Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is ACM (Autoriteit Consument en Markt)?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en controleert of zij zich aan de regels en wetten houden. Wat is ACM en wat doet de ACM binnen de energiemarkt?

Banner ACM


 

Wat is ACM?

ACM staat voor 'Autoriteit Consument en Markt'. De ACM handelt in opdracht van de overheid en staat voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. En of deze bedrijven zich aan de regels houden. De ACM grijpt hierbij ook in als bedrijven dit niet doen. De ACM is een onafhankelijke toezichthouder op:

  • De mededinging.
  • Het consumentenrecht.
  • Specifieke sectoren, zoals: telecom, energie en zorg.

Hierbij is het van belang dat de betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid van producten en diensten gegarandeerd worden. Zo ook in de energiemarkt. De ACM zorgt voor een transparante energiemarkt, eerlijke energieprijzen en het waarborgen van kwaliteit. Ze beschermen de consument tegen mogelijke machtsposities van energiebedrijven en oneerlijke prijzen. 


 

ACM als toezichthouder

Als toezichthouder zorgt ACM ervoor dat alle energieleveranciers - tegen dezelfde regels en prijzen - het regionale energienetwerk van de regionale netbeheerders kunnen gebruiken. De energieleveranciers maken gebruik van dit netwerk om u dagelijks van energie te kunnen voorzien.

Doordat de ACM toezicht houdt op de kosten voor het gebruik van het energienetwerk, scheelt het u een hoop geld. De kosten voor het gebruik van het energienet wordt door uw energieleveranciers namelijk aan u doorberekend. Doordat de ACM toezicht houdt, blijft er eenheid in de prijs. De Autoriteit Consument en Markt houdt controle en toezicht op de volgende partijen op de Nederlandse energiemarkt:

  • De netbeheerders: zij beheren de regionale netwerken.
  • De energieleveranciers: zij zorgen voor de inkoop en verkoop van energie.
  • De landelijke transporteurs TenneT en Gasunie: zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk.

 

ACM vergunningen

De energiemarkt zit ingewikkeld in elkaar. Om het voor u als consument gemakkelijker te maken, geeft de ACM vergunningen uit aan betrouwbare energieleveranciers. De ACM garandeert met deze vergunningen dat energieleveranciers goed omgaan met uw gegevens, een eerlijke energieprijs hanteren en altijd de juiste en goede informatie geven.


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Hoe zit de energiemarkt in elkaar?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Welke energieleverancier kies ik?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Wanneer overstappen?

> Lees meer

 

Blog homepage