UnitedConsumers
Achtergrond

Wanneer mag ik worden afgesloten van gas en stroom?

Mag je worden afgesloten van gas en licht? Het kan soms voorkomen dat stroom en gas afgesloten wordt door een energieleverancier. Hier moet de energieleverancier wel een goede reden voor hebben. Wij vertellen je wanneer energie wordt afgesloten.

wanneer-energie-afgesloten-banner

Mag ik afgesloten worden van gas en licht?

Je mag niet zomaar worden afgesloten van gas en licht door een energieleverancier. Hiervoor moet een duidelijke reden zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een betalingsachterstand. De energieleverancier moet hiervoor van tevoren meerdere betalingsherinneringen gestuurd hebben. Ook moet de leverancier meerdere pogingen ondernemen om een betalingsregeling met je af te spreken. Geef je hier geen gehoor aan? Dan kun je van gas en stroom worden afgesloten.

Als je wordt afgesloten van gas en stroom door de energieleverancier, houd je nog wel een tijdje gas en licht in je woning. De netbeheerder sluit namelijk niet zomaar de stroom- en gastoevoer af. Het moet heel ver komen voordat je werkelijk zonder gas en stroom komt te zitten.

Bescherming tegen afsluiten gas en stroom

Per 1 april 2023 gelden er strengere regels voor het afsluiten van gas en licht (Rijksoverheid). Daardoor kun je minder snel worden afgesloten van gas en stroom als je de energierekening niet kunt betalen. Onder deze voorwaarden mag je niet worden afgesloten van gas en licht:

  • Je hebt een betalingsregeling met jouw energieleverancier afgesproken én je komt deze na.
  • Je zit in een schuldhulpverleningstraject of hebt hiervoor een aanvraag gedaan.
  • Je loopt ernstige gezondheidsrisico's als je van gas en stroom wordt afgesloten.

Gas en stroom opnieuw aansluiten

Heb je niet betaald en is jouw stroom of gas afgesloten? Dan kan het verstandig zijn om de algemene voorwaarden van je leverancier te bekijken. Hierin kun je vaak terugvinden wat de regels zijn met betrekking tot opnieuw stroom en gas aansluiten.


Wanneer wordt energie afgesloten?

Naast een betalingsachterstand zijn er ook andere redenen waarom jouw gas en elektriciteit wordt afgesloten, namelijk:

  • Als je dit zelf hebt aangevraagd, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
  • Als er sprake is van fraude of misbruik, bijvoorbeeld het illegaal aftappen van energie.
  • Als er geen of onjuiste gegevens over jou en je energieleverancier bekend zijn bij de netbeheerder.
  • Als er een onveilige situatie is ontstaan, bijvoorbeeld door een gaslek. Jouw gas wordt dan tijdelijk afgesloten.

Wordt gas en stroom afgesloten bij verhuizing?

Het kan zijn dat jouw gas en stroom wordt afgesloten bij een verhuizing. Meestal vraag je dit zelf aan. Je wordt echter nooit direct afgesloten van stroom bij jouw verhuizing. De energie wordt namelijk geleverd door je netbeheerder en dit stopt niet direct als de oude bewoner het huis verlaat.

Gas en stroom afgesloten bij nieuwe woning

Wel is het belangrijk om tijdig een nieuw energiecontract af te sluiten. Heeft het huis waarin je gaat wonen te lang leeggestaan? Dan is het slim om te checken of de woning niet is afgesloten van elektriciteit en gas. Is dit wel het geval? Dan kun je contact opnemen met de netbeheerder.


Overstappen bij gas en stroom afgesloten

Is jouw stroom en gas afgesloten? Dan is overstappen vaak niet eenvoudig. Soms heb je een spoedaanvraag nodig. Als je in het geval van een afsluiting stroom en/of gas nodig hebt, kun je het beste telefonisch contact opnemen met onze klantenservice. Wij staan voor je klaar!


Ook interessant

vaste-lasten-overzicht-thumb
Vaste lasten overzicht: gemiddelde vaste lasten per maand
thumbnail-gaslek
Gaslek herkennen: wat te doen bij een gaslek?
verhuizen-thumbnail
Verhuizen energiecontract: wat te regelen bij een verhuizing?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies