Contact
Mijn UnitedConsumers

Wanneer naar de fysio?

Een fysiotherapeut helpt u met alles op het gebied van bewegen en uw spieren. Heeft u langdurige lichamelijke klachten of acute blessures? Dan kan het slim zijn om naar de fysio te gaan. Wij vertellen u bij welke klachten u het beste naar de fysio kunt gaan.

wanneer fysiotherapie


 

Wanneer fysiotherapie?

Eigenlijk kunt u (bijna) altijd terecht bij de fysiotherapeut. Fysiotherapie is namelijk vrij toegankelijk; u heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig. U kunt vaak terecht bij een algemeen fysiotherapeut, maar soms kan het nodig zijn om een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen. Het is slim om uw fysiotherapeut te vragen naar de mogelijkheden. Zo krijgt u immers de beste zorg!

Waar is fysiotherapie goed voor?

Vaak wordt fysiotherapie ingezet om klachten te behandelen of als revalidatie na een operatie. Fysiotherapie heeft als doel om uw pijn te verminderen én uw spieren en gewrichten weer soepel krijgen. Daardoor herstelt u sneller en kunt u zo goed mogelijk bewegen. De fysio zal er alles aan doen om uw klachten te verhelpen.


 
 

Wanneer gespecialiseerde fysiotherapie?

Voor erg specifieke klachten kunt u terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Bijvoorbeeld wanneer u klachten heeft aan de wervelkolom of aan de rug en bekken. U kunt bij de volgende fysio specialisaties terecht:

  Wanneer gespecialiseerde fysiotherapie?
Kinderfysiotherapie Kinderen van 0-16 jaar oud kunnen terecht bij een kinderfysiotherapeut. De kinderfysio behandelt kinderen met een achterstand in hun motorisch functioneren.
Geriatriefysiotherapie Geriatriefysiotherapie richt zich voornamelijk op ouderen. Ook patiënten met de Ziekte van Parkinson komen in aanmerking voor gespecialiseerde fysiotherapie. 
Manueel fysiotherapie U kunt bij een manuele fysiotherapeut terecht wanneer u klachten heeft aan de wervelkolom en de gewrichten in uw armen en benen. 
Bekkenfysiotherapie Wanneer u klachten heeft aan uw rug en bekken, buik en bekkenbodem, kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Dankzij bekkenfysiotherapie traint u de spieren rondom het bekken.
Oedeemfysiotherapie Oedeemfysiotherapeuten behandelen patiënten die last hebben van een lymfoedeem. Dit is een vochtophoping in het lichaam. Door middel van oedeemfysiotherapie wordt geprobeerd om het vocht uit het lichaam te begeleiden.
Psychomatisch fysiotherapie Heeft u stressgerelateerde klachten, zoals: benauwdheid, hartkloppingen, hoofdpijn of vermoeidheid? Dan kunt u terecht bij een psychomatisch fysiotherapeut. 
Sportfysiotherapie Bij een sportfysiotherapeut kunt u terecht wanneer u sportblessures heeft. Soms wordt sportfysiotherapie ingezet om blessures preventief te voorkomen.

Goed om te weten: u heeft bij gespecialiseerde fysiotherapie géén verwijzing van uw huisarts nodig.


 

Naar de fysio met klachten

Wanneer u klachten heeft, kunt u altijd naar de fysiotherapeut gaan. De meeste klachten kunnen door de fysio positief worden behandeld middels het houdings- en bewegingsapparaat. Denk bijvoorbeeld aan klachten als:

  • Nekklachten: bij een stijve nek of een whiplash is een bezoekje aan de fysio handig. Zo komt u het snelste van de klachten af!
  • Sportblessures: sporters met sportblessures bezoeken de fysio regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer zij een verstuikte enkel hebben of een verrekte hamstring.
  • Rugklachten: wanneer u al langer last heeft van rugklachten, is het slim om naar de fysio te gaan. De fysio kan u namelijk helpen bij de pijn en bij het herstel van uw rugklachten.
  • Knieklachten: een fysiotherapeut kan mogelijk uw knieklachten verhelpen, maar dit is geen garantie. Soms kan het nodig zijn een operatie uit te voeren om de klachten weg te nemen.
  • Gewrichtsslijtage: soms kan het voorkomen dat uw gewrichten slijten, zoals uw knieën, heupen en schouders. De fysio kan de slijtage natuurlijk niet herstellen, maar kan gewrichtspijn wél dragelijker maken voor u.

Tip: Twijfelt u over uw klachten? Dan is het altijd slim om contact op te nemen met uw huisarts


 

Naar de fysio voor revalidatie

Wanneer u naar de fysio gaat voor revalidatie, kan dit komen doordat u bijvoorbeeld een (zware) operatie heeft gehad. Om ervoor te zorgen dat uw lichaam spoedig herstelt en hetzelfde functioneert als voor de operatie, moet u naar de fysio. Vaak start u vrijwel direct na de operatie met fysiobehandelingen. 


 

Vergoeding fysiotherapie

Heeft u last van nek- of rugklachten? Of heeft u last van uw spieren en gewrichten? Dan kan het verstandig zijn om naar de fysiotherapeut te gaan. U kunt bij elke fysiotherapeut in Nederland terecht, maar de vergoeding hangt af van uw zorgverzekering en welke fysio u kiest. Als u kiest voor een fysiotherapeut met contract, wordt de fysio volledig vergoed vanuit een aanvullende verzekering. In sommige gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit uw basisverzekering.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


 

Een fysio in de buurt vinden

In de UC Zorgzoeker vindt u altijd een fysiotherapeut met contract bij u in de buurt. Door te kiezen voor een fysiotherapeut met contract weet u zeker dat u uitstekende fysiotherapie krijgt en uw zorgkosten 100% vergoed worden. 

Vind een fysiotherapeut


Ook interessant voor u
 

rugklachten

Wat moet ik doen bij rugpijn en rugklachten?

> Lees meer

 

houding verbeteren

4 tips om uw lichaamshouding te verbeteren

> Lees meer

 

gewrichtspijn

Hoe herken ik gewrichtspijn en wat kan ik eraan doen?

> Lees meer

 

Blog homepage