Contact
Mijn UnitedConsumers

Vrijwaringsbewijs auto: wat is een vrijwaringsbewijs?

Het vrijwaringsbewijs ontvang je wanneer je jouw auto verkoopt en deze dus niet meer op je naam staat. Wat is een vrijwaringsbewijs precies? En wat moet je doen als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent?

Vrijwaringsbewijs


 

Vrijwaringsbewijs auto

Een vrijwaringsbewijs is een document dat bewijst dat een voertuig niet meer op jouw naam staat. Je ontvangt een vrijwaring voor je auto zodra het voertuig niet meer op jouw naam staat. Met een vrijwaringsbewijs toon je aan dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig. Je hoeft dus niet langer de APK te regelen of wegenbelasting te betalen. Ook kun je met het vrijwaringsbewijs je autoverzekering stopzetten.


 

Wat staat er op een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs komt vaak in de vorm van een bonnetje of een A4'tje. Ongeacht in welke vorm je het vrijwaringsbewijs krijgt, bovenaan het vrijwaringsbewijs staat altijd - in dikgedrukte letters - vrijwaringsbewijs. Daarnaast staan op het vrijwaringsbewijs enkele andere belangrijke gegevens, zoals:

  • Kenteken: betreft het kenteken van de auto die je van jouw naam afschrijft.
  • Merk: hier staat het merk van de auto, zoals bijvoorbeeld Ford of Audi. 
  • Model-type: het model-type, zoals bijvoorbeeld Ford Ka of Audi A2.
  • Transactiecode: een code - een combinatie van letters en cijfers.
  • Datum: de datum dat het voertuig van naam is afgeschreven.
  • Tijd: de tijd van de overschrijving.

 

Vrijwaringsbewijs auto en de verzekering

Wanneer de auto niet meer in jouw bezit is, is het niet meer dan logisch dat je ook geen autoverzekering meer hoeft te hebben. Anders dan bij wegenbelasting, wordt de autoverzekering niet automatisch stopgezet. Stuur daarom een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar. Zij kunnen de autoverzekering dan voor je stopzetten.


 

Vrijwaringsbewijs auto verkopen

Bij de verkoop van jouw auto, is het belangrijk dat je de auto zo snel mogelijk laat overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Doe je dit niet? Dan ben je nog verantwoordelijk voor de wegenbelasting of eventuele boetes. De koper van de auto zorgt zelf voor de overschrijving. Zodra de auto is overgeschreven, ontvang je het vrijwaringsbewijs. Met het vrijwaringsbewijs toon je aan dat de auto niet meer op jouw naam staat. 


 

Vrijwaringsbewijs kwijt

Wanneer je jouw vrijwaringsbewijs kwijt bent, dan is dat natuurlijk vervelend. Het is in dit geval niet mogelijk een kopie van het vrijwaringsbewijs op te vragen.

Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt en wil je toch bewijzen dat het voertuig van je naam af is? Dan is het mogelijk via de RDW een uittreksel aan te vragen. Op dit uittreksel staat welke auto's in de afgelopen 9 jaar, en tot welke datum, op jouw naam hebben gestaan. Zo heb je altijd een bewijs dat de auto niet meer van jou is!


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Alles over je kentekenplaat uitgelegd

> Lees meer

 

Autoverzekering verplicht

Wanneer is een autoverzekering verplicht?

> Lees meer

 

Blog homepage