Wat is ACM (Autoriteit Consument en Markt)?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en controleert of zij zich aan de regels en wetten houden. Wat is ACM en wat doet de ACM binnen de energiemarkt?

Banner ACM

 

Wat is ACM?

ACM staat voor 'Autoriteit Consument & Markt'. De ACM is een onafhankelijke toezichthouder op de mededinging, telecommunicatie en het consumentenrecht. De ACM handelt in opdracht van de overheid en staat voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. Zo ook in de energiemarkt. De ACM zorgt voor een transparante energiemarkt, eerlijke energieprijzen en het waarborgen van kwaliteit. Ze beschermen de consument tegen mogelijke machtsposities van energiebedrijven en oneerlijke prijzen. 


 

Autoriteit Consument en Markt als toezichthouder

Als toezichthouder zorgt ACM ervoor dat alle energieleveranciers - tegen dezelfde regels en prijzen - het regionale energienetwerk van de regionale netbeheerders kunnen gebruiken. De energieleveranciers maken gebruik van dit netwerk om u dagelijks van energie te kunnen voorzien.

Doordat de ACM toezicht houdt op de kosten voor het gebruik van het energienetwerk, scheelt het u een hoop geld. De kosten voor het gebruik van het energienet wordt door uw energieleveranciers namelijk aan u doorberekend. Doordat de ACM toezicht houdt, blijft er eenheid in de prijs. De ACM houdt controle en toezicht op de volgende partijen op de Nederlandse energiemarkt:

  • De netbeheerders: zij beheren de regionale netwerken.
  • De energieleveranciers: zij zorgen voor de inkoop en verkoop van energie.
  • De landelijke transporteurs TenneT en Gasunie: zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk.

 

ACM vergunningen

De energiemarkt zit ingewikkeld in elkaar. Om het voor u als consument gemakkelijker te maken, geeft de ACM vergunningen uit aan betrouwbare energieleveranciers. De ACM garandeert met deze vergunningen dat energieleveranciers goed omgaan met uw gegevens, een eerlijke energieprijs hanteren en altijd de juiste en goede informatie geven.


Aanbevolen voor u


Appen achter het stuur

Hoe zit de energiemarkt in elkaar?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Welke energieleverancier kies ik?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Wanneer overstappen?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven