UnitedConsumers
Achtergrond

Alles over het verbruik van je cv-ketel of warmtepomp

Een warmtepomp of cv-ketel verbruikt gas of stroom om je woning te verwarmen. Maar, hoeveel verbruikt je verwarming precies? En wat kost een elektrische boiler per jaar? Wij leggen het graag aan je uit én geven je 3 tips waarmee je direct kunt besparen op het verbruik van je verwarming.

elektrische-boiler-banner

Verbruik cv-ketel

Het gemiddelde gasverbruik hangt vooral af van hoe groot je woning is en hoeveel warm water je gebruikt. Het gemiddelde verbruik van je cv-ketel is 1.169 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Daarvan gaat gemiddeld 80% van het verbruik naar verwarming en gemiddeld 20% naar warm water. Volgens Milieu Centraal liggen de verwachte kosten per maand voor gas in een gemiddeld huishouden rond de € 145,- bij een gastarief van € 1,45 per m3.

Stroomverbruik elektrische cv-ketel

Het is lastig in te schatten wat het verbruik van een elektrische cv-ketel precies is. Weet je hoeveel jouw cv-ketel op gas verbruikt? Je hebt ongeveer 10 keer zoveel kWh stroom nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren. Het stroomverbruik van een elektrische cv-ketel kan dus flink oplopen.

Op basis van het gemiddelde gasverbruik, is het verbruik van een elektrische cv-ketel gemiddeld 11.690 kWh.  In dat geval liggen de kosten voor een woning zonder gas gemiddeld op € 1.357,50 per jaar. Hierbij gaan we uit van € 0,25 per kWh stroom (Milieu Centraal).


Verbruik warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp verbruik je alleen stroom om je huis te verwarmen. Twee dingen spelen mee als het gaat om het verbruik van een warmtepomp: de grootte van je woning en hoe efficiënt de warmtepomp stroom omzet in warmte. Gemiddeld is het verbruik van een warmtepomp 2.000 tot 3.000 kWh per jaar.

Verbruik warmtepomp berekenen

Om het verbruik van een warmtepomp te berekenen, heb je deze gegevens nodig:

  • De warmtebehoefte van je woning in kWh. Gemiddeld is dit 11.200 kWh in Nederland.
  • De Coefficient Of Performance (COP). Dit staat op het energielabel van de warmtepomp en is gemiddeld 4,0.

Je kunt het verbruik van de warmtepomp berekenen, door de warmtebehoefte in kWh te delen door de COP-waarde. Op basis van bovenstaande gegevens is het stroomverbruik van je warmtepomp per jaar: 11.200 kWh / 4,0 = 2.800 kWh.    

Kosten warmtepomp per jaar

Gemiddeld verbruikt een warmtepomp 2.800 kWh per jaar. De prijs per kWh is gemiddeld € 0,25 per kWh (gebaseerd op gegevens van Milieu Centraal). Dit betekent dat een warmtepomp gemiddeld 2.800 x € 0,25 = € 700,- per jaar kost.

Verbruik hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas, maar haalt een groot deel van de energie uit duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenlucht of de bodem. Met een hybride warmtepomp daalt je verbruik van gas met 60 procent, volgens Milieu Centraal. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee! 


Verbruik elektrische boiler

Een elektrische boiler verbruikt stroom om sanitair water te verwarmen. Gemiddeld is het verbruik van een elektrische boiler zo'n 1.800 kWh per jaar. Het exacte stroomverbruik van een elektrische boiler hangt af van het warmwaterverbruik in een huishouden en de grootte van de elektrische boiler. Daarom verschilt het verbruik van een elektrische boiler per situatie.

Elektrische boiler verbruik per capaciteit

Wat het verbruik van een elektrische boiler in kWh precies is, verschilt per type. Dit heeft onder andere te maken met de capaciteit van je elektrische boiler en hoe vaak je water verwarmt. Wij geven een overzicht van het verbruik en de kosten van een elektrische boiler per capaciteit: 

Capaciteit elektrische boiler
Verbruik elektrische boiler in kWh per jaar*
Kosten elektrische boiler verbruik**
Verbruik elektrische boiler 10 liter
211,7 kWh
€ 52,93
Verbruik elektrische boiler 50 liter
1.061,2 kWh
€ 265,54
Verbruik elektrische boiler 80 liter
1.700,9 kWh
€ 425,23
Verbruik elektrische boiler 120 liter
2.547,7 kWh
€ 636,93
Verbruik elektrische boiler 200 liter
4.248,6 kWh
€ 1.062,15
*We gaan ervan uit dat jouw huishouden gemiddeld precies één keer per dag de capaciteit (aantal liter) van je boiler gebruikt. **Kosten zijn berekend op basis van € 0,25 per kWh stroom (Milieu Centraal).

Tips om te besparen op het verbruik van je verwarming

Wil je minder energie verbruiken met je verwarming? Dat is heel goed mogelijk met onze 3 tips!

Tip 1: isoleer je warmwaterleidingen 

Warm water verliest een deel van de warmte als het door de waterleidingen loopt. Het is daarom de moeite waard om je waterleidingen te isoleren. Zo maak je optimaal gebruik van de verwarming. 

Je kunt je warmwaterleidingen isoleren met isolatiematerialen zoals glaswol, polyethyleenschuim of verwarmingskabels.  

Tip 2: Zorg voor een constante temperatuur

Het verbruik van je verwarming is lager als je de temperatuur in huis constant houdt. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Om 's nachts of als je niet thuis bent te besparen op het verbruik van je verwarming, verlaag je de temperatuur het beste met maximaal één graden Celsius. 

Tip 3: Meet het verbruik van je verwarming

Meten is weten! Je kunt eenvoudig het stroomverbruik van je warmtepomp of gasverbruik van je cv-ketel meten door een meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp te plaatsen of door de gasmeter in de gaten te houden. Heb je goedkope energie van UnitedConsumers? In Mijn UnitedConsumers krijg je eenvoudig inzicht in het stroomverbruik van je verwarming.


Ook interessant

Energielabel apparaten thumb 2
Wat zegt het energielabel bij elektrische apparaten?
verbruik-keuken-thumb
Alles over het verbruik in je keuken
kwh-berekenen-thumb-1
kWh berekenen: mijn energieverbruik berekenen in kWh
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies