Contact
Mijn UnitedConsumers

Wanneer naar de fysio?

Een fysiotherapeut helpt je met alles op het gebied van bewegen en je spieren. Heb je langdurige lichamelijke klachten of acute blessures? Dan kan het slim zijn om naar de fysio te gaan. Wij vertellen je bij welke klachten je het beste naar de fysio kunt gaan.

wanneer fysiotherapie


 

Wanneer fysiotherapie?

Eigenlijk kun je (bijna) altijd terecht bij de fysiotherapeut. Fysiotherapie is namelijk vrij toegankelijk; je hebt geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Je kunt vaak terecht bij een algemeen fysiotherapeut, maar soms kan het nodig zijn om een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen. Het is slim om je fysiotherapeut te vragen naar de mogelijkheden. Zo krijg je immers de beste zorg!

Waar is fysiotherapie goed voor?

Vaak wordt fysiotherapie ingezet om klachten te behandelen of als revalidatie na een operatie. Fysiotherapie heeft als doel om je pijn te verminderen én je spieren en gewrichten weer soepel krijgen. Daardoor herstel je sneller en kun je zo goed mogelijk bewegen. De fysio zal er alles aan doen om je klachten te verhelpen.


 
 

Wanneer gespecialiseerde fysiotherapie?

Voor erg specifieke klachten kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Bijvoorbeeld wanneer je klachten hebt aan de wervelkolom of aan de rug en bekken. Je kunt bij de volgende fysio specialisaties terecht:

  Wanneer gespecialiseerde fysiotherapie?
Kinderfysiotherapie Kinderen van 0-16 jaar oud kunnen terecht bij een kinderfysiotherapeut. De kinderfysio behandelt kinderen met een achterstand in hun motorisch functioneren.
Geriatriefysiotherapie Geriatriefysiotherapie richt zich voornamelijk op ouderen. Ook patiënten met de Ziekte van Parkinson komen in aanmerking voor gespecialiseerde fysiotherapie. 
Manueel fysiotherapie Je kunt bij een manuele fysiotherapeut terecht wanneer je klachten hebt aan de wervelkolom en de gewrichten in je armen en benen. 
Bekkenfysiotherapie Wanneer je klachten hebt aan je rug en bekken, buik en bekkenbodem, kun je terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Dankzij bekkenfysiotherapie train je de spieren rondom het bekken.
Oedeemfysiotherapie Oedeemfysiotherapeuten behandelen patiënten die last hebben van een lymfoedeem. Dit is een vochtophoping in het lichaam. Door middel van oedeemfysiotherapie wordt geprobeerd om het vocht uit het lichaam te begeleiden.
Psychomatisch fysiotherapie Heb je stressgerelateerde klachten, zoals: benauwdheid, hartkloppingen, hoofdpijn of vermoeidheid? Dan kun je terecht bij een psychomatisch fysiotherapeut. 
Sportfysiotherapie Bij een sportfysiotherapeut kun je terecht wanneer je sportblessures hebt. Soms wordt sportfysiotherapie ingezet om blessures preventief te voorkomen.

Goed om te weten: je hebt bij gespecialiseerde fysiotherapie géén verwijzing van je huisarts nodig.


 

Naar de fysio met klachten

Wanneer je klachten hebt, kun je altijd naar de fysiotherapeut gaan. De meeste klachten kunnen door de fysio positief worden behandeld middels het houdings- en bewegingsapparaat. Denk bijvoorbeeld aan klachten als:

 • Nekklachten: bij een stijve nek of een whiplash is een bezoekje aan de fysio handig. Zo kom je het snelste van de klachten af!
 • Sportblessures: sporters met sportblessures bezoeken de fysio regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer zij een verstuikte enkel hebben of een verrekte hamstring.
 • Rugklachten: wanneer je al langer last hebt van rugklachten, is het slim om naar de fysio te gaan. De fysio kan je namelijk helpen bij de pijn en bij het herstel van je rugklachten.
 • Knieklachten: een fysiotherapeut kan mogelijk je knieklachten verhelpen, maar dit is geen garantie. Soms kan het nodig zijn een operatie uit te voeren om de klachten weg te nemen.
 • Gewrichtsslijtage: soms kan het voorkomen dat je gewrichten slijten, zoals je knieën, heupen en schouders. De fysio kan de slijtage natuurlijk niet herstellen, maar kan gewrichtspijn wél dragelijker maken voor je.

Tip: twijfel je over je klachten? Dan is het altijd slim om contact op te nemen met je huisarts


 

Naar de fysio voor revalidatie

Wanneer je naar de fysio gaat voor revalidatie, kan dit komen doordat je bijvoorbeeld een (zware) operatie hebt gehad. Om ervoor te zorgen dat je lichaam spoedig herstelt en hetzelfde functioneert als voor de operatie, moet je naar de fysio. Vaak start je vrijwel direct na de operatie met fysiobehandelingen. 


 

Vergoeding fysiotherapie

Heb je last van nek- of rugklachten? Of heb je last van je spieren en gewrichten? Dan kan het verstandig zijn om naar de fysiotherapeut te gaan. Je kunt bij elke fysiotherapeut in Nederland terecht, maar de vergoeding hangt af van je zorgverzekering en welke fysio je kiest. Als je kiest voor een fysiotherapeut met contract, wordt de fysio volledig vergoed vanuit een aanvullende verzekering. In sommige gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit je basisverzekering.

Bekijk hieronder onze aanvullende verzekeringen met vergoedingen voor fysiotherapie:

UnitedConsumers door VGZ collectief
ZorgZeker 1
Aanvullende verzekering
€ 7,47 per maand


 • Incl. 20% korting + gratis tandongevallenverzekering
   
 • Fysiotherapie
  6 behandelingen

In combinatie met: Basis Keuze, Ruime Keuze en Eigen Keuze.

 

 UnitedConsumers door VGZ collectief
ZorgZeker 2
Aanvullende verzekering
€ 25,50 per maand


 • Incl. 20% korting + gratis tandongevallenverzekering
   
 • Fysiotherapie
  12 behandelingen 

In combinatie met: Basis Keuze, Ruime Keuze en Eigen Keuze.

 

UnitedConsumers door VGZ collectief
ZorgZeker 3
Aanvullende verzekering
€ 43,80 per maand


 • Incl. 20% korting + gratis tandongevallenverzekering
   
 • Fysiotherapie
  24 behandelingen

In combinatie met: Basis Keuze, Ruime Keuze en Eigen Keuze.


 

Een fysio in de buurt vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je altijd een fysiotherapeut met contract bij jou in de buurt. Door te kiezen voor een fysiotherapeut met contract weet je zeker dat je uitstekende fysiotherapie krijgt en je zorgkosten 100% vergoed worden. 

Vind een fysiotherapeut


Ook interessant
 

rugklachten

Hoe zit het met de vergoeding van fysiotherapie?

> Lees meer

 

aanvullende verzekering

Welke aanvullende verzekeringen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

medisch dossier

Zo kun je jouw medisch dossier inzien

> Lees meer

 

Blog homepage