Contact
Mijn UnitedConsumers

Gemiddeld stroomverbruik en gemiddeld gasverbruik per jaar

Uw gemiddeld energieverbruik per jaar hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van uw huishouden en het type woning waarin u woont. Benieuwd naar uw gemiddeld stroomverbruik en gemiddeld gasverbruik? Bereken het hier!

gemiddeld energieverbruik

 

Gemiddeld energieverbruik per jaar

Het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden op 2.760 kWh aan stroom en 1.190 m³ aan gas per jaar. Een deel van de kosten van uw stroom en gas is verbruiksafhankelijk en een deel van de kosten is onafhankelijk van uw energieverbruik. Beide soorten kosten staan op uw energierekening. Wij leggen graag het verschil tussen de twee soorten energiekosten aan u uit:

  • Wel verbruiksafhankelijk: het leveringstarief per gebruikte kWh stroom en m³ gas. Hierover worden ook nog extra kosten, zoals belasting en BTW gerekend.
  • Niet verbruiksafhankelijk: het maandelijkse tarief dat u betaalt voor de levering, het transport, de aansluiting en de meterhuur. 

 

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Wilt u uw stroomverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van uw gemiddeld stroomverbruik, kunt u uw huishouden als uitgangspunt nemen. In onderstaande tabel vindt u het gemiddeld stroomverbruik op basis van het aantal personen in uw huishouden:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand*
1 persoon 1.830 kWh € 40,40
2 personen 2.850 kWh € 74,50
3 personen 3.430 kWh € 116,-
4 personen 4.010 kWh € 159,50
5 personen 4.350 kWh € 185,-
Gemiddeld per huishouden 2.800 kWh € 73,-
*Onder het verbruiksplafond van 2.900 kWh geldt een stroomtarief van € 0,40 per kWh. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 0,45 per kWh (bron: Nibud)

 

Gemiddeld stroomverbruik verlagen

U kunt uw stroomverbruik verlagen door bewust met stroom om te gaan. Uw gemiddeld stroomverbruik verlagen is makkelijker dan u denkt en helpt u besparen op uw energierekening. Denk aan de volgende zaken:

Stroomverbruik meten

Bekijk uw gemiddeld stroomverbruik per dag en bepaal hoe u minder had kunnen verbruiken. Heeft u bijvoorbeeld de hele avond een lamp in de gang aan laten staan? Dan heeft dit invloed op het aantal kWh dat u verbruikt en dus het gemiddeld stroomverbruik. U kunt uw stroomverbruik meten door deze af te lezen op uw meter in de meterkast. Of u kunt uw gemiddeld stroomverbruik bijhouden met behulp van een energieverbruiksmanager app.

Zonnepanelen

Wekt u zelf stroom op met zonnepanelen? Eén zonnepaneel wekt op jaarbasis ongeveer 200 kWh stroom op. Met voldoende zonnepanelen zou u dus uw volledige stroomverbruik kunnen opwekken. En dat heeft natuurlijk een positief effect op uw energierekening!

Stroomverbruik apparaten

Hoe zuinig een apparaat is, wordt aangegeven met verschillende energielabels. Naast energiezuinige apparaten, heeft ook de mate van gebruik invloed op uw gemiddeld stroomverbruik. Apparaten die u niet gebruikt, of verlichting die u niet nodig heeft, kunt u daarom beter uitzetten.


 

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Wilt u uw gemiddeld gasverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van uw gemiddeld gasverbruik, kunt u uw woningtype als uitgangspunt nemen. Maar, wat is normaal gasverbruik? In onderstaande tabel vindt u het gemiddeld gasverbruik per jaar en per type woning:

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand*
Appartement 840 m3 € 120,-
Tussenwoning 1.170 m3 € 160,-
Hoekwoning 1.370 m3 € 206,-
Twee-onder-een-kap woning 1.550 m3 € 251,-
Vrijstaande woning 2.040 m3 € 374,-
Gemiddeld voor alle woningtypen 1.200 m3 € 164,-
*Onder het verbruiksplafond van 1.200 m³ geldt een gastarief van € 1,45 per m³. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 1,77 per m³ (bron: Nibud)

 

Gemiddeld gasverbruik per jaar verlagen

Gas is duurder dan stroom en vaak de grootste kostenpost op de energierekening waar u invloed op heeft. Natuurlijk wilt u zo veel mogelijk besparen op uw energierekening en dat kunt u doen door uw gemiddeld gasverbruik per jaar te verlagen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

Gasverbruik en verwarming

Zet de verwarming of gashaard minder vaak aan, zet hem een graad lager wanneer u naar bed gaat en inversteer in een zuinige verwarming. Dit scheelt enorm op uw energierekening en het gasverbruik per maand wordt op deze manier lager.

Een goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder gas, wat resulteert in een lager gemiddeld gasverbruik. Met het isoleren van daken, vloeren en muren, kunt u al snel honderden euro's per jaar besparen.

Gasverbruik en warm water

Verbruikt u veel warm water? Dan heeft dit invloed op de hoogte van uw gemiddeld gasverbruik. U kunt uw gasverbruik verlagen door bijvoorbeeld korter of minder warm te douchen en uw kleding op een minder heet programma wassen.


 

Gemiddeld energieverbruik verlagen

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook dat u dit voor een groot deel zelf in de hand heeft. U kunt zelf uw gemiddeld energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt immers tot een lagere energierekening

Goedkope energie afsluiten

Daarnaast is het verstandig om uw huidige energiecontract eens onder de loep te nemen. Wij bieden scherpe energietarieven aan, zodat u meer overhoudt voor een leuker leven. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Start dan direct met energie vergelijken!

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen

> Lees meer

 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

gemiddelde kosten gas water licht

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

Blog homepage