Contact
Mijn UnitedConsumers

Geen zorgverzekering: wat als ik geen zorgverzekering heb?

Wat als je geen zorgverzekering hebt? In principe is iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering vangt de kosten op van o.a. huisartsbezoek, urgente ziekenhuisopname en geneesmiddelen. Maar, in welke situaties heb je geen zorgverzekering en wat gebeurt er dan?

Geen zorgverzekering, wat nu?


 

Geen zorgverzekering: wat nu?

Wanneer je geen zorgverzekering hebt, ontvang je een brief van het CAK. Binnen 3 maanden moet je een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat je geen verzekeringsplicht hebt (bijvoorbeeld bij gemoedsbezwaren). Als je na 3 maanden nog geen zorgverzekering hebt, ontvang je een boete.


 

Ik wil geen zorgverzekering

De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en 18 jaar of ouder is. Je kunt dus niet besluiten dat je geen zorgverzekering wilt, tenzij je bijvoorbeeld vanwege gemoedsbezwaren niet verzekeringsplichtig bent. In het geval van gemoedsbezwaren kun je ervoor kiezen om geen zorgverzekering te hebben.


 

Wanneer heb ik geen zorgverzekering?

Jouw zorgverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd, tenzij je zelf opzegt in december en geen nieuwe zorgverzekering afsluit. Je raakt dus niet zomaar onverzekerd. Heb je (nog) geen zorgverzekering? Dat kan het geval zijn in de volgende situaties:

  • Je bent onlangs 18 jaar geworden. 
  • Je komt uit actieve militaire dienst. 
  • Je bent gemoedsbezwaarde vanwege jouw geloof. 
  • Je bent voor langere tijd in het buitenland geweest. 
  • Je hebt nooit eerder een Nederlandse zorgverzekering afgesloten. 
  • Je hebt zelf je zorgverzekering beëindigd, maar geen nieuwe afgesloten. 
  • De verzekeraar beëindigt de verzekering omdat er sprake is van wanbetaling. 

 

Geen zorgverzekering, wel zorg nodig

Heb je medische zorg nodig terwijl je geen zorgverzekering hebt? Dan dien je de kosten van de behandeling(en) zelf te betalen. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zeker wanneer er een ziekenhuisopname of specialist bij komt kijken. Wanneer je geen zorgverzekering hebt, krijg je toch de zorg die je nodig hebt. Een arts of andere zorgverlener zal jou nooit weigeren, ook niet als je onverzekerd bent. 


 

Boeteregeling wanneer je geen zorgverzekering hebt

In Nederland wordt goed gecontroleerd of iedere inwoner van 18 jaar of ouder een ziektekostenverzekering heeft afgesloten. Heb je geen zorgverzekering en heb je hier geen geldige reden voor, zoals gemoedsbezwaren? Dan word je als onverzekerd aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor CAK. Deze aanmelding kun je beter voorkomen. Wij leggen uit wat er gebeurt wanneer je aangemeld wordt bij het CAK:

Stap 1: Je ontvangt een brief van het CAK

Heb je geen zorgverzekering? Dan ontvang je een brief van het CAK. Vanaf dit moment heb je 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten

Stap 2: Sluit jouw zorgverzekering af binnen 3 maanden

Wanneer je geen zorgverzekering hebt na 3 maanden, ontvang je een eerste - en tevens forse - boete van € 472,25 (CAK 2024). Je krijgt vervolgens wederom 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Heb je na deze periode geen zorgverzekering? Dan ontvang je een tweede boete van € 472,25.

Stap 3: Het CAK sluit een zorgverzekering voor je af

Na de tweede boete word je door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar. Je hebt hierbij dus geen keuze bij welke zorgverzekeraar jouw zorgverzekering wordt afgesloten.

Stap 4: Betaling van de premie

Ontvang je loon, een uitkering of pensioen? Dan wordt de premie 12 maanden lang ingehouden op jouw inkomen door het CAK. Je betaalt dus niet rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Wanneer je geen vast inkomen hebt, ontvang je een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en dien je de premie per acceptgiro over te maken.

De premie die je betaalt voor de basisverzekering na aanmelding van het CAK, is gemiddeld hoger dan wanneer je zelf een zorgverzekering kiest. 

Stap 5: Nieuwe zorgverzekering kiezen

Wanneer het CAK een zorgverzekering voor je heeft afgesloten, ben je 12 maanden bij de - door het CAK gekozen - verzekeraar verzekerd. Na 12 maanden mag je weer overstappen van zorgverzekering. Je kunt dan zelf een nieuwe zorgverzekering kiezen.

De overstapperiode is jaarlijks aan het einde van het jaar, in de periode van half november t/m eind december. Je moet jouw zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd hebben en een nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari afgesloten hebben. Zorg dus dat je op tijd een nieuwe zorgverzekering af hebt gesloten en voorkom boetes!


 

Geen zorgverzekering door betalingsachterstand

Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom iemand geen zorgverzekering heeft, is het feit dat ze betalingsproblemen hebben. De maandelijkse premie is stevig en komt niet altijd gelegen. Op zulke momenten is het gelukkig mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar.

 

Zorgverzekering afsluiten

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder en verzekert jou van basiszorg. Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kun je doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wil je jouw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

soorten zorgverzekeringen

Welke soorten zorgverzekeirngen zijn er?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Verschil tussen het eigen risico en eigen bijdrage

> Lees meer

 

Blog homepage