Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Smartphone gaat niet meer aan of je telefoon is kwijt, wat nu?

Ben je je telefoon kwijt, gaat je telefoon niet meer aan of heb je een ander probleem met jouw toestel? Op deze pagina helpen we je met tips wanneer je telefoon gestolen is, waterschade heeft of op de grond is gevallen. Ook vertellen we je of het slim is je telefoon te verzekeren tegen verlies, diefstal of schade.

telefoon zwart scherm


 

Ik ben mijn telefoon kwijt, wat nu?

Heb je op alle logische plekken naar je telefoon gezocht en geprobeerd jezelf te bellen? Vervelend, mogelijk heb je jouw smartphone verloren of is deze gestolen. 

Telefoon terugvinden

Je kunt mogelijk jouw smartphone opsporen met behulp van een ander apparaat. Ben je jouw iPhone kwijt? Dan vind je de huidige locatie terug via de app 'Zoek mijn iPhone'. Als je een Android-telefoon kwijt bent, die is ingelogd op een Google-account, dan kun je 'Vind mijn apparaat' gebruiken. Als het lukt je toestel op te sporen, dan zie je op de kaart waar je telefoon nu is.

Android-telefoon of iPhone gestolen

Is je telefoon kwijt en vermoed je dat hij is gestolen? Dan is het slim je toestel op afstand te vergrendelen en je simkaart te laten blokkeren door jouw provider. Ook is het goed om aangifte bij de politie te doen. 


 

Waterschade telefoon voorkomen

Het verschilt per toestel hoe goed je telefoon beschermd is tegen het binnendringen van water en stof. Dat wordt aangegeven met de IP-certificering. Is je telefoon in het water gevallen? Ook als jouw toestel volledig beschermd is tegen onderdompeling (IP68), is het slim om de volgende stappen te volgen. Daarmee voorkom je ernstige schade aan je telefoon:

Stap 1: schakel je telefoon direct uit. Dit is de belangrijkste stap. Reageert je toestel niet? Probeer deze dan te resetten.
Stap 2: maak je telefoon droog met een handdoek. Let op: gebruik geen warmte-apparaten zoals je oven, föhn of verwarming. Daarvan raakt je telefoon oververhit, ook dit is schadelijk voor je smartphone.
Stap 3: laat je telefoon repareren door een specialist. Zo voorkom je dat jouw telefoon alsnog waterschade oploopt.


 

Smartphone op de grond gevallen

Helaas is het voor veel eigenaren van smartphones herkenbaar: je laat jouw smartphone uit je vingers glippen. Als je hem opraapt, blijkt te zijn gebeurd waar je bang voor was: een barst in je scherm. In het slechtste geval werkt jouw telefoon bij een defect scherm niet meer, of minder goed, na een val. Hoe los je dit op?

Stap 1: controleer welke zichtbare schade je telefoon heeft. Zit er bijvoorbeeld een barst in je scherm of een deuk in de behuizing?
Stap 2: check of je telefoon verder nog goed werkt. Werken alle knoppen, laadt jouw toestel normaal op, hapert hij niet en raakt je telefoon ook niet oververhit?
Stap 3: laat je telefoon repareren. Mogelijk moet bijvoorbeeld je scherm worden vervangen. Als je telefoon niet goed functioneert, kan dit liggen aan een beschadigd moederbord in je telefoon.


 

Telefoon gaat niet meer aan

Gaat je telefoon niet meer aan en reageert deze nergens meer op? Dat is vervelend, want dit heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Probeer eerst je toestel op te laden. Blijft het scherm zwart? Als je telefoon niet meer aan gaat, kan dit meerdere oorzaken hebben:

  • Je batterij is defect. Jouw batterij slijt na verloop van tijd en op een bepaald moment bereikt deze het einde van de levensduur. In dat geval kun je proberen de batterij te kalibreren: dit doe je door de batterij tot 100% op te laden en daarna helemaal leeg te laten lopen. Werkt dit niet? Dan moet je de batterij laten vervangen door een specialist.
     
  • Je oplaadpoort werkt niet goed. Vaak is opgehoopt stof en vuil de boosdoener. Verwijder dit voorzichtig met een pincet of tandenstoker. Laadt je telefoon nog steeds niet op? Probeer een ander kabeltje en andere adapter. Je kunt ook proberen je toestel draadloos op te laden, als jouw telefoon dit ondersteunt. Werkt dit allemaal niet? Dan moet je jouw telefoon waarschijnlijk laten repareren. 
     
  • Telefoon gaat niet meer aan door een probleem in de software. In dit geval kun je proberen jouw telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Daarmee verwijder je mogelijk software die jouw toestel trager laat werken of vast laat lopen. Ook is het voor de beveiliging van je telefoon slim om de laatste software-update te installeren. 

lucy smartphone expert

tip van onze expert Goed om te weten...

"Werkt (een onderdeel van) je telefoon niet goed meer, zonder dat het je eigen schuld is? Als jouw telefoon minder dan twee jaar oud is en door een fabricagefout niet meer goed werkt, heb je recht op wettelijke garantie."

Lucy Maduro - Telecom expert


 

Schade aan telefoon verzekeren, goed idee?

Stel, je telefoon heeft water- of valschade, gaat om onduidelijke redenen niet meer aan of je telefoon is gestolen. Krijg je de kosten voor reparatie van je telefoon vergoed via je inboedelverzekering? En kun je jouw telefoon ook tegen diefstal verzekeren? Wij leggen het uit.

Inboedelverzekering telefoon

Als de schade aan je telefoon in huis ontstaat, krijg je mogelijk een vergoeding via je inboedelverzekering. Maar: verzekeraars vergoeden hierbij vaak niet alle soorten schade. Ook geldt meestal een eigen risico.

Met een aantal aanvullende dekkingen kun je jouw telefoon extra verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld via een dekking van je mobiele elektronica. Ontstaat de schade aan je telefoon als je niet thuis bent? Dan heb je een buitenshuisdekking of een reisverzekering nodig.

Losse telefoonverzekering afsluiten

Wil je alle soorten schade aan je telefoon verzekeren? Dan kun je een aparte telefoonverzekering voor jouw smartphone afsluiten. Let hierbij wel goed op de voorwaarden. Ook goed om te weten: een telefoonverzekering is vaak niet de moeite waard als je een budget smartphone hebt. Dan kun je beter de kosten voor reparatie of een nieuw toestel zelf betalen.


Ook interessant

telefoon veilig

Jouw telefoon veilig gebruiken? Zo zorg je voor goede beveiliging!

> Lees meer

 

geheugen vol telefoon

Geheugen van je telefoon vol? Zo maak je opslag vrij!

> Lees meer

 

beste budget smartphones

Telefoon gestolen? Gebruik het IMEI-nummer van je telefoon

> Lees meer

 

Blog homepage