Vrijwaringsbewijs: dit is wat u moet weten

Bij de verkoop van een auto, is het belangrijk dat de auto overgeschreven wordt op naam van de nieuwe eigenaar. Als bewijs dat u niet langer verantwoordelijk bent voor de auto, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Hoe ziet het vrijwaringsbewijs eruit? Wat kan ik ermee doen en wat moet ik doen als ik het vrijwaringsbewijs kwijt ben? Wij vertellen u graag meer!

Vrijwaringsbewijs

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document dat u ontvangt zodra de auto van uw naam is afgeschreven. Het document bewijst dat u niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig. U hoeft niet langer de APK te regelen of wegenbelasting te betalen. Ook kunt u met het vrijwaringsbewijs uw autoverzekering stopzetten. Logisch, want de auto is niet meer van u!

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Een vrijwaringsbewijs komt vaak in de vorm van een bonnetje of een A4tje. Ongeacht in welke vorm u het vrijwaringsbewijs krijgt, bovenaan het vrijwaringsbewijs staat altijd - in dikgedrukte letters - vrijwaringsbewijs. Daarnaast staan op het vrijwaringsbewijs enkele andere belangrijke gegevens, zoals:

  • Kenteken: betreft het kenteken van de auto die u van uw naam afschrijft.
  • Merk: hier staat het merk van de auto, zoals bijvoorbeeld Ford of Audi. 
  • Model-type: het model-type, zoals bijvoorbeeld Ford Ka of Audi A2.
  • Transactiecode: een code - een combinatie van letters en cijfers.
  • Datum: de datum dat het voertuig van naam is afgeschreven.
  • Tijd: de tijd van de overschrijving.

Vrijwaringsbewijs en uw autoverzekering

Wanneer de auto niet meer in uw bezit is, is het niet meer dan logisch dat u ook geen autoverzekering meer hoeft te hebben. Anders dan bij wegenbelasting, wordt de autoverzekering niet automatisch stopgezet. Stuur daarom een kopie van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar. Zij kunnen de autoverzekering dan voor u stopzetten.

Bent u via ons verzekerd? Stuur dan een kopie - of een duidelijke foto met uw mobiel - van het vrijwaringsbewijs per e-mail of per post naar ons toe. Wij zetten de autoverzekering stop per de datum dat de auto niet meer op uw naam staat. 

Vrijwaringsbewijs opsturen

Auto verkopen: vrijwaringsbewijs

Bij de verkoop van uw auto, is het belangrijk dat u de auto zo snel mogelijk laat overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Doet u dit niet? Dan bent u nog verantwoordelijk voor de wegenbelasting of eventuele boetes. De koper van de auto zorgt zelf voor de overschrijving. Zodra de auto is overgeschreven, wordt u voorzien van het vrijwaringsbewijs. 

Vrijwaringsbewijs kwijt: wat nu?

Vrijwaringsbewijs kwijt? Vervelend. Het is in dit geval niet mogelijk een kopie van het vrijwaringsbewijs op te vragen. Wilt u toch bewijzen dat het voertuig van uw naam af is, omdat bijvoorbeeld de verzekering nog actief is? Dan is het mogelijk via de RDW een uittreksel aan te vragen. Op dit uittreksel staat welke auto's in de afgelopen 9 jaar - en tot welke datum - op uw naam hebben gestaan. Zo heeft u altijd een bewijs dat de auto niet meer van u is!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage