Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Telefoon oververhit? Onze 7 tips bij een oververhitte telefoon

Een oververhitte telefoon; daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Toch kan het gebeuren wanneer uw telefoon bijvoorbeeld te lang in de hete zon heeft gelegen. Wat moet u doen als uw telefoon oververhit raakt? Met onze 7 tips bij een oververhitte telefoon, is uw smartphone binnen no-time weer in temperatuur gedaald!

Oververhitting telefoon

 

Oververhitte telefoon

De smartphones van tegenwoordig zijn in principe kleine computers, u doet er alles mee; internetten, e-mailen, gamen, navigeren en natuurlijk bellen en sms'en. Computers en laptops zijn voorzien van een ventilator die de warmte afvoert. Smartphones hebben dit niet en voeren daarom warmte geleidelijk af.

Uw smartphone presteert het beste tot maximaal 35 graden. Bij hogere temperaturen kan uw telefoon oververhit raken. Is uw telefoon voor een langere tijd oververhit? Dan kan zelfs de batterij beschadigd raken. Het is dan niet zo dat de accu er direct mee ophoudt, maar de levensduur van de batterij wordt hierdoor wel verkort. 


 

Oorzaken telefoon oververhit

Een oorzaak van een oververhitte telefoon is bijvoorbeeld wanneer u uw telefoon vol in de zon legt op het strand of bij een zwembad. U kunt zelf heerlijk een plons in het water nemen! Maar om waterschade te voorkomen, kunt u uw smartphone beter aan de kant laten liggen. Ook als u uw telefoon op het dashboard van uw auto laat liggen, kan de telefoon oververhit raken. Door de volle zon kan de temperatuur in uw auto extreem oplopen - en dat is niet goed voor uw smartphone. 

Aan de andere kant kan uw telefoon zelf oververhit raken. Vergeet u bijvoorbeeld uw camera-app of navigatie-app af te sluiten en stopt u vervolgens uw telefoon in uw broekzak of tas? Dan kan uw telefoon ook behoorlijk warm worden. Ook als u de telefoon oplaadt, kan de telefoon heet worden. Dit komt voornamelijk voor bij goedkopere opladers zonder merk. Koop daarom altijd officiële, betrouwbare opladers - bij voorkeur een oplader van het merk van uw smartphone.


 

Telefoon oververhit: 7 tips

De meeste smartphones hebben een beveiliging die aangeeft dat de telefoon te warm wordt. U krijgt dan een melding, of de telefoon wordt tijdelijk geblokkeerd. Heb geduld, want dit duurt vaak maximaal een kwartiertje. Maar wat kunt u verder doen als uw telefoon oververhit is geraakt? Wij geven u 7 tips:

Tip 1: Koele plek

Leg uw telefoon nooit in de blote zon! Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar leg uw telefoon altijd op een koele plek. Op een koele, schaduwrijke plek kan uw telefoon na oververhitting bovendien het beste afkoelen. Bent u op het strand? Leg uw smartphone dan in een koele tas of onder een handdoek. 

Tip 2: Leg het hoesje weg

Het hoesje gebruikt u natuurlijk ter bescherming van uw telefoon. Maar door het hoesje kan de telefoon lastiger zijn warmte kwijt. Is uw telefoon oververhit? Verwijder dan tijdelijk even het hoesje.

Tip 3: Schakel zware apps uit

Schakel zware apps, zoals de camera, Youtube, Spotify en social media apps, uit. Zo hoeft uw telefoon minder zwaar werk te doen, en kan het beter afkoelen.

Tip 4: Schakel over naar vliegtuigmodus

Heeft u zware apps uitgeschakeld, maar merkt u dat uw telefoon toch nog heet aanvoelt? Schakel dan vliegtuigmodus in. Door vliegtuigmodus in te schakelen maakt uw telefoon geen verbinding meer met netwerken, zoals het mobiel internet, wifi en bluetooth. Zo koelt uw telefoon sneller af. 

Tip 5: Leg de telefoon niet in de koelkast

Hoewel dit een goed idee lijkt, kan de koelkast funest zijn voor uw telefoon. Het verschil tussen de temperatuur van oververhitte telefoon en uw koelkast kan ervoor zorgen dat er condensatie ontstaat in uw telefoon - en dan bent u nog verder van huis.

Tip 6: Leg uw telefoon niet aan de oplader

Door uw telefoon op te laden, wordt uw accu warm. Bij extreme temperaturen, of in de zon, is het daarom verstandig uw telefoon niet op te laden op een warme plek. Is uw telefoon afgekoeld? Dan kunt u de telefoon het beste binnen op een koele plek opladen.

Tip 7: Noodoplossing, zet uw telefoon volledig uit

Hebben bovenstaande tips niet geholpen, en is uw telefoon nog steeds oververhit? Dan is het zelfs verstandig de telefoon helemaal uit te schakelen. Hierdoor voert uw telefoon geen achtergrondprocessen meer uit en koelt de processor daarom het snelst af.


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Telefoon batterij: zo gaat de telefoon accu langer mee!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Stroomverbruik telefoonoplader: dit verbruikt uw oplader

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waterschade telefoon: beperk de schade in 5 stappen

> Lees meer

 

Blog homepage