Contact
Mijn UnitedConsumers

Meest gebruikte medicijnen

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders gebruikten in 2021 medicijnen. Maar, wat zijn de meest gebruikte medicijnen in Nederland? En hoe zit het met de vergoedingen van deze veel gebruikte medicijnen? Wij vertellen het u graag!

meest gebruikte medicijnen banner


meest gebruikte medicijnen

Meest gebruikte medicijnen

Ieder jaar wordt het medicijngebruik in Nederland bijgehouden door Zorginstituut Nederland en de GIPdatabank. Wij hebben een overzicht gemaakt van de 10 meest gebruikte medicijnen, inclusief de vergoeding. Dit zijn de 10 meest gebruikte medicijnen in Nederland (in 2021+ vergoeding:

1. Meest gebruikte medicijn: macrogol

Het meest gebruikte medicijn door Nederlanders is macrogol. Marcogol is te gebruiken bij verstopping of om uw darm leeg te maken voor een darmonderzoek. Overigens wordt het soms gebruikt bij voedselvergiftiging. U kunt dit meest gebruikte medicijn zonder recept verkrijgen bij de apotheek. 

2. Pantoprazol

Pantoprazol is een veel gebruikt medicijn onder de Nederlandse bevolking en is een maagzuurremmer. Bij maagklachten, zoals brandend maagzuur, ontstekingen van de maag en maag- en darmzweren kan uw arts u pantoprazol voorschrijven.

3. Metoprolol

Metoprolol is een veel gebruikt medicijn die de bloeddruk verlaagt, de hartslag vertraagt en de zuurstofbehoefte van het hart vermindert. Daarom behoort metoprolol ook wel tot de bètablokkers. Uw behandelend arts geeft u een recept voor metoprolol als u last heeft van een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, migraine of als uw schildklier te snel werkt.

4. Omeprazol

Het veel gebruikte medicijn omeprazol is een maagzuurremmer en wordt door artsen voorgeschreven bij maagklachten, maagzweren en ontstekingen van de maag. Omeprazol is met en zonder recept verkrijgbaar. Goed om te weten: omeprazol zonder recept is alleen verkrijgbaar in een lagere dosering.

5. Indifferente crème of gel

Indifferente (vette) crèmes of gels kunt u gebruiken als u last heeft van bijvoorbeeld waterpokken of eczeem. U kunt deze zalven of crèmes zowel zonder als met recept krijgen bij de apotheek en de drogist. 

6. Colecalciferol (vitamine D)

Colecalciferol is het zesde meest gebruikte medicijn in Nederland. Het is een vitamine D medicijn die zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit voedsel. U kunt colecalciferol zowel zonder als met recept krijgen bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

7. Simvastatine

Heeft u last van een hoog cholesterolgehalte? Dan is de kans groot dat u het veel gebruikte medicijn simvastatine voorgeschreven heeft gekregen. Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Dit medicijn remt de aanmaak van cholesterol in de lever en verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. 

8. Diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller en wordt vaak gebruikt bij pijn of ontstekingen. Dit veel gebruikte medicijn is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en bij de apotheek. Heeft u een sterkere samenstelling nodig uw klachten? Dan schrijft uw huisarts een sterkere variant van diclofenac voor (sterkte hoger dan 25 mg). 

9. Amoxicilline

Amoxicilline is een antibioticakuur die voornamelijk voorgeschreven wordt bij luchtweginfecties, blaasontsteking, Lymeziekte, huidontsteking, hersenvliesontsteking of soa's. Dit veel gebruikte medicijn is alleen verkrijgbaar op recept. 

10. Salbutamol

Het laatste medicijn in ons lijstje meest gebruikte medicijnen is salbutamol. Salbutamol opent uw luchtwegen en hierdoor wordt u minder benauwd. Artsen schrijven salbutamol voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).


vergoedingen veel gebruikte medicijnen

Vergoedingen veel gebruikte medicijnen

Medicijnen worden soms wel en soms niet vergoed vanuit de basisverzekering. De Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaalt welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. De meeste veel gebruikte medicijnen worden vergoed vanuit uw zorgverzekering.

Op www.medicijnkosten.nl ziet u of uw medicijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is opgenomen. Ook leest u welke voorwaarden er voor uw vergoeding gelden. Wel is het goed om te weten dat u vaak voor de veel gebruikte medicijnen een eigen bijdrage of eigen risico betaalt.

Bekijk de vergoeding medicijnen


Ook interessant voor u
 

medicijnen op reis

Welke medicijnen mag ik mee op reis nemen?

> Lees meer

 

stoppen met medicijnen

Hoe kan ik stoppen met medicijnen?

> Lees meer

 

pijnstiller

Welke pijnstiller bij welke klachten?

> Lees meer

 

Blog homepage