Zorgverzekering kiezen: welke zorgverzekering past bij mij?

Een zorgverzekering kiezen lijkt een lastige klus, maar dat is het niet. U wilt de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking, maar welke zorgverzekering moet u dan kiezen? Wij helpen u graag bij het vinden van de beste zorgverzekering voor uw situatie!

zorgverzekering kiezen

Zorgverzekering kiezen in 5 stappen

Stap 1: Type basisverzekering vraagteken

Stap 2: Wel of geen aanvullende verzekering vraagteken

Stap 3: Wel of geen tandartsverzekering vraagteken

Stap 4: Wel of niet verhogen van het eigen risico vraagteken

Stap 5: Vergelijken en overstappen vraagteken


Zorgverzekering check: welke zorgverzekering kiezen?

Welke zorgverzekering past bij mij? Een zorgverzekering kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Wij leggen u namelijk het verschil uit tussen een budget-, natura-, en restitutiepolis. Ook vertellen we wat het nut is van het verhogen van uw eigen risico. Hoe kiest u een aanvullende verzekering en hoe werkt overstappen van zorgverzekering? Wij helpen u graag met ons stappenplan. Zo kiest u de beste zorgverzekering!

 

vink

Stap 1: Type basisverzekering


Budgetpolis: een budgetpolis (selectieve naturapolis) is de minst uitgebreide en de goedkoopste zorgverzekering. Deze basisverzekering heeft een beperkt aanbod in gecontracteerde zorgverleners. Waar u bij gecontracteerde zorgverleners 100% vergoeding krijgt, is de vergoeding voor ongecontracteerde zorgverleners 70%.

   
 
Interessant voor: mensen die weinig zorg nodig hebben en keuzevrijheid in zorgverlener niet belangrijk vinden.
 
Niet interessant voor: mensen die keuzevrijheid belangrijk vinden en veel zorgkosten verwachten te maken.

 

Naturapolis: een naturapolis beschikt over een ruim aanbod van gecontracteerde zorgverleners. Declaraties worden direct naar uw zorgverzekeraar gestuurd en u hoeft geen kosten voor te schieten. Waar u bij gecontracteerde zorgverleners 100% vergoeding krijgt, is de vergoeding bij ongecontracteerde zorgverleners 80%.

   
 
Interessant voor: mensen die zorgkosten verwachten en een ruime keuze in zorgverleners willen hebben.
 
Niet interessant voor: mensen die verwachten weinig zorgkosten te maken en keuzevrijheid niet belangrijk vinden.

 

Restitutiepolis: een restitutiepolis geeft u volledig vrije keuze in zorgaanbieders. U krijgt maximaal 100% vergoed van het marktconforme tarief, ook als u naar een ongecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een ongecontracteerde zorgverlener moet u mogelijk wel de kosten voorschieten en declareren bij uw verzekeraar.

   
 

Interessant voor: mensen die zelf willen bepalen bij welke zorgverlener zij behandeld willen worden.

 
Niet interessant voor: mensen die volledige vrije keuze niet belangrijk vinden en weinig zorgkosten verwachten te maken. 
 

vink

Stap 2: Wel of geen aanvullende verzekering


Een aanvullende verzekering kiest u bovenop het basispakket van uw voorkeur. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan in sommige gevallen wel nodig zijn. Behandelingen die buiten de basisverzekering vallen, zijn bijvoorbeeld: fysiotherapie, tandzorg en een bril vergoeding.

   
 

Interessant voor: mensen die verwachten zorg nodig te hebben die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

 

Niet interessant voor: mensen die verwachten enkel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben.

 

vink

Stap 3: Wel of geen tandartsverzekering


Een tandartsverzekering staat los van de basisverzekering. Voor volwassenen worden tandartskosten niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor kunt u dus een aparte tandartsverzekering afsluiten. Er kan bij een tandartsverzekering een keuze gemaakt worden tussen een basic tandartsverzekering en een uitgebreide tandartsverzekering. U bepaalt zelf welke tandartsverzekering het beste bij u past.

 
 

Interessant voor: mensen met een slecht gebit die verwachten veel (specialistische) tandzorg nodig te hebben.

 
Niet interessant voor: mensen die enkel naar de halfjaarlijkse controle hoeven en weinig tot geen extra tandzorg nodig hebben.
 

vink

Stap 4: Wel of niet verhogen van het eigen risico


Heeft u niet vaak zorg nodig? Dan kunt u bij het afsluiten van uw zorgverzekering kiezen om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Het verplicht eigen risico is vastgesteld op € 385,- en kan in stappen van € 100,- verhoogd worden tot maximaal € 885,-. Een verhoging van het eigen risico resulteert in een lagere premie per maand.

Let op: hoe hoger het eigen risico, hoe hoger het bedrag dat u moet betalen voordat u een vergoeding krijgt.

   
 

Interessant voor: mensen die verwachten weinig tot geen zorgkosten te maken en voldoende eigen geld hebben voor onvoorziene kosten.

 

 
Niet interessant voor: mensen die verwachten hoge zorgkosten te hebben het aankomende jaar en weinig eigen geld hebben om eventuele zorgkosten direct te dekken.

vink

 

Stap 5: Vergelijken en overstappen


Een zorgverzekering kiezen die past bij uw persoonlijke situatie, is belangrijk. Daarom adviseren wij u om elk jaar te vergelijken welke zorgverzekering en zorgverzekeraar het beste aansluit bij uw behoeften. Mocht het aanbod van uw huidige zorgverzekeraar niet meer aansluiten op uw zorgwensen, dan is het tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Zo heeft u elk jaar niet alleen de beste zorgverzekering, maar ook de goedkoopste

Wanneer u zich uiterlijk 31 december aanmeldt voor een nieuwe zorgverzekering, zegt uw nieuwe zorgverzekeraar automatisch uw oude verzekering op. 

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd

 

Blog homepage