Contact
Mijn UnitedConsumers

Second opinion: Wat is een second opinion?

Een second opinion is het oordeel van een andere arts dan de arts die u behandelt. U kunt een second opinion aanvragen wanneer u het niet eens bent met - of twijfels heeft over - de diagnose die u gekregen heeft. Hoe kunt u een second opinion aanvragen en wordt dit vergoed?

second opinion


 

Wat is een second opinion?

Second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’ en dat is ook precies wat het is. Bij een second opinion raadpleegt u een andere arts nadat uw eigen dokter een diagnose heeft gesteld. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u (ernstig) twijfelt over de diagnose of een behandeling óf wanneer u een belangrijke beslissing over uw gezondheid moet nemen.

U heeft altijd recht op een second opinion. Houd er wel rekening mee dat een second opinion enkel een oordeel is van een andere arts. Hij of zij neemt de behandeling dus niet over van uw eigen specialist.


 

Second opinion aanvragen

U mag altijd de mening van een tweede arts vragen. Hiervoor heeft u een nieuwe verwijzing van uw (huis)arts nodig. Het is mogelijk om vóór of na een diagnose of behandeling een second opinion aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat u vooraf twijfels heeft over de behandeling die is voorgesteld. Maar het kan ook achteraf, omdat u niet tevreden bent over het resultaat. Een second opinion aanvragen doet u in 5 simpele stappen:

Stap 1

Bespreek met uw arts dat u een second opinion wilt aanvragen

Neem contact op met uw arts en bespreek dat u een second opinion wilt aanvragen bij een andere arts. Zowel uw behandelend specialist als uw huisarts kunnen u voorzien van een verwijzing.

Stap 2

Informeer uw zorgverzekeraar over de second opinion

Uw zorgverzekeraar kan u vervolgens informeren bij welk ziekenhuis en/of medisch specialist u terecht kunt, maar u kunt dit ook bespreken met uw behandelend arts. 

Stap 3

Vraag uw medisch dossier op en afspraak maken

Uw behandelend arts kan u voorzien van uw medisch dossierSamen met uw medisch dossier en de verwijzing kunt u de second opinion aanvragen bij de tweede specialist. U maakt zelf een afspraak bij de andere dokter.

Stap 4

De second opinion wordt door de tweede arts uitgevoerd

Samen met de tweede specialist bespreekt u dat u twijfelt over de gestelde diagnose, voorgestelde behandeling óf dat het niet is gelukt een diagnose vast te stellen.

Stap 5

Bespreek de second opinion met uw eerste medisch specialist

Zodra de 'tweede' diagnose is gesteld, gaat u terug naar uw eerste behandelend arts. U bespreekt samen de second opinion én of uw arts het advies overneemt of niet.   


 

Waarom een second opinion aanvragen?

Een second opinion is waardevol wanneer u een belangrijke beslissing moet nemen die ingrijpende gevolgen heeft. Op die manier kunt u zich zo goed en volledig mogelijk laten informeren. Ook als u twijfels heeft bij het oordeel of diagnose van uw arts - of er geen diagnose kan worden vastgesteld - kunt u een second opinion aanvragen.

U mag altijd een second opinion aanvragen, maar houd hierbij wel in gedachten dat uw behandelend arts u al van de beste zorg voorziet. Het is dan ook niet de bedoeling dat een second opinion wordt gebruikt bij iedere (kleine) ingreep of aandoening. 


 

Second opinion wijkt af van het eerste advies: wat nu?

Uiteraard is het mogelijk dat u bij een second opinion een ander advies of een andere diagnose krijgt. Hier moet u zich van bewust zijn als u een andere arts om een oordeel vraagt. Mocht u twee heel verschillende adviezen krijgen, dan kunt u de volgende punten mee laten wegen bij uw uiteindelijke besluit:

  • De hoeveelheid pijn en ongemak die de behandeling geeft.
  • De begeleiding vanuit de specialist en/of het ziekenhuis.
  • Inzicht in kans van slagen en risico’s op complicaties.
  • De omgang met vragen door de behandelaar.
  • De voor- en nadelen van de behandeling.
  • De vergoeding door uw zorgverzekering.
  • Het gebruik van nieuwe technieken.
  • Uw mate van vertrouwen in de arts.
  • Ervaringen met de behandeling.

 

Wordt een second opinion vergoed?

Een second opinion wordt vergoed als deze wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft en u een verwijziging heeft gekregen. De vergoeding komt uit de basisverzekering en dat betekent dat u hiervoor een eigen risico moet betalen.

Mocht u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaan, dan moet u er rekening mee houden dat u een deel van de kosten van de second opinion zelf moet betalen. Bekijk daarom van tevoren of de medisch specialist waar u de second opinion gaat aanvragen is gecontracteerd!

Zorgverleners zoeken

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Wilt u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaan? Dan is het slim om goed verzekerd te zijn voor niet-gecontracteerde zorg. Met onze combinatiepolis UC Eigen Keuze krijgt u 90% tot 100% van de niet-gecontracteerde zorg vergoed. Daarnaast profiteert u van een voordelige premie en uniek, extra voordeel. Dat wilt u toch ook?


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Krijg ik een medische indicatie voor bepaalde zorg?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

> Lees meer

 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage