Contact
Mijn UnitedConsumers

Verstandskiezen trekken: wat kost dat?

| Laatste update: 1-1-2024 |

Verstandskiezen laten trekken is best spannend, en al helemaal als je naar de kaakchirurg moet. Maar naast dat je een beetje nerveus bent, maak je je misschien ook wel zorgen over de prijs. Want wat zijn de kosten van verstandskiezen trekken? En wat vergoedt jouw zorgverzekering? Wij leggen het aan je uit!

Verstandskiezen trekken banner


 

Verstandskiezen trekken

Verstandskiezen komen door wanneer je tussen de 18 en 22 jaar oud bent - of soms zelfs iets eerder of later. Met je verstandskiezen erbij bestaat je gebit uit 32 kiezen en tanden. Maar omdat tegenwoordig veel kaken te smal zijn, passen er vaak slechts 28 tanden en kiezen in. Dit betekent dus dat er eigenlijk geen ruimte meer overblijft voor de verstandskiezen, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Daarom moeten verstandskiezen in de meeste gevallen getrokken worden.

Wanneer verstandskiezen trekken?

Het doorkomen van de verstandskiezen kan soms erg pijnlijk zijn. Vaak is deze pijn wel goed te verhelpen met de juiste pijnstillers, zoals een paracetamol. Verstandskiezen hoeven daarom niet altijd getrokken te worden. Zeker niet als je genoeg ruimte in je mond hebt en de verstandskiezen netjes recht doorkomen.

Maar komen de verstandskiezen scheef door en doet het veel pijn? Heb je bovendien last van ontstekingen en/of heb je moeite met je mond openen? Dan kan de tandarts - vaak na het maken van een röntgenfoto - toch bepalen dat het verstandig is om je verstandskiezen te trekken.


 

Verstandskies trekken tandarts of kaakchirurg?

Bij lastige situaties is het verstandig om je verstandskiezen te laten trekken door de kaakchirurg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer de verstandskiezen nog niet helemaal zijn doorgekomen, ze scheef zijn gegroeid of als er een ernstige ontsteking is ontstaan. Je tandarts zal jou dan doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Wanneer de verstandskiezen netjes recht zijn doorgekomen en er verder geen complicaties zijn, dan kan de tandarts ook zelf de verstandskiezen trekken. Toch kan je tandarts jou alsnog doorverwijzen naar de kaakchirurg. Dit zal je tandarts op dat moment samen met jou bespreken. 


 

Verstandskies trekken kosten tandarts

Bij de tandarts zijn de kosten voor het verwijderen van een verstandskies lager dan bij een kaakchirurg. Al kunnen er bij complicaties natuurlijk extra kosten in rekening worden gebracht.

> Bekijk alle tandartskosten

Verstandskies trekken zorgverzekering

Laat je de verstandskies trekken bij de tandarts en ben je boven de 18 jaar? Dan krijg je deze kosten niet zomaar vergoed. Alleen kinderen onder de 18 jaar zijn namelijk verzekerd voor de tandarts vanuit de basisverzekering.

Voor personen van 18 jaar of ouder kan het verstandig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Zo kun je een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor het trekken van je verstandskiezen. Voor een vergoeding vanuit de tandartsverzekering betaal je geen eigen risico.

Leeftijd Vergoeding basisverzekering Tandartsverzekering nodig?
Tot 18 jaar Ja, geen eigen risico Nee, is niet nodig
Vanaf 18 jaar Nee, geen vergoeding Ja, een tandartsverzekering kan nuttig zijn voor een (gedeeltelijke) vergoeding

> Bekijk tandarts vergoeding


 

Kies trekken kaakchirurg kosten

De kosten van verstandskiezen trekken bij een kaakchirurg worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Zorg er wel voor dat je een doorverwijzing krijgt vanuit je tandarts, anders betaal je de kosten van jouw verstandskiezen trekken bij de kaakchirurg zelf. Vraag bij je kaakchirurg naar de exacte kosten voor jouw situatie. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Houd daarnaast rekening met het eigen risico. In 2024 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,-. Heb je ook nog een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je zorgkosten pas vergoed als zowel jouw verplicht en vrijwillig eigen risico verbruikt zijn.

Kies trekken basisverzekering

Met een doorverwijzing wordt het trekken van jouw verstandskiezen vergoed vanuit de basisverzekering. Personen boven de 18 jaar betalen hiervoor wel eerst het eigen risico - mits deze nog niet verbruikt is. 

Leeftijd Vergoeding basisverzekering Tandartsverzekering nodig?
Tot 18 jaar Ja, geen eigen risico Nee, is niet nodig
Vanaf 18 jaar Ja, maar er geldt wel een eigen risico Nee, je kunt de kaakchirurg niet aanvullend verzekeren

> Bekijk kaakchirurg vergoeding


 

Verstandskiezen trekken en je zorgverzekering

Moeten binnenkort je verstandskiezen worden getrokken? Dan kan het dus verstandig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Een verstandskies trekken bij de tandarts kan namelijk best prijzig zijn. Wij bieden drie verschillende tandartsverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op jouw wensen.

Bekijk tandartsverzekeringen


Ook interessant
 

angst tandarts

Welke tandartsverzekeringen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

tandartskosten

Kosten tandarts: welke tandartskosten zijn er?

> Lees meer

 

basisverzekering vergoeding

Dit zijn de vergoedingen van de basisverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage