Contact
Mijn UnitedConsumers

Is een zorgverzekering verplicht? En voor wie?

In Nederland is een zorgverzekering verplicht voor iedereen die woont en/of werkt in Nederland en 18 jaar of ouder is. In welke gevallen is een zorgverzekering verplicht en welke zorgverzekering moet je verplicht afsluiten? Je leest het hier!

zorgverzekering verplicht


 

Is een zorgverzekering verplicht?

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland woont of werkt. Hiermee ben je verzekerd voor alle zorg uit het basispakket. Je kunt de basisverzekering vrijwillig uitbreiden met een aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Een aanvullende verzekering en tandartsverzekering zijn dus geen verplichte zorgverzekeringen.


 

Welke zorgverzekering is verplicht?

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor basiszorg, zoals: de huisarts, psychologische zorg en ziekenhuiszorg. Je kunt vrijwillig een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering afsluiten voor extra zorg. Denk hierbij aan behandelingen bij de fysiotherapeut, een vergoeding voor brillen en lenzen of een budget voor tandzorg.


 

Wanneer is een zorgverzekering niet verplicht?

In principe moet iedereen die woont en/of werkt in Nederland verplicht een zorgverzekering hebben, maar er zijn enkele unieke uitzonderingen. In de volgende gevallen is een zorgverzekering niet verplicht:

Gemoedsbezwaarden

Wanneer je vanwege je levensovertuiging niet verzekerd wilt zijn voor zorgkosten, dien je je te registreren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als gemoedsbezwaarde. Als gemoedsbezwaarde betaal je een bijdragevervangende belasting in plaats van zorgpremie. Je bent dan niet verplicht om ook een zorgverzekering af te sluiten.

Militairen in actieve dienst

Als militair in actieve dienst heb je recht op een vergoeding voor een basisverzekering en een aanvullende verzekering vanuit de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht (SZVK). Zodra je in dienst treedt, word je door defensie automatisch aangemeld voor deze verzekering. De premie hiervan wordt ingehouden op je salaris.

Gevangenen

Wanneer je in detentie zit, betaal je geen zorgverzekeringspremie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt de verantwoordelijkheid voor de zorg en de zorgkosten voor alle gedetineerden. Als gevangene dien je echter wel bij je zorgverzekeraar aan te geven wanneer jouw celstraf begint en eindigt.

EU-Ambtenaren

Wanneer je bij een Europese instelling werkt, zoals EMA of Europol, ben je verzekerd bij het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie (GSZV). Je gezinsleden zijn dan met jou meeverzekerd.

Buitenlandse studenten

Studenten uit het buitenland hebben vaak al een zorgverzekering in hun eigen land. Zij hebben dan ook geen Nederlandse zorgverzekering nodig. Als studenten uit het buitenland komen, maar naast de studie een bijbaan hebben, dan is de student wel verplicht om een Nederlandse verplichte zorgverzekering af te sluiten.


 

Kan ik ook geen zorgverzekering afsluiten?

Nee, dat kan niet. In Nederland is de zorgverzekering verplicht. Zo zorgen we er samen voor dat alle Nederlanders gebruik kunnen maken van goede zorg als dat nodig is. Wanneer je geen zorgverzekering hebt en toch zorgkosten maakt, dan betaal je de kosten zelf.

Goed om te weten: wanneer je jezelf niet tijdig verzekert, stuurt het CAK jou daar een brief over. Je moet dan zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 maanden, een zorgverzekering afsluiten. Wanneer je dit niet doet, krijg je een boete. Deze boete staat gelijk aan ruim drie maanden zorgpremie. 

Geen zorgverzekering: bestuursrechtelijke premie

Heb je drie maanden later nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan krijg je opnieuw een boete. Je wordt meteen door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar waar je tot het einde van het jaar verzekerd bent. Je gaat dan bestuursrechtelijke premie betalen. Deze speciale premie is hoger dan wanneer je zelf een zorgverzekering afsluit en wordt vaak ingehouden via loonheffing; je salaris of uitkering.


 

Verplichte zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering die je af dient te sluiten. Je mag zelf bepalen of je een basisverzekering uitbreidt met bijvoorbeeld een aanvullende verzekering of tandartsverzekering voor extra zekerheid. Je mag zelf kiezen wat voor polis je afsluit voor jouw verplichte zorgverzekering: een naturapolis of combinatiepolis.

Zorgverzekering afsluiten


Veelgestelde vragen over de verplichte zorgverzekering

Ja, een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt. Er zijn echter situaties waarin je geen verplichte zorgverzekering af hoeft te sluiten. Dit is het geval indien je:

  • EU-ambtenaar bent.
  • In de gevangenis zit.
  • Gemoedsbezwaarde bent.
  • Buitenlandse student bent.
  • In actieve militaire dienst bent.

In Nederland heeft iedereen recht op goede gezondheidszorg. Daarom moet iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt een verplichte zorgverzekering afsluiten. Doordat iedereen betaalt voor de zorg van zichzelf en anderen, blijft de zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor zorg uit het basispakket. Indien je meer zorg nodig hebt dan geboden wordt uit de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering of tandartsverzekering afsluiten. De aanvullende verzekering en tandartsverzekering zijn niet verplicht.


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Ik wil geen zorgverzekering; kan dat?

> Lees meer

 

natura restitutie of combinatiepolis

Kies ik voor een natura, restitutie of combinatiepolis?

> Lees meer

 

basis

Dit zijn de vergoedingen van de basisverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage