Contact
Mijn UnitedConsumers

Mijn medisch dossier inzien

Zorgverleners, zoals je huisarts of het ziekenhuis, houden voor elke patiënt een medisch dossier bij. Dit dossier bevat alle informatie over jouw behandelingen, zoals testresultaten of verwijzingen naar specialisten. Maar, waar kan ik mijn medisch dossier inzien? En wie mag mijn medisch dossier inzien?

medisch dossier inzien


 

Medisch dossier inzien

Sinds 1 juli 2020 geldt de WGBO-wet. Hierin is bepaald dat iedereen vanaf 12 jaar en ouder zijn of haar medische gegevens in kan zien via een dossier. In een medisch dossier staan gegevens over je gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die je gebruikt. In je medisch dossier vind je de volgende (basis)gegevens terug:

  • Je diagnose.
  • Verwijs- en ontslagbrieven.
  • Jouw ingestelde behandeling.
  • Verpleegkundige rapportages.
  • Voortgang van de behandeling.
  • Anesthesie- en operatieverslag.
  • Uitslagen van laboratoriumtests.
  • Medische scans (röntgenfoto’s, CT-scans).
  • Bevindingen bij lichamelijk en psychiatrisch onderzoek.
  • Brieven en bevindingen van vroegere hulpverleners of geraadpleegde deskundigen.

Goed om te weten: word je door meerdere zorgverleners behandeld? Dan heb je mogelijk meerdere medische dossiers. Je huisarts maakt bijvoorbeeld gebruik van een ander medisch dossier dan je fysiotherapeut.


 

Waar kan ik mijn medisch dossier inzien?

Je kunt op twee manieren je medische gegevens inzien, namelijk via een elektronisch patiëntendossier en middels een papieren kopie van je medisch dossier. Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien? Wij leggen het aan je uit:

Optie 1. Elektronisch patiëntendossier inzien

Je kunt jouw medisch dossier online inzien via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Hier kun je onder andere de adviezen van je huisarts, de uitslagen van medische onderzoeken en een overzicht van je medicijnen bekijken. Om je medische dossier via je huisarts in te zien, moet je inloggen met je DigiD.

 

Optie 2. Dossier opvragen huisarts 

Het is ook mogelijk om een papieren kopie van je medisch dossier op te vragen bij je huisarts, ziekenhuis of andere zorginstelling. Hierin krijg je de zorggegevens te zien die over jou gaan, zoals röntgenfoto's en operatieverslagen. Bovendien staat er wie jouw medisch dossier heeft ingezien.


Tip: vraag bij je huisarts na wat de mogelijkheden zijn om je medisch dossier via DigiD in te zien.


 

Wie mag mijn medisch dossier inzien?

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen zomaar jouw zorgdossier in mag zien. Uiteraard heb je zelf het recht om je eigen medisch dossier in te zien. Daarnaast mogen zorgverleners die direct betrokken zijn bij je behandeling je medisch dossier inzien. Denk bijvoorbeeld aan je huisarts, de specialist naar wie je bent verwezen, of de verpleegkundige die je verzorgt.

Goed om te weten: deze zorgverleners mogen alleen je medische gegevens inzien als dit noodzakelijk is voor je behandeling.

Toegang medisch dossier met toestemming

Wil je andere personen of instanties toestemming geven om je patiëntendossier in te zien? Dat kan. Je hebt hiervoor een schriftelijke verklaring, e-mail of notitie in het medisch dossier nodig. Het is altijd je eigen keuze om wel of geen toestemming te geven.


 

Medisch dossier opvragen overledene

Er zijn strenge regels over wie toegang heeft tot het medisch dossier van een overledene. In principe hebben alleen de directe familieleden het recht om het medisch dossier op te vragen van een overledene. Je moet hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij de zorgverlener of zorginstelling. Daarnaast moet je aangeven waarom je het medisch dossier wilt opvragen van de overledene.


 

Mijn medisch dossier klopt niet, wat nu?

Als je een fout hebt gezien in je medisch dossier, kun je jouw zorgverlener vragen om je medisch dossier aan te passen. Het is goed om te weten dat de medische gegevens in je dossier 20 jaar worden bewaard voordat ze worden vernietigd. Wil je gegevens verwijderen uit jouw medisch dossier? Vraag dan de arts of zorginstelling om (een deel van) je medische gegevens eerder te vernietigen.


Ook interessant
 

patientenrechten

WGBO wet: dit zijn jouw rechten als patiënt

> Lees meer

 

e-health

Wat is e-health in de zorg en hoe werkt het?

> Lees meer

 

zorgverlener kiezen

Welke zorgverlener kan ik het beste kiezen?

> Lees meer

 

Blog homepage