Contact
Mijn UnitedConsumers

Meest gebruikte medicijnen

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders gebruikten in 2021 medicijnen. Maar, wat zijn de meest gebruikte medicijnen in Nederland? En hoe zit het met de vergoedingen van deze veel gebruikte medicijnen? Wij vertellen het je graag!

meest gebruikte medicijnen banner


meest gebruikte medicijnen

Meest gebruikte medicijnen

Ieder jaar wordt het medicijngebruik in Nederland bijgehouden door Zorginstituut Nederland en de GIPdatabank. Wij hebben een overzicht gemaakt van de 10 meest gebruikte medicijnen, inclusief de vergoeding. Dit zijn de 10 meest gebruikte medicijnen in Nederland (in 2021+ vergoeding:

1. Meest gebruikte medicijn: macrogol

Het meest gebruikte medicijn door Nederlanders is macrogol. Marcogol is te gebruiken bij verstopping of om je darm leeg te maken voor een darmonderzoek. Overigens wordt het soms gebruikt bij voedselvergiftiging. Je kunt dit meest gebruikte medicijn zonder recept verkrijgen bij de apotheek. 

2. Pantoprazol

Pantoprazol is een veel gebruikt medicijn onder de Nederlandse bevolking en is een maagzuurremmer. Bij maagklachten, zoals brandend maagzuur, ontstekingen van de maag en maag- en darmzweren kan jouw arts je pantoprazol voorschrijven.

3. Metoprolol

Metoprolol is een veel gebruikt medicijn die de bloeddruk verlaagt, de hartslag vertraagt en de zuurstofbehoefte van het hart vermindert. Daarom behoort metoprolol ook wel tot de bètablokkers. Jouw behandelend arts geeft je een recept voor metoprolol als je last hebt van een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, migraine of als je schildklier te snel werkt.

4. Omeprazol

Het veel gebruikte medicijn omeprazol is een maagzuurremmer en wordt door artsen voorgeschreven bij maagklachten, maagzweren en ontstekingen van de maag. Omeprazol is met en zonder recept verkrijgbaar. Goed om te weten: omeprazol zonder recept is alleen verkrijgbaar in een lagere dosering.

5. Indifferente crème of gel

Indifferente (vette) crèmes of gels kun je gebruiken als je last hebt van bijvoorbeeld waterpokken of eczeem. Je kunt deze zalven of crèmes zowel zonder als met recept krijgen bij de apotheek en de drogist. 

6. Colecalciferol (vitamine D)

Colecalciferol is het zesde meest gebruikte medicijn in Nederland. Het is een vitamine D medicijn die zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit voedsel. Je kunt colecalciferol zowel zonder als met recept krijgen bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

7. Simvastatine

Heb je last van een hoog cholesterolgehalte? Dan is de kans groot dat je het veel gebruikte medicijn simvastatine voorgeschreven hebt gekregen. Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Dit medicijn remt de aanmaak van cholesterol in de lever en verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. 

8. Diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller en wordt vaak gebruikt bij pijn of ontstekingen. Dit veel gebruikte medicijn is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en bij de apotheek. Heb je een sterkere samenstelling nodig bij jouw klachten? Dan schrijft je huisarts een sterkere variant van diclofenac voor (sterkte hoger dan 25 mg). 

9. Amoxicilline

Amoxicilline is een antibioticakuur die voornamelijk voorgeschreven wordt bij luchtweginfecties, blaasontsteking, Lymeziekte, huidontsteking, hersenvliesontsteking of soa's. Dit veel gebruikte medicijn is alleen verkrijgbaar op recept. 

10. Salbutamol

Het laatste medicijn in ons lijstje meest gebruikte medicijnen is salbutamol. Salbutamol opent je luchtwegen en hierdoor word je minder benauwd. Artsen schrijven salbutamol voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).


vergoedingen veel gebruikte medicijnen

Vergoedingen veel gebruikte medicijnen

Medicijnen worden soms wel en soms niet vergoed vanuit de basisverzekering. De Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaalt welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. De meeste veel gebruikte medicijnen worden vergoed vanuit je zorgverzekering.

Op www.medicijnkosten.nl zie je of jouw medicijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is opgenomen. Ook lees je welke voorwaarden er voor je vergoeding gelden. Wel is het goed om te weten dat je vaak voor de veel gebruikte medicijnen een eigen bijdrage of eigen risico betaalt.

Bekijk de vergoeding medicijnen


Ook interessant
 

medicijnen op reis

Is mijn zorgverzekering geldig in het buitenland?

> Lees meer

 

vergoeding medicijnen

Welke medicijnen worden vergoed uit mijn zorgverzekering?

> Lees meer

 

terhandstellingskosten

Wanneer betaal ik terhandstellingskosten?

> Lees meer

 

Blog homepage