Contact
Mijn UnitedConsumers

Vrijwaringsbewijs auto: wat is een vrijwaringsbewijs?

Het vrijwaringsbewijs ontvangt u wanneer u uw auto verkoopt en deze dus niet meer op uw naam staat. Wat is een vrijwaringsbewijs precies? En wat moet u doen als u het vrijwaringsbewijs kwijt bent?

Vrijwaringsbewijs

 

Vrijwaringsbewijs auto

Een vrijwaringsbewijs is een document dat bewijst dat een voertuig niet meer op uw naam staat. U ontvangt een vrijwaring voor uw auto zodra het voertuig niet meer op uw naam staat. Met een vrijwaringsbewijs toont u aan dat u niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig. U hoeft dus niet langer de APK te regelen of wegenbelasting te betalen. Ook kunt u met het vrijwaringsbewijs uw autoverzekering stopzetten.


 

Wat staat er op een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs komt vaak in de vorm van een bonnetje of een A4tje. Ongeacht in welke vorm u het vrijwaringsbewijs krijgt, bovenaan het vrijwaringsbewijs staat altijd - in dikgedrukte letters - vrijwaringsbewijs. Daarnaast staan op het vrijwaringsbewijs enkele andere belangrijke gegevens, zoals:

  • Kenteken: betreft het kenteken van de auto die u van uw naam afschrijft.
  • Merk: hier staat het merk van de auto, zoals bijvoorbeeld Ford of Audi. 
  • Model-type: het model-type, zoals bijvoorbeeld Ford Ka of Audi A2.
  • Transactiecode: een code - een combinatie van letters en cijfers.
  • Datum: de datum dat het voertuig van naam is afgeschreven.
  • Tijd: de tijd van de overschrijving.

 

Vrijwaringsbewijs auto en de verzekering

Wanneer de auto niet meer in uw bezit is, is het niet meer dan logisch dat u ook geen autoverzekering meer hoeft te hebben. Anders dan bij wegenbelasting, wordt de autoverzekering niet automatisch stopgezet. Stuur daarom een kopie van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar. Zij kunnen de autoverzekering dan voor u stopzetten.


 

Vrijwaringsbewijs auto verkopen

Bij de verkoop van uw auto, is het belangrijk dat u de auto zo snel mogelijk laat overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Doet u dit niet? Dan bent u nog verantwoordelijk voor de wegenbelasting of eventuele boetes. De koper van de auto zorgt zelf voor de overschrijving. Zodra de auto is overgeschreven, ontvangt u het vrijwaringsbewijs. Met het vrijwaringsbewijs toont u aan dat de auto niet meer op uw naam staat. 


 

Vrijwaringsbewijs kwijt

Wanneer u uw vrijwaringsbewijs kwijt bent, dan is dat natuurlijk vervelend. Het is in dit geval niet mogelijk een kopie van het vrijwaringsbewijs op te vragen.

Bent u het vrijwaringsbewijs kwijt en wilt u toch bewijzen dat het voertuig van uw naam af is? Dan is het mogelijk via de RDW een uittreksel aan te vragen. Op dit uittreksel staat welke auto's in de afgelopen 9 jaar - en tot welke datum - op uw naam hebben gestaan. Zo heeft u altijd een bewijs dat de auto niet meer van u is!


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Kenteken of kentekenbewijs kwijt: wat nu?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Moet de groene kaart verplicht in de auto liggen?

> Lees meer

 

Blog homepage