Contact
Mijn UnitedConsumers

Gemiddeld stroomverbruik en gemiddeld gasverbruik per jaar

Je gemiddeld energieverbruik per jaar hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van je huishouden en het type woning waarin je woont. Benieuwd naar je gemiddeld stroomverbruik en gemiddeld gasverbruik? Bereken het hier!

gemiddeld energieverbruik


 

Gemiddeld energieverbruik per jaar

Het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden op 2.760 kWh aan stroom en 1.190 m³ aan gas per jaar. Een deel van de kosten van stroom en gas is verbruiksafhankelijk en een deel van de kosten is onafhankelijk van je energieverbruik. Beide soorten kosten staan op je energierekening. Wij leggen graag het verschil tussen de twee soorten energiekosten aan je uit:

  • Wel verbruiksafhankelijk: het leveringstarief per gebruikte kWh stroom en m³ gas. Hierover worden ook nog extra kosten, zoals belasting en BTW gerekend.
  • Niet verbruiksafhankelijk: het maandelijkse tarief dat je betaalt voor de levering, het transport, de aansluiting en de meterhuur. 

 

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Wil je jouw stroomverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van je gemiddeld stroomverbruik, kun je jouw huishouden als uitgangspunt nemen. In onderstaande tabel vind je het gemiddeld stroomverbruik op basis van het aantal personen in je huishouden:

Aantal personen in je huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand*
1 persoon 1.830 kWh € 40,50
2 personen 2.850 kWh € 74,50
3 personen 3.430 kWh € 96,20
4 personen 4.010 kWh € 118,20
5 personen 4.350 kWh € 131,11
Gemiddeld per huishouden 2.800 kWh € 72,80
* Bron: Nibud

 

Gemiddeld stroomverbruik verlagen

Je kunt je stroomverbruik verlagen door bewust met stroom om te gaan. Je gemiddeld stroomverbruik verlagen is makkelijker dan je denkt en help je besparen op je energierekening. Denk aan de volgende zaken:

Stroomverbruik meten

Bekijk je gemiddeld stroomverbruik per dag en bepaal hoe je minder had kunnen verbruiken. Heb je bijvoorbeeld de hele avond een lamp in de gang aan laten staan? Dan heeft dit invloed op het aantal kWh dat je verbruikt en dus het gemiddeld stroomverbruik. Je kunt je stroomverbruik meten door deze af te lezen op je meter in de meterkast. Of je kunt je gemiddeld stroomverbruik bijhouden met behulp van een energieverbruiksmanager app.

Zonnepanelen

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Eén zonnepaneel wekt op jaarbasis ongeveer 200 kWh stroom op. Met voldoende zonnepanelen zou je dus je volledige stroomverbruik kunnen opwekken. En dat heeft natuurlijk een positief effect op je energierekening!

Stroomverbruik apparaten

Hoe zuinig een apparaat is, wordt aangegeven met verschillende energielabels. Naast energiezuinige apparaten, heeft ook de mate van gebruik invloed op je gemiddeld stroomverbruik. Apparaten die je niet gebruikt, of verlichting die je niet nodig hebt, kun je daarom beter uitzetten.


 

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Wil je jouw gemiddeld gasverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van je gemiddeld gasverbruik, kun je jouw woningtype als uitgangspunt nemen. Maar, wat is normaal gasverbruik? In onderstaande tabel vind je het gemiddeld gasverbruik per jaar en per type woning:

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand*
Appartement 840 m3 € 120,-
Tussenwoning 1.170 m3 € 160,-
Hoekwoning 1.370 m3 € 189,-
Twee-onder-een-kap woning 1.550 m3 € 215,-
Vrijstaande woning 2.040 m3 € 287,-
Gemiddeld voor alle woningtypen 1.200 m3 € 164,-
* Bron: Nibud

 

Gemiddeld gasverbruik per jaar verlagen

Gas is duurder dan stroom en vaak de grootste kostenpost op de energierekening waar je invloed op hebt. Natuurlijk wil je zo veel mogelijk besparen op je energierekening en dat kun je doen door je gemiddeld gasverbruik per jaar te verlagen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

Gasverbruik en verwarming

Zet de verwarming of gashaard minder vaak aan, zet hem een graad lager wanneer je naar bed gaat en investeer in een zuinige verwarming. Dit scheelt enorm op je energierekening en het gasverbruik per maand wordt op deze manier lager.

Een goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder gas, wat resulteert in een lager gemiddeld gasverbruik. Met het isoleren van daken, vloeren en muren, kun je al snel honderden euro's per jaar besparen.

Gasverbruik en warm water

Verbruik je veel warm water? Dan heeft dit invloed op de hoogte van je gemiddeld gasverbruik. Je kunt je gasverbruik verlagen door bijvoorbeeld korter of minder warm te douchen en je kleding op een minder heet programma wassen.


 

Gemiddeld energieverbruik verlagen

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook dat je dit voor een groot deel zelf in de hand hebt. Je kunt zelf je gemiddeld energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt immers tot een lagere energierekening

Goedkope energie afsluiten

Daarnaast is het verstandig om je huidige energiecontract eens onder de loep te nemen. Wij bieden scherpe energietarieven aan, zodat je meer overhoudt voor een leuker leven. Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Start dan direct met energie vergelijken!

Bereken mijn tarieven


Ook interessant
 

Zonneboiler of warmtepomp

Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen?

> Lees meer

 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

gemiddelde kosten gas water licht

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

Blog homepage