Contact
Mijn UnitedConsumers

Beste temperatuur in huis: wat is de minimale temperatuur in huis?

De beste temperatuur in huis; dat hangt af van verschillende factoren. Toch bestaat de ideale temperatuur in huis om comfortabel te kunnen wonen en slapen. In dit artikel vertellen wij u waar dat precies mee te maken heeft en geven wij u 9 tips om te besparen met de beste temperatuur in huis!

temperatuur in huis


 

Wat is de beste temperatuur in huis?

De beste temperatuur in huis ligt tussen de 17 en 21 graden. De ideale temperatuur in huis hangt af van verschillende factoren en wordt voortdurend beïnvloed door bijvoorbeeld het aantal bewoners en het oppervlak van de ruimte. De beste temperatuur in huis kan zelfs per leefruimte verschillen. Het advies is om de temperatuur in de slaapkamer iets lager in te stellen dan uw huiskamertemperatuur. In de badkamer mag het juist één of twee graden warmer zijn dan de temperatuur in uw woonkamer.  


 

Waarom de beste temperatuur in huis?

Met de beste temperatuur in huis kunt u goed functioneren én loopt u de minste kans op gezondheidsklachten. Door de temperatuur in huis bewust te regelen met een thermostaat, kunt u eenvoudig besparen op energiekosten.

Minimale temperatuur in huis

Een lage temperatuur in huis is gezond. Een kouder klimaat zorgt er namelijk voor dat u meer vet verbrandt en dat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. 

Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.

Ook kan een te lage temperatuur in huis ervoor zorgen dat uw ademhaling moeizamer gaat of dat u minder goed in uw vel zit. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte wordt daarom een hogere minimumtemperatuur in huis aanbevolen: minimaal 20 graden.

Tip: Als u een elektrische deken heeft, kunt u de verwarming in uw huis lager zetten. Want met een elektrische deken heeft u het ondanks een lagere temperatuur lekker warm! 


 

temperatuur woonkamer

Ideale temperatuur woonkamer

De ideale temperatuur van uw woonkamer ligt gemiddeld tussen de 19 en 21 graden. Met een behaaglijke temperatuur in de woonkamer kunt u comfortabel werken of ontspannen zonder dat u duf wordt van een te hoge temperatuur of juist bibbert van de kou.


 

normale temperatuur in huis slaapkamer

Ideale temperatuur slaapkamer

De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Uw lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen en gaat aan het einde van uw slaapcyclus weer omhoog. Een te hoge slaapkamertemperatuur heeft een negatief effect op uw slaapritme en kan er voor zorgen dat u 's nachts wakker ligt.


 

beste temperatuur in huis: badkamer

Ideale temperatuur badkamer 

De ideale temperatuur in de badkamer ligt tussen de 22 en 24 graden. Zo voorkomt u dat u na het douchen in de kou moet staan. Het is mogelijk om uw badkamer apart van andere ruimtes te verwarmen en zo energie te besparen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld infraroodverwarming of elektrische vloerverwarming.


 

De beste temperatuur in huis: 9 bespaartips

Met de ideale temperatuur in huis kunt u gemakkelijk energie besparen! Wij helpen u een handje met onze 9 tips. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

1. Constante temperatuur

Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaart u energie. Uw cv-ketel, gashaard of elektrische verwarming moet namelijk harder werken als u uw huis steeds opnieuw moet verwarmen. 


2. Gebruik een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u flink besparen op energie. Een slimme thermostaat regelt automatisch en efficiënt de ideale temperatuur in uw woonkamer of slaapkamer op basis van uw leefritme. Hierdoor kan een slimme thermostaat uw woning zuinig verwarmen! 


3. Houd uw radiatoren vrij

Heeft u geen vloerverwarming, maar radiatoren? Zorg dan dat u uw radiatoren vrij houdt zodat ze warmte goed kunnen verspreiden. Plaats bijvoorbeeld geen meubels voor uw radiatoren. Zo dragen ze optimaal bij aan de ideale temperatuur in huis. 


4. Houd uw deuren dicht

Sluit uw deuren zodat de warmte niet uit uw leefruimte kan ontsnappen. Zo kunt u op gas of stroom besparen! Komt er tocht door uw deuren heen? Dat kunt u eenvoudig tegengaan met behulp van tochtstrips. Zo behoudt u de minimale temperatuur in huis!


5. Weerspiegel de warmte

Door warmte te weerspiegelen blijft warmte niet tegen de muur hangen. Dit draagt bij aan de beste temperatuur in huis. Dit is mogelijk met radiatorpanelen. Deze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren!


6. Sluit uw gordijnen

Sluit uw gordijnen in de avond. Zo houdt u kou bij het raam tegen en bewaakt u de minimale temperatuur in huis. Zorg hierbij wel dat uw gordijnen niet voor uw radiatoren hangen. Zo kan de warmte zich beter verspreiden. Wilt u nog meer energie besparen? Bekijk dan onze beste bespaartips


7. Verwarmen bij afwezigheid

Bent u een langere tijd niet aanwezig in uw huis, omdat u bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan is het aan te raden om te blijven verwarmen op een lage temperatuur (15-16 graden in huis). Hiermee voorkomt u vochtproblemen in huis. Wanneer het vriest voorkomt u met een minimale temperatuur in huis dat uw waterleidingen bevriezen.


8. Vervang uw cv-ketel

Is uw cv-ketel meer dan 10 jaar oud? Dan is die wellicht aan vervanging toe. Door in een energiezuinige cv-ketel te investeren, kunt u geld besparen! Moderne cv-ketels dragen namelijk op een zuinige manier bij aan een prettige temperatuur in uw slaapkamer en woonkamer!


9. Isoleer uw woning 

Isoleer uw woning met bijvoorbeeld isolatieglasvloerisolatie of dakisolatie. Zo voorkomt u dat veel warmte in huis verloren gaat en de gemiddelde temperatuur in huis daalt. Dat is niet alleen beter voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu!


 

Besparen met UnitedConsumers

Door de beste temperatuur in huis aan te houden, kunt u op uw energierekening besparen. Bij ons profiteert u bovendien altijd van een scherp energietarief. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten wat u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

stroomverbruik elektrische kachel

Verbruik elektrische kachel: dit moet u weten 

> Lees meer

Huis ventileren

Ventilatie in huis: hoe ventileer ik mijn woning?

> Lees meer

 

CO2-voetafdruk verkleinen

Ecologische voetafdruk verkleinen: 13 tips

> Lees meer

 

 

Blog homepage