Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Enkele of dubbele meter: welk tarief geldt voor mij?

Bij het afsluiten van een energiecontract zijn er twee soorten tarieven voor stroom: enkeltarief of dubbeltarief. Afhankelijk van het soort meter - een enkele of dubbele meter - wordt het tarief bepaald. Wat is het verschil tussen een enkele en dubbele meter en welk tarief is het meest voordelig? 

enkele of dubbele meter

 

Enkele of dubbele meter

Iedereen met een stroomaansluiting, heeft een enkele of dubbele meter in de meterkast. Het verschil tussen een dubbele of enkele meter is dat een enkele meter één telwerk heeft en een dubbele meter voorzien is van twee telwerken.

Met een dubbele meter is het mogelijk om een dubbeltarief af te nemen bij uw energieleverancier: het dag- en nachttarief. Het dagtarief wordt overdag gebruikt, en 's avonds en 's nachts betaalt u het nachttarief. 

Heeft u een dubbele meter en wilt u liever geen dubbeltarief? Dan kunt u aangeven bij uw energieleverancier dat u liever het enkeltarief ontvangt. Bij een enkele meter kunt u geen dubbeltarief kiezen, u maakt dan automatisch gebruik van het enkeltarief. 

Slimme meter dag en nachttarief

Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een slimme meter. Een slimme meter is altijd een dubbele meter. U ontvangt met een slimme meter dus standaard het dag en nachttarief.


 

Enkeltarief of dubbeltarief

Met het enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde tarief. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief).

Dag en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.


 

Wat is beter: enkeltarief of dubbeltarief?

De verschillen tussen het enkel of dubbeltarief zijn niet heel groot. Het dubbeltarief is wel iets voordeliger dan het enkeltarief, omdat u in de avond en nacht gebruikmaakt van een nachttarief (daluren). Het is daarbij wel belangrijk om te weten hoe laat het nachttarief voor u ingaat. Goed om te weten: in de weekenden en op feestdagen geldt altijd het (goedkopere) nachttarief bij een dubbele meter.


 

Dubbele meter in plaats van een enkele meter

Heeft u momenteel een enkele meter, maar wilt u een dubbele meter (bijvoorbeeld een slimme meter). Neem dan contact op met uw netbeheerder. De netbeheerder kan uw huidige meter namelijk voor u vervangen. Goed om te weten: sommige netbeheerders brengen kosten in rekening voor de installatie van een slimme meter. Overleg met uw netbeheerder of de installatie van uw slimme meter gratis is, of dat hier kosten aan verbonden zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. 


 

Enkel of dubbeltarief kiezen

Bij UnitedConsumers kunt u kiezen uit het enkeltarief of dubbeltarief. Wilt u 100% Nederlandse windenergie én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! U ontvangt een scherp tarief en bovendien altijd een mooie welkomstbonusWilt u weten waar onze windenergie precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

 

UnitedConsumers Energie

1 jaar vaste prijs
stroom en gas


  • 100% Nederlandse Wind
     
  • Het voordeel van een korte looptijd
     
  • Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus
     

Bereken mijn tarief

 

Aanbevolen voor u


Zonneboiler of warmtepomp

Eenvoudig uw energieverbruik berekenen met deze tool

> Lees meer

 

gas water licht kosten

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven