Waar bent u naar op zoek?

3G internet: wat is 3G?

3G internet is de derde generatie mobiel internet en is de voorganger van 4G internet. Maar, wat is 3G en wat is de internetsnelheid van 3G? Wij leggen het graag uit!

3G internet

Wat is 3G?

Het mobiele telefoonnetwerk wordt UMTS genoemd: Universal Mobile Telecommunication System. De eerste versie werd 1G genoemd, waarna de opvolger 2G kwam waarmee u kon bellen en sms’en. Met 3G werd het mogelijk om internet op een smartphone te gebruiken.

3G schiep mogelijkheden en als reactie hierop werden de smartphones ontwikkeld. Met het 3G netwerk kon iedereen immers heel de dag online zijn op de mobiele telefoon. Inmiddels heeft het 3G internet plaats gemaakt voor het 4G en 5G internet.


3G, 4G of 5G – wat is het verschil?

Het verschil tussen 3G, 4G en 5G zit hem vooral in de snelheid van het netwerk. Met een 3G verbinding kunt u bijvoorbeeld prima internetten en afbeeldingen versturen, maar het streamen van uw favoriete serie wordt al een stuk lastiger. Met een 4G verbinding is dit echter geen enkel probleem. Snelheden 3G, 4G en 5G:

  • 3G: circa 7 Mbit per seconde. 
  • 4G: +100 Mbit per seconde. 
  • 5G: 1,25 Gbit per seconde. 

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat muziek streamen met een 3G verbinding een paar seconden kan duren voordat de muziek afspeelt, terwijl dit met 4G onmiddellijk is. Ditzelfde geldt ook voor het uploaden van foto’s. Waar dit met 3G zo’n 30 seconden kan duren, staan ze er met 4G internet direct op. 


3G dekking

Als u op een plek komt waar geen 3G verbinding (meer) is, zal uw telefoon automatisch overschakelen naar het 4G netwerk. Vrijwel alle nieuwe smartphones (vanaf 2011) kunnen zonder problemen 4G internet gebruiken.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage