Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgverzekering verplicht

In Nederland is de zorgverzekering verplicht voor iedereen. De overheid heeft namelijk een aantal jaren geleden besloten dat iedereen een zorgverzekering moet afsluiten. Zo dragen we collectief de zorgkosten in Nederland. Op deze pagina leggen we u uit welke zorgverzekering verplicht is en welke niet. En wanneer een zorgverzekering niet verplicht is?

zorgverzekering verplicht

 

Is een zorgverzekering verplicht?

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen. Zo bestaat er een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is volgens de wet voor iedere Nederlander verplicht - ook voor minderjarigen. Zo zijn we allemaal verzekerd van goede zorg wanneer we het nodig hebben.

Een aanvullende verzekering is optioneel en dus niet verplicht. Deze kunt u afsluiten voor zorgkosten die u niet uit de basisverzekering vergoed krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een extra verzekering voor uw tandartskosten of behandelingen bij de fysiotherapeut. Wanneer u een aanvullende verzekering of tandartsverzekering afsluit, krijgt u de zorgkosten die u maakt wel vergoed.


 

Wanneer is een zorgverzekering niet verplicht?

In principe moet iedereen die woont en/of werkt in Nederland verplicht een zorgverzekering hebben, maar er zijn enkele unieke uitzonderingen. In bijzondere gevallen is het afsluiten van een zorgverzekering niet nodig. In de volgende gevallen hoeft u zelf geen zorgverzekering af te sluiten.

Gemoedsbezwaarden

Wanneer u vanwege uw levensovertuiging niet verzekerd wilt zijn voor zorgkosten, dient u zich te registreren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als gemoedsbezwaarde. Als gemoedsbezwaarde betaalt u een bijdragevervangende belasting in plaats van zorgpremie. U bent dan niet verplicht om ook een zorgverzekering af te sluiten.

Militairen in actieve dienst

Als militair in actieve dienst heeft u recht op een vergoeding voor een basisverzekering en een aanvullende verzekering vanuit de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht (SZVK). Zodra u in dienst treedt, wordt u door defensie automatisch aangemeld voor deze verzekering. De premie hiervan wordt ingehouden op uw salaris.

Gevangenen

Wanneer u in detentie zit, betaalt u geen zorgverzekeringspremie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt de verantwoordelijkheid voor de zorg en de zorgkosten voor alle gedetineerden. Als gevangene dient u echter wel bij uw zorgverzekeraar aan te geven wanneer uw celstraf begint en eindigt.

EU-Ambtenaren

Wanneer u bij een Europese instelling werkt, zoals EMA of Europol, bent u verzekerd bij het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie (GSZV). Uw gezinsleden zijn dan met u meeverzekerd.

Buitenlandse studenten

Studenten uit het buitenland hebben vaak al een zorgverzekering in hun eigen land. Zij hebben dan ook geen Nederlandse zorgverzekering nodig. Als studenten uit het buitenland komen, maar naast de studie een bijbaan hebben, dan is de student wel verplicht om een Nederlandse verplichte zorgverzekering af te sluiten.


 

Geen zorgverzekering afsluiten, kan dat?

In Nederland is de zorgverzekering verplicht. Zo zorgen we er samen voor dat alle Nederlanders gebruik kunnen maken van goede zorg als dat nodig is. Wanneer u geen zorgverzekering heeft en toch zorgkosten maakt, dan betaalt u de kosten zelf.

Wanneer u zich niet tijdig verzekert, stuurt het CAK u daar een brief over. U moet dan zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 maanden, een zorgverzekering afsluiten. Wanneer u dit niet doet, krijgt u een boete. Deze boete staat gelijk aan ruim drie maanden zorgpremie. 


 

Bestuursrechtelijke premie

Heeft u drie maanden later nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan krijgt u opnieuw een boete. U wordt meteen door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar waar u tot het einde van het jaar verzekerd bent. U gaat dan bestuursrechtelijke premie betalen. Deze speciale premie is hoger dan wanneer u zelf een zorgverzekering afsluit.

U gaat dus meer betalen dan wanneer u niet op tijd een zorgverzekering afsluit. De bestuursrechtelijke premie wordt vaak ingehouden via loonheffing; uw salaris of uitkering. Wanneer u geen vast inkomen heeft, krijgt u een acceptgiro toegestuurd om de premie te betalen.


 

Verplichte zorgverzekering afsluiten

U wilt natuurlijk goed verzekerd zijn, tegen de meest voordelige premie. Dat kan bij UnitedConsumers! U krijgt namelijk altijd 5% korting op onze basisverzekeringen. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


USP's

UC Basis Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 70% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 114,85 per maand

 

UC Ruime Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 80% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 118,23 per maand

 

UC Eigen Keuze

Restitutiepolis

UC door VGZ


vink Eigen keuze in zorgverleners
vink 100% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 125,59 per maand


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage