Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Ik wil geen zorgverzekering: kan dat?

Wat als u geen zorgverzekering heeft? In principe is iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering vangt de kosten op van o.a. huisartsbezoek, urgente ziekenhuisopname en geneesmiddelen. Maar, in welke situaties heeft u geen zorgverzekering en wat gebeurt er dan?

Geen zorgverzekering, wat nu?

 

Geen zorgverzekering

Uw zorgverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd, tenzij u zelf opzegt in december en geen nieuwe zorgverzekering afsluit. U raakt dus niet zomaar onverzekerd. Heeft u geen zorgverzekering? Dat kan het geval zijn in de volgende situaties:

  • U bent onlangs 18 jaar geworden. 
  • U komt uit actieve militaire dienst. 
  • U bent gemoedsbezwaarde vanwege uw geloof. 
  • U bent voor langere tijd in het buitenland geweest. 
  • U heeft nooit eerder een Nederlandse zorgverzekering afgesloten. 
  • U heeft zelf uw zorgverzekering beëindigd, maar geen nieuwe afgesloten. 
  • De verzekeraar beëindigt de verzekering omdat er sprake is van wanbetaling. 

 

Geen zorgverzekering, wel zorg nodig

Heeft u medische zorg nodig terwijl u geen zorgverzekering heeft? Dan dient u de kosten van de behandeling(en) zelf te betalen. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zeker wanneer er een ziekenhuisopname of specialist bij komt kijken. Wanneer u geen zorgverzekering heeft, krijgt u toch de zorg die u nodig heeft. Een arts of andere zorgverlener zal u nooit weigeren, ook niet als u onverzekerd bent. 


 

Boeteregeling wanneer u geen zorgverzekering heeft

In Nederland wordt goed gecontroleerd of iedere inwoner van 18 jaar of ouder een zorgverzekering heeft afgesloten. Heeft u geen zorgverzekering en heeft u hier geen geldige reden voor, zoals gemoedsbezwaren? Dan wordt u als onverzekerd aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor CAK. Deze aanmelding kunt u beter voorkomen. Wij leggen uit wat er gebeurt wanneer u aangemeld wordt bij het CAK:

Stap 1: U ontvangt een brief van het CAK

Heeft u geen zorgverzekering? Dan ontvangt u een brief van het CAK. Vanaf dit moment heeft u 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten

Stap 2: Sluit uw zorgverzekering af binnen 3 maanden

Wanneer u geen zorgverzekering heeft na 3 maanden, ontvangt u een eerste - en tevens forse - boete van € 410,49. U krijgt vervolgens wederom 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Doet u dit niet? Dan ontvangt u een tweede boete van € 410,49.

Stap 3: Het CAK sluit een zorgverzekering voor u af

Na de tweede boete wordt u door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar. U heeft hierbij dus geen keuze bij welke zorgverzekeraar uw zorgverzekering wordt afgesloten.

Stap 4: Betaling van de premie

Ontvangt u loon, een uitkering of pensioen? Dan wordt de premie 12 maanden lang ingehouden op uw inkomen door het CAK. U betaalt dus niet rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Wanneer u geen vast inkomen heeft, ontvangt u een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en dient u de premie per acceptgiro over te maken.

De premie die u betaalt voor de basisverzekering na aanmelding van het CAK, is gemiddeld hoger dan wanneer u zelf een zorgverzekering kiest. 

Stap 5: Nieuwe zorgverzekering kiezen

Wanneer het CAK een zorgverzekering voor u heeft afgesloten, bent u 12 maanden bij de - door het CAK gekozen - verzekeraar verzekerd. Na 12 maanden mag u weer overstappen van zorgverzekering.

De overstapperiode is jaarlijks aan het einde van het jaar, in de periode van half november t/m eind december. U moet uw zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd hebben en een nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari afgesloten hebben. Zorg dus dat u op tijd een nieuwe zorgverzekering af heeft gesloten en voorkom boetes!


 

Geen zorgverzekering door betalingsachterstand

Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom iemand geen ziektekostenverzekering heeft, is het feit dat ze betalingsproblemen hebben. De maandelijkse premie is stevig en komt niet altijd gelegen. Op zulke momenten is het gelukkig mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar.

 

Zorgverzekering afsluiten?

Heeft u geen zorgverzekering? Dan is het belangrijk dat u dit alsnog doet. Bij UnitedConsumers heeft u de keuze uit diverse soorten basisverzekeringen, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op uw wensen. Bovendien krijgt u altijd 5% korting op de basisverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


USP's

UC Basis Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 70% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 114,85 per maand

 

UC Ruime Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 80% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 118,23 per maand

 

UC Eigen Keuze

Restitutiepolis

UC door VGZ


vink Eigen keuze in zorgverleners
vink 100% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 125,59 per maand


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage