Contact
Mijn UnitedConsumers

Geen zorgverzekering: wat als ik geen zorgverzekering heb?

Wat als u geen zorgverzekering heeft? In principe is iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering vangt de kosten op van o.a. huisartsbezoek, urgente ziekenhuisopname en geneesmiddelen. Maar, in welke situaties heeft u geen zorgverzekering en wat gebeurt er dan?

Geen zorgverzekering, wat nu?


 

Geen zorgverzekering: wat nu?

Wanneer u geen zorgverzekering heeft, ontvangt u een brief van het CAK. Binnen 3 maanden moet u een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u geen verzekeringsplicht heeft (bijvoorbeeld bij gemoedsbezwaren). Als u na 3 maanden geen zorgverzekering heeft, ontvangt u een boete.


 

Ik wil geen zorgverzekering

De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en 18 jaar of ouder is. U kunt dus niet besluiten dat u geen zorgverzekering wilt, tenzij u bijvoorbeeld vanwege gemoedsbezwaren niet verzekeringsplichtig bent. In het geval van gemoedsbezwaren kunt u ervoor kiezen om geen zorgverzekering te hebben.


 

Wanneer heb ik geen zorgverzekering?

Uw zorgverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd, tenzij u zelf opzegt in december en geen nieuwe zorgverzekering afsluit. U raakt dus niet zomaar onverzekerd. Heeft u (nog) geen zorgverzekering? Dat kan het geval zijn in de volgende situaties:

  • U bent onlangs 18 jaar geworden. 
  • U komt uit actieve militaire dienst. 
  • U bent gemoedsbezwaarde vanwege uw geloof. 
  • U bent voor langere tijd in het buitenland geweest. 
  • U heeft nooit eerder een Nederlandse zorgverzekering afgesloten. 
  • U heeft zelf uw zorgverzekering beëindigd, maar geen nieuwe afgesloten. 
  • De verzekeraar beëindigt de verzekering omdat er sprake is van wanbetaling. 

 

Geen zorgverzekering, wel zorg nodig

Heeft u medische zorg nodig terwijl u geen zorgverzekering heeft? Dan dient u de kosten van de behandeling(en) zelf te betalen. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zeker wanneer er een ziekenhuisopname of specialist bij komt kijken. Wanneer u geen zorgverzekering heeft, krijgt u toch de zorg die u nodig heeft. Een arts of andere zorgverlener zal u nooit weigeren, ook niet als u onverzekerd bent. 


 

Boeteregeling wanneer u geen zorgverzekering heeft

In Nederland wordt goed gecontroleerd of iedere inwoner van 18 jaar of ouder een ziektekostenverzekering heeft afgesloten. Heeft u geen zorgverzekering en heeft u hier geen geldige reden voor, zoals gemoedsbezwaren? Dan wordt u als onverzekerd aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor CAK. Deze aanmelding kunt u beter voorkomen. Wij leggen uit wat er gebeurt wanneer u aangemeld wordt bij het CAK:

Stap 1: U ontvangt een brief van het CAK

Heeft u geen zorgverzekering? Dan ontvangt u een brief van het CAK. Vanaf dit moment heeft u 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten

Stap 2: Sluit uw zorgverzekering af binnen 3 maanden

Wanneer u geen zorgverzekering heeft na 3 maanden, ontvangt u een eerste - en tevens forse - boete van € 426,24 (CAK 2023). U krijgt vervolgens wederom 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Heeft u na deze periode geen zorgverzekering? Dan ontvangt u een tweede boete van € 426,24.

Stap 3: Het CAK sluit een zorgverzekering voor u af

Na de tweede boete wordt u door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar. U heeft hierbij dus geen keuze bij welke zorgverzekeraar uw zorgverzekering wordt afgesloten.

Stap 4: Betaling van de premie

Ontvangt u loon, een uitkering of pensioen? Dan wordt de premie 12 maanden lang ingehouden op uw inkomen door het CAK. U betaalt dus niet rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Wanneer u geen vast inkomen heeft, ontvangt u een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en dient u de premie per acceptgiro over te maken.

De premie die u betaalt voor de basisverzekering na aanmelding van het CAK, is gemiddeld hoger dan wanneer u zelf een zorgverzekering kiest. 

Stap 5: Nieuwe zorgverzekering kiezen

Wanneer het CAK een zorgverzekering voor u heeft afgesloten, bent u 12 maanden bij de - door het CAK gekozen - verzekeraar verzekerd. Na 12 maanden mag u weer overstappen van zorgverzekering. U kunt dan zelf een nieuwe zorgverzekering kiezen.

De overstapperiode is jaarlijks aan het einde van het jaar, in de periode van half november t/m eind december. U moet uw zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd hebben en een nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari afgesloten hebben. Zorg dus dat u op tijd een nieuwe zorgverzekering af heeft gesloten en voorkom boetes!


 

Geen zorgverzekering door betalingsachterstand

Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom iemand geen zorgverzekering heeft, is het feit dat ze betalingsproblemen hebben. De maandelijkse premie is stevig en komt niet altijd gelegen. Op zulke momenten is het gelukkig mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar.

 

Zorgverzekering afsluiten

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder en verzekert u van basiszorg. Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Waarom een aanvullende verzekering kiezen?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Verschil tussen het eigen risico en eigen bijdrage

> Lees meer

 

Blog homepage