Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Schermtijd: wat is een gezonde schermtijd?

Surfen, muziek luisteren, filmpjes kijken, fotograferen en gamen; wat doen we tegenwoordig niet met onze smartphone? Stiekem besteden we veel tijd achter een scherm. En al die tijd achter een beeldscherm, wordt schermtijd genoemd. Wat is je schermtijd en hoeveel schermtijd is gezond voor jou of bijvoorbeeld je kind? 

schermtijd


 

Schermtijd

Schermtijd betekent letterlijk hoeveel tijd je, in minuten en/of uren, achter een scherm besteedt. Met een scherm denk je misschien direct aan je tv of computer, maar vergeet ook je smartphone niet.

Tegenwoordig is de smartphone niet alleen een telefoon, het is ook een spelcomputer, een fototoestel, een computer, een navigatiemiddel, een portemonnee en een agenda. Eigenlijk kunnen - en doen - we alles met onze smartphone. En hoe meer tijd je besteedt aan je smartphone, hoe hoger je schermtijd wordt.


 

Wat is mijn schermtijd?

Meten is weten! Wanneer je ziet hoeveel uren je naar het beeldscherm van je smartphone kijkt, kom je wellicht tot de realisatie dat je er iets aan wilt doen. Wil je weten wat je schermtijd is? Zo kom je erachter:

iOS

Bij Apple-producten met iOS kun je gemakkelijk achterhalen wat je schermtijd is. De schermtijdfunctie staat namelijk standaard geïnstalleerd op je telefoon of tablet. Sterker nog; iedere maandag krijg je standaard een pushbericht over jouw schermtijd! Wil je tussendoor weten wat je schermtijd is? Dan kan dat via 'Instellingen -> Schermtijd'.

Android

Bij Android smartphones, zoals Samsung of Huawei, wordt je schermtijd niet automatisch bijgehouden. Je kunt hier wel een app voor downloaden via Play Store. Dit is vrij gemakkelijk. Typ in de Play Store het woord 'schermtijd' in, en je ziet direct tal van opties.


 

Hoeveel schermtijd is gezond?

Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten. Op deze manier heb je voldoende afwisseling en stimulering van de ogen. Dit voorkomt bovendien hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd.


 

Hoeveel schermtijd voor een kind?

Beeldschermen zijn als magneten voor kinderen. Het is daarom voor een kind vaak lastig om zich op iets anders te focussen dan een smartphone, tablet of computer. Het is verstandig om de schermtijd van je kind te monitoren, in plaats van te verbieden. Maak bijvoorbeeld afspraken met je kind en stel grenzen. Gewoontes zijn namelijk lastig terug te draaien.

Gemiddelde schermtijd kind

Hoeveel schermtijd goed is voor een kind, is per kind, maar ook per leeftijd verschillend. Wat is bijvoorbeeld de schermtijd van een 10-jarige? In onderstaande tabel staan de richtlijnen voor de maximale schermtijd per dag:

Leeftijd kind Schermtijd per dag
0-2 jaar 5 minuten
2-4 jaar 30 minuten 
4-6 jaar 1 uur (4 x 15)
6-8 jaar 1 uur (2 x 30)
8-10 jaar 1,5 uur
10-12 jaar 2 uur
12 en ouder

3 uur

Bron: Oudersvannu.nl

 

Gezonde schermtijd met een schermtijdlimiet

Je kunt een schermtijdlimiet instellen op je smartphone, of bijvoorbeeld die van jouw kind. Zo kun je streven naar een gezonde schermtijd. Je kunt een schermtijdlimiet instellen voor zowel Apple, als Android smartphones. Op de website van Apple vind je een uitgebreide instructie hoe je een schermtijdlimiet instelt. Wanneer je een Android smartphone hebt, vind je een uitgebreide instructie op de supportpagina van Google.


Ook interessant
 

geheugen vol

Wat moet ik doen als mijn geheugen vol is?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat is de beste smartphone voor mijn kind?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Zo kun je jouw smartphone veilig gebruiken

> Lees meer

 

Blog homepage