Second opinion: Wat is een second opinion?

Een second opinion is het oordeel van een andere arts dan de arts die u behandelt. U kunt een second opinion aanvragen wanneer u het niet eens bent met - of twijfels heeft over - de diagnose die u gekregen heeft. Hoe kunt u een second opinion aanvragen en wordt dit vergoed?

second opinion

 

Wat is een second opinion?

Second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’ en dat is ook precies wat het is. Bij een second opinion raadpleegt u een andere arts nadat uw eigen dokter een diagnose heeft gesteld. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u (ernstig) twijfelt over de diagnose of een behandeling óf wanneer u een belangrijke beslissing over uw gezondheid moet nemen.

U heeft altijd recht op een second opinion. Houd er wel rekening mee dat een second opinion enkel een oordeel is van een andere arts. Hij of zij neemt de behandeling dus niet over van uw eigen specialist.


 

Second opinion aanvragen

U mag altijd de mening van een tweede arts vragen. Hiervoor heeft u een nieuwe verwijzing van uw (huis)arts nodig. Uw zorgverzekeraar kan u vervolgens informeren bij welk ziekenhuis en/of medisch specialist u terecht kunt, maar u kunt dit ook bespreken met uw behandelend arts. U maakt vervolgens zelf een afspraak bij de andere dokter.

Het is mogelijk om voor of na een diagnose of behandeling een second opinion aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat u vooraf twijfels heeft over de behandeling die is voorgesteld. Maar het kan ook achteraf, omdat u niet tevreden bent over het resultaat.


 

Waarvoor kan ik een second opinion aanvragen?

U mag altijd een second opinion aanvragen, maar u moet hierbij wel in gedachten houden dat uw behandelend arts u al van de beste zorg voorziet. Het is dan ook niet de bedoeling dat een second opinion wordt gebruikt bij iedere (kleine) ingreep of aandoening. 

Een second opinion is vooral waardevol wanneer u een belangrijke beslissing moet nemen die ingrijpende gevolgen heeft. Op die manier kunt u zich zo goed en volledig mogelijk laten informeren. Ook als u twijfels heeft bij het oordeel of diagnose van uw arts, kunt u een second opinion aanvragen.


 

Second opinion is anders dan het eerste advies – wat nu?

Uiteraard is het mogelijk dat u bij een second opinion een ander advies of een andere diagnose krijgt. Hier moet u zich van bewust zijn als u een andere arts om een oordeel vraagt. Mocht u twee heel verschillende adviezen krijgen, dan kunt u de volgende punten mee laten wegen bij uw uiteindelijke besluit:

  • De hoeveelheid pijn en ongemak die de behandeling geeft.
  • De begeleiding vanuit de specialist en/of het ziekenhuis.
  • Inzicht in kans van slagen en risico’s op complicaties.
  • De omgang met vragen door de behandelaar.
  • De voor- en nadelen van de behandeling.
  • De vergoeding door uw zorgverzekering.
  • Het gebruik van nieuwe technieken.
  • Uw mate van vertrouwen in de arts.
  • Ervaringen met de behandeling.

 

Vergoeding second opinion

Een second opinion wordt vergoed als deze wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering en dat betekent dat u hiervoor een eigen risico moet betalen. Als u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, moet u er rekening mee houden dat u een deel van de kosten van de second opinion zelf moet betalen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage