Contact
Mijn UnitedConsumers

Verstandskiezen trekken: wat kost dat?

| Laatste update: 1-2-2023 |

Verstandskiezen laten trekken is best spannend, en al helemaal als u naar de kaakchirurg moet. Maar naast dat u een beetje nerveus bent, maakt u zich misschien ook wel zorgen over de prijs. Want wat zijn de kosten van verstandskiezen trekken? En wat vergoedt uw zorgverzekering? Wij leggen het aan u uit!

Verstandskiezen trekken banner


 

Verstandskiezen trekken

Verstandskiezen komen door wanneer u tussen de 18 en 22 jaar oud bent - of soms zelfs iets eerder of later. Met uw verstandskiezen erbij bestaat uw gebit uit 32 kiezen en tanden. Maar omdat tegenwoordig veel kaken te smal zijn, passen er vaak slechts 28 tanden en kiezen in. Dit betekent dus dat er eigenlijk geen ruimte meer overblijft voor de verstandskiezen, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Daarom moeten verstandskiezen in de meeste gevallen getrokken worden.

Wanneer verstandskiezen trekken?

Het doorkomen van de verstandskiezen kan soms erg pijnlijk zijn. Vaak is deze pijn wel goed te verhelpen met de juiste pijnstillers, zoals een paracetamol. Verstandskiezen hoeven daarom niet altijd getrokken te worden. Zeker niet als u genoeg ruimte heeft in uw mond en de verstandskiezen netjes recht doorkomen.

Maar komen de verstandskiezen scheef door en doet het veel pijn? Heeft u bovendien last van ontstekingen en/of heeft u moeite met uw mond te openen? Dan kan de tandarts - vaak na het maken van een röntgenfoto - toch bepalen dat het verstandig is om uw verstandskiezen te trekken.


 

Verstandskies trekken tandarts of kaakchirurg?

Bij lastige situaties is het verstandig om uw verstandskiezen te laten trekken door de kaakchirurg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer de verstandskiezen nog niet helemaal zijn doorgekomen, ze scheef zijn gegroeid of als er een ernstige ontsteking is ontstaan. Uw tandarts zal u dan doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Wanneer de verstandskiezen netjes recht zijn doorgekomen en er verder geen complicaties zijn, dan kan de tandarts ook zelf de verstandskiezen trekken. Toch kan uw tandarts u alsnog doorverwijzen naar de kaakchirurg. Dit zal uw tandarts op dat moment samen met u bespreken. 


 

Verstandskies trekken kosten tandarts

Bij de tandarts zijn de kosten voor het verwijderen van een verstandskies lager dan bij een kaakchirurg. Al kunnen er bij complicaties natuurlijk extra kosten in rekening worden gebracht.

> Bekijk alle tandartskosten

Verstandskies trekken zorgverzekering

Laat u de verstandskies trekken bij de tandarts en bent u boven de 18 jaar? Dan krijgt u deze kosten niet zomaar vergoed. Alleen kinderen onder de 18 jaar zijn namelijk verzekerd voor de tandarts vanuit de basisverzekering.

Voor personen van 18 jaar of ouder kan het verstandig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Zo kunt u een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor het trekken van uw verstandskiezen. Voor een vergoeding vanuit de tandartsverzekering betaalt u geen eigen risico. 

Leeftijd Vergoeding basisverzekering Tandartsverzekering nodig?
Tot 18 jaar Ja, geen eigen risico Nee, is niet nodig
Vanaf 18 jaar Nee, geen vergoeding Ja, een tandartsverzekering kan nuttig zijn voor een (gedeeltelijke) vergoeding

> Bekijk tandarts vergoeding


 

Kies trekken kaakchirurg kosten

De kosten van verstandskiezen trekken bij een kaakchirurg worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Zorg er wel voor dat u een doorverwijzing krijgt vanuit uw tandarts, anders betaalt u de kosten van uw verstandskiezen trekken bij de kaakchirurg zelf. Vraag bij uw kaakchirurg naar de exacte kosten voor uw situatie. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Houd daarnaast rekening met het eigen risico. In 2023 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,-. Heeft u ook nog een vrijwillig eigen risico? Dan krijgt u zorgkosten pas vergoed als zowel uw verplicht en vrijwillig eigen risico verbruikt zijn. 

Kies trekken basisverzekering

Met een doorverwijzing wordt het trekken van uw verstandskiezen vergoed vanuit de basisverzekering. Personen boven de 18 jaar betalen hiervoor wel eerst het eigen risico - mits deze nog niet verbruikt is. 

Leeftijd Vergoeding basisverzekering Tandartsverzekering nodig?
Tot 18 jaar Ja, geen eigen risico Nee, is niet nodig
Vanaf 18 jaar Ja, maar er geldt wel een eigen risico Nee, u kunt de kaakchirurg niet aanvullend verzekeren

> Bekijk kaakchirurg vergoeding


 

Verstandskiezen trekken en uw zorgverzekering

Moeten binnenkort uw verstandskiezen worden getrokken? Dan kan het dus verstandig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Een verstandskies trekken bij de tandarts kan namelijk best prijzig zijn. Wij bieden twee verschillende tandartsverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op uw wensen.


Tandartsverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een tandartsverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Tandartsverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering
 

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Kosten tandarts: welke tandartskosten zijn er?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Gaatjes voorkomen: 5 tips voor een gezond gebit

> Lees meer

 

Blog homepage