Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Huisartsenpost of eerste hulp?

Huisartsenpost of spoedeisende hulp; wie belt u? Zorwel de spoeisende hulp, als de huisartsenpost, zijn er om u direct te helpen indien u zorg nodig heeft die niet kan wachten. Wanneer gaat u naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp? En hoe zit het met het eigen risico? Wij helpen u!

huisarts of spoedeisende hulp

 

ziekenhuis

Huisartsenpost of eerste hulp

Is uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar? Dan is het belangrijk dat u direct 112 belt. Wanneer u zorg nodig heeft, maar u buiten levensgevaar bent, dan kunt u het beste bellen met de praktijk van uw huisarts. Denk aan een sportblessure, verwonding of kneuzing.

Huisartsenpost

De huisarts werkt met openingstijden, maar ook buiten deze tijden is er altijd een zorgverlener bereikbaar. Wanneer er zorg nodig is buiten de openingstijden, zoals in de avond en in het weekend, dan wordt u doorverwezen naar de huisartsenpost. U neemt telefonisch contact op met de huisartsenpost.

Uw klachten worden besproken en aan de hand van de ernst van de klachten wordt bepaald of het verstandig is dat u langskomt op de huisartsenpost of dat u beter een afspraak kunt maken binnen de openingstijden van uw huisarts. Mocht de klacht toch ernstiger zijn dan verwacht, dan kan de huisartsenpost u doorverwijzen naar de spoedeisende hulp.

Spoedeisende hulp

Wanneer uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is, dan is het belangrijk dat u direct naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaat of 112 belt. Bij de spoedeisende hulp kan dan direct medische zorg geboden worden. Goed om te weten: zelfs wanneer uw beltegoed op is, kunt u 112 bellen.


 

verschil

Verschil huisartsenpost of spoedeisende hulp

Het verschil tussen een huisartsenpost en de spoedeisende hulp zit hem in de ernst van de klacht. Op het moment dat iemand direct in levensgevaar is, dan is het belangrijk dat u direct naar de spoedeisende hulp gaat. Indien de klacht niet levensbedreigend is, maar u wel zorg nodig heeft buiten de openingstijden van uw huisarts, dan belt u de huisartsenpost. Het is mogelijk dat de huisartsenpost u doorverwijst naar de spoedeisende hulp indien de klacht ernstiger is dan gedacht.


 

munten

Kosten huisartsenpost & spoedeisende hulp

Wanneer u zorg in het ziekenhuis nodig heeft, dan geldt het eigen risico. Dit is het geval indien u naar de spoedeisende hulp moet. Wanneer u bijvoorbeeld een verwonding aan uw hand heeft die niet levensbedreigend is, dan kunt u beter naar de huisartsenpost gaan. Zorg bij de huisartsenpost is namelijk gratis. Hierbij wordt geen aanspraak gedaan op het eigen risico.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage