Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten foto tandarts: de tandartskosten op een rij

| Laatste update: 1-2-2023 |

Eens in de zoveel tijd zegt de tandarts dat het weer tijd is om foto's te maken van uw gebit. Er schieten dan waarschijnlijk al direct een aantal vragen te binnen. Want hoeveel kosten foto's bij de tandarts? En hoe vaak mag de tandarts eigenlijk foto's maken? Wij leggen het aan u uit!

Kosten foto's tandarts

 

Kosten foto tandarts

De gezondheid van uw gebit is niet altijd met het blote oog te beoordelen. Om problemen zoals gaatjes en ontstekingen in een vroeg stadium te ontdekken, maakt de tandarts daarom eens in de zoveel tijd foto's. Met deze röntgenfoto's kan de tandarts gemakkelijk door, tussen en in uw tandvlees, tanden en kiezen kijken.

Bij kinderen onder de 18 jaar vallen de kosten van de foto bij de tandarts nog onder de basisverzekering. Maar bent u 18 jaar of ouder, dan worden de kosten van een foto bij de tandarts niet vergoed. Om een vergoeding voor foto's bij de tandarts te krijgen, heeft u een tandartsverzekering nodig.


 

Foto tandarts kosten 2023

Vanaf 1 januari 2023 zijn de volgende kosten van toepassing bij het maken van een foto bij de tandarts:

Code Omschrijving Kosten foto tandarts
X10 Maken en beoordelen kleine röntgenfoto € 18,62
X11 Beoordelen kleine röntgenfoto € 13,96
X21 Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto € 79,79
X22 Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto t.b.v. implantologie in de tandloze kaak € 79,79
X23 Beoordeling kaakoverzichtsfoto € 29,26
X24 Maken en beoordelen schedelfoto € 35,91
X34 Beoordelen schedelfoto € 26,60
X25 Maken en beoordelen meerdimensionale kaakfoto € 226,08
X26 Beoordelen meerdimensionale kaakfoto € 66,49
Bron: Tandarts.nl

> Bekijk alle tandartskosten


 

Hoe vaak mag de tandarts foto's maken?

Er gaan een hoop horrorverhalen rond over tandartsen die (te) vaak een foto willen maken van het gebit. Is regelmatig een foto maken bij de tandarts onzin? Het antwoord is vrij simpel: Nee, het is geen onzin. Een röntgenfoto vertelt namelijk veel meer over uw gebit dan een simpele controle bij de tandarts. In principe zegt het College Adviserend Tandartsen het volgende:

"Een opname (röntgenfoto) mag alleen worden gemaakt als daar een medische reden voor is en het voordeel van die opname voor de patiënt opweegt tegen de kans op nadelige effecten. Het is de tandarts die deze afweging zal moeten maken, omdat hij op grond van zijn opleiding kan vaststellen welke aanvullende informatie hij nodig acht en wat het beoogde doel is in het kader van de behandeling (de mondhygiënist mag opnamen alleen in opdracht van een tandarts maken). Deze afweging kan vrijwel altijd pas worden gemaakt nadat een klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Om die reden is het niet gerechtvaardigd opnamen te maken op routinebasis, omdat dan niet eerst kan worden vastgesteld:

  • of de patiënt in die specifieke situatie baat heeft bij de opnamen;
  • of de diagnose niet ook gesteld kan worden zonder de opnamen;
  • of dat de behandeling ook uit te voeren zou zijn zonder de opnamen."

Hoe vaak röntgenfoto tandarts?

Bovenstaande tekst zegt eigenlijk dat uw tandarts op basis van een controle kan besluiten dat het verstandig is om een foto te maken van uw gebit. De reden hiervoor is omdat uw tandarts aanvullende informatie nodig heeft over de gezondheid van uw gebit.

Als u aanleg heeft voor bepaalde gebitsproblemen, dan zal uw tandarts waarschijnlijk eens in de twee jaar een foto willen maken. Heeft u eigenlijk nooit gebitsproblemen? Dan kan de tandarts ook eens in de vijf jaar voorstellen om een foto te maken. 

Tip: Als u het er niet mee eens bent dat er een foto wordt gemaakt, overleg dit dan met uw tandarts. Uw tandarts kan u het beste uitleggen waarom het nodig is. Wilt u het toch niet? Dan is het niet verplicht. 

Foto's tandarts gevaarlijk voor de gezondheid?

Een röntgenfoto bij de tandarts brengt minimale risico's met zich mee. Twee foto's maken bij de tandarts is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een vliegreis naar de Verenigde Staten of een 14-daagse wintersportvakantie. Tandartsen houden zich bovendien aan strenge maatregelen rondom de blootstelling aan straling. Dus maakt u zich geen zorgen! 


 

Kosten foto tandarts en uw tandartsverzekering

Is uw tandarts van plan om binnenkort foto's te maken? Dan worden de kosten vergoed vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Heeft u nog geen tandartsverzekering? Dan kunt u vanaf 12 november tot en met 31 december een tandartsverzekering afsluiten. Zo weet u zeker dat u volgend jaar niet voor verrassingen komt te staan. Wij bieden twee verschillende tandartsverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op uw wensen.


Tandartsverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een tandartsverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Tandartsverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Kosten tandarts: welke tandartskosten zijn er?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Gaatjes voorkomen: 5 tips voor een gezond gebit

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven