Contact
Mijn UnitedConsumers

Is een zorgverzekering verplicht? En voor wie?

In Nederland is een zorgverzekering verplicht voor iedereen die woont en/of werkt in Nederland en 18 jaar of ouder is. In welke gevallen is een zorgverzekering verplicht en welke zorgverzekering moet u verplicht afsluiten?

zorgverzekering verplicht


 

Is een zorgverzekering verplicht?

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland woont of werkt. Hiermee bent u verzekerd voor alle zorg uit het basispakket. U kunt de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Een aanvullende verzekering en tandartsverzekering zijn geen verplichte zorgverzekeringen.


 

Welke zorgverzekering is verplicht?

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering. Hiermee bent u verzekerd voor basiszorg, zoals: de huisarts, psychologische zorg en ziekenhuiszorg. U kunt vrijwillig een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering afsluiten voor extra zorg. Denk hierbij aan behandelingen bij de fysiotherapeut, een vergoeding voor brillen en lenzen of een budget voor tandzorg.


 

Wanneer is een zorgverzekering niet verplicht?

In principe moet iedereen die woont en/of werkt in Nederland verplicht een zorgverzekering hebben, maar er zijn enkele unieke uitzonderingen. In bijzondere gevallen is het afsluiten van een zorgverzekering niet nodig. In de volgende gevallen hoeft u zelf geen zorgverzekering af te sluiten.

Gemoedsbezwaarden

Wanneer u vanwege uw levensovertuiging niet verzekerd wilt zijn voor zorgkosten, dient u zich te registreren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als gemoedsbezwaarde. Als gemoedsbezwaarde betaalt u een bijdragevervangende belasting in plaats van zorgpremie. U bent dan niet verplicht om ook een zorgverzekering af te sluiten.

Militairen in actieve dienst

Als militair in actieve dienst heeft u recht op een vergoeding voor een basisverzekering en een aanvullende verzekering vanuit de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht (SZVK). Zodra u in dienst treedt, wordt u door defensie automatisch aangemeld voor deze verzekering. De premie hiervan wordt ingehouden op uw salaris.

Gevangenen

Wanneer u in detentie zit, betaalt u geen zorgverzekeringspremie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt de verantwoordelijkheid voor de zorg en de zorgkosten voor alle gedetineerden. Als gevangene dient u echter wel bij uw zorgverzekeraar aan te geven wanneer uw celstraf begint en eindigt.

EU-Ambtenaren

Wanneer u bij een Europese instelling werkt, zoals EMA of Europol, bent u verzekerd bij het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie (GSZV). Uw gezinsleden zijn dan met u meeverzekerd.

Buitenlandse studenten

Studenten uit het buitenland hebben vaak al een zorgverzekering in hun eigen land. Zij hebben dan ook geen Nederlandse zorgverzekering nodig. Als studenten uit het buitenland komen, maar naast de studie een bijbaan hebben, dan is de student wel verplicht om een Nederlandse verplichte zorgverzekering af te sluiten.


 

Geen zorgverzekering afsluiten, kan dat?

In Nederland is de zorgverzekering verplicht. Zo zorgen we er samen voor dat alle Nederlanders gebruik kunnen maken van goede zorg als dat nodig is. Wanneer u geen zorgverzekering heeft en toch zorgkosten maakt, dan betaalt u de kosten zelf.

Wanneer u zich niet tijdig verzekert, stuurt het CAK u daar een brief over. U moet dan zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 maanden, een zorgverzekering afsluiten. Wanneer u dit niet doet, krijgt u een boete. Deze boete staat gelijk aan ruim drie maanden zorgpremie. 


 

Bestuursrechtelijke premie

Heeft u drie maanden later nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan krijgt u opnieuw een boete. U wordt meteen door het CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar waar u tot het einde van het jaar verzekerd bent. U gaat dan bestuursrechtelijke premie betalen. Deze speciale premie is hoger dan wanneer u zelf een zorgverzekering afsluit.

U gaat dus meer betalen dan wanneer u niet op tijd een zorgverzekering afsluit. De bestuursrechtelijke premie wordt vaak ingehouden via loonheffing; uw salaris of uitkering. Wanneer u geen vast inkomen heeft, krijgt u een acceptgiro toegestuurd om de premie te betalen.


 

Verplichte zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering die u af dient te sluiten. U mag zelf bepalen of u een basisverzekering uitbreidt met bijvoorbeeld een aanvullende verzekering of tandartsverzekering voor extra zekerheid. U mag zelf kiezen wat voor polis u afsluit voor uw verplichte zorgverzekering: een naturapolis of combinatiepolis.

Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Veelgestelde vragen over de verplichte zorgverzekering

Ja, een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt. Er zijn echter situaties waarin u geen verplichte zorgverzekering af hoeft te sluiten. Dit is het geval indien u:

  • EU-ambtenaar bent.
  • In de gevangenis zit.
  • Gemoedsbezwaarde bent.
  • Buitenlandse student bent.
  • In actieve militaire dienst bent.

In Nederland heeft iedereen recht op goede gezondheidszorg. Daarom moet iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt een verplichte zorgverzekering afsluiten. Doordat iedereen betaalt voor de zorg van zichzelf en anderen, blijft de zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. Hiermee bent u verzekerd voor zorg uit het basispakket. Indien u meer zorg nodig heeft dan geboden wordt uit de basisverzekering, kunt u een aanvullende verzekering of tandartsverzekering afsluiten. De aanvullende verzekering en tandartsverzekering zijn niet verplicht.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Ik wil geen zorgverzekering; kan dat?

> Lees meer

 

natura restitutie of combinatiepolis

Kies ik voor een natura, restitutie of combinatiepolis?

> Lees meer

 

basis

Dit zijn de vergoedingen van de basisverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage