Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Schermtijd: wat is een gezonde schermtijd?

Surfen, muziek luisteren, filmpjes kijken, fotograferen en gamen; wat doen we tegenwoordig niet met onze smartphone? Stiekem besteden we veel tijd achter een scherm. En al die tijd achter een beeldscherm, wordt schermtijd genoemd. Wat is uw schermtijd en hoeveel schermtijd is gezond voor u of bijvoorbeeld uw kind? 

schermtijd


 

Schermtijd

Schermtijd betekent letterlijk hoeveel tijd u, in minuten en/of uren, achter een scherm besteedt. Met een scherm denkt u misschien direct aan uw tv of computer, maar vergeet ook uw smartphone niet. 

Tegenwoordig is de smartphone niet alleen een telefoon, het is ook een spelcomputer, een fototoestel, een computer, een navigatiemiddel, een portemonnee en een agenda. Eigenlijk kunnen - en doen - we alles met onze smartphone. En hoe meer tijd u besteedt aan uw smartphone, hoe hoger uw schermtijd wordt.


 

Wat is mijn schermtijd?

Meten is weten! Wanneer u ziet hoeveel uren u naar het beeldscherm van uw smartphone kijkt, komt u wellicht tot de realisatie dat u er iets aan wilt doen. Wilt u weten wat uw schermtijd is? Zo komt u erachter:

iOS

Bij Apple-producten met iOS kunt u gemakkelijk achterhalen wat uw schermtijd is. De schermtijdfunctie staat namelijk standaard geïnstalleerd op uw telefoon of tablet. Sterker nog; iedere maandag krijgt u standaard een pushbericht over uw schermtijd! Wilt u tussendoor weten wat uw schermtijd is? Dan kan dat via 'Instellingen -> Schermtijd'.

Android

Bij Android smartphones, zoals Samsung of Huawei, wordt uw schermtijd niet automatisch bijgehouden. U kunt hier wel een app voor downloaden via Play Store. Dit is vrij gemakkelijk. Typ in de Play Store het woord 'schermtijd' in, en u ziet direct tal van opties.


 

Hoeveel schermtijd is gezond?

Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten. Op deze manier heeft u voldoende afwisseling en stimulering van de ogen. Dit voorkomt bovendien hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd. 


 

Hoeveel schermtijd voor een kind?

Beeldschermen zijn als magneten voor kinderen. Het is daarom voor een kind vaak lastig om zich op iets anders te focussen dan een smartphone, tablet of computer. Het is verstandig om de schermtijd van uw kind te monitoren, in plaats van te verbieden. Maak bijvoorbeeld afspraken met uw kind en stel grenzen. Gewoontes zijn namelijk lastig terug te draaien. 

Gemiddelde schermtijd kind

Hoeveel schermtijd goed is voor een kind, is per kind, maar ook per leeftijd verschillend. Wat is bijvoorbeeld de schermtijd van een 10-jarige? In onderstaande tabel staan de richtlijnen voor de maximale schermtijd per dag:

Leeftijd kind Schermtijd per dag
0-2 jaar 5 minuten
2-4 jaar 30 minuten 
4-6 jaar 1 uur (4 x 15)
6-8 jaar 1 uur (2 x 30)
8-10 jaar 1,5 uur
10-12 jaar 2 uur
12 en ouder

3 uur

Bron: Oudersvannu.nl

 

Gezonde schermtijd met een schermtijdlimiet

U kunt een schermtijdlimiet instellen op uw smartphone, of bijvoorbeeld die van uw kind. Zo kunt u streven naar een gezonde schermtijd. U kunt een schermtijdlimiet instellen voor zowel Apple, als Android smartphones. Op de website van Apple vindt u een uitgebreide instructie hoe u een schermtijdlimiet instelt. Wanneer u een Android smartphone heeft, vindt u een uitgebreide instructie op de supportpagina van Google.


Ook interessant voor u
 

eerste mobiele telefoon

Terug in de tijd: de eerste mobiele telefoon én de eerste smartphone

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat is de beste smartphone voor mijn kind?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Dit moet u weten over smartphone verslaving

> Lees meer

 

Blog homepage