Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Telefoonverzekering, ja of nee? Dit is alles wat u moet weten

Het kan u zomaar overkomen. Net een nieuwe telefoon gekocht en niet veel later heeft u hem laten vallen, is hij gestolen of kapot gegaan. U kunt uw telefoon verzekeren tegen dit soort ongelukken. Maar is het de moeite waard? Wij vertellen u alles wat u moet weten over uw telefoonverzekering.

telefoon verzekeren


 

Waarom uw telefoon verzekeren?

Reparaties aan uw smartphone nemen vaak een flinke hap uit uw portemonnee. Als u kortgeleden een duur toestel heeft aangeschaft, dan is een telefoonverzekering wellicht iets voor u. Zo'n verzekering dekt onverwachte kosten als u bijvoorbeeld uw mobiele telefoon heeft laten vallen of verloren heeft. Daarmee voorkomt u vervelende verrassingen.


 

Dekking van telefoonverzekering

Overweegt u om uw mobiel te verzekeren? Dan is het verstandig om goed na te gaan wat een telefoonverzekering wel en niet dekt. Dat verschilt namelijk per verzekeraar. Bij het kiezen van een verzekering voor uw smartphone, kunt u nagaan of de volgende types schade gedekt worden:

  • Telefoon gestolen of verloren: vaak betaalt u bij de verzekering een extra premie voor een dekking van deze kosten. 
  • Waterschade: als u geen waterdichte telefoon heeft en deze valt in het water valt of u morst er een vloeistof op, dan dekt deze verzekering mogelijke waterschade bij uw toestel.
  • Technische mankementen: schade aan de software van uw telefoon valt in de eerste twee jaar na aankoop binnen de wettelijke garantie. Daarna kan een telefoonverzekering eventuele kosten dekken. 
  • Val- of stootschade: gaat uw telefoon niet meer aan of is uw scherm gebarsten? Schade die ontstaat als u uw telefoon heeft laten vallen of ergens tegenaan heeft gestoten, wordt vaak gedekt door deze verzekering.

 

Verzekering smartphone: waar op letten?

Naast de dekking zijn er nog drie dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een telefoonverzekering.

1. Eigen risico

Als u schade claimt, betaalt u bij de meeste aanbieders van een telefoonverzekering een verplicht eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen als uw telefoon een reparatie of vervanging nodig heeft. De hoogte daarvan verschilt per verzekeraar.

2. Dagwaarde of nieuwwaarde

Bij de ene telefoonverzekering krijgt u de nieuwwaarde terug als uw telefoon gestolen, kwijt of onherstelbaar beschadigd is. Dit is de huidige waarde van uw telefoon in de winkel. Een andere verzekeraar vergoedt alleen de dagwaarde, dit is de nieuwwaarde minus een afschrijving. De hoogte van de afschrijving hangt af van de levensduur en de ouderdom van uw toestel en wordt bepaald door de verzekeraar.

3. Maximale vergoeding

Veel verzekeraars hanteren een maximale vergoeding als uw toestel verloren, gestolen of niet te repareren is. U ontvangt dan de dagwaarde of nieuwwaarde tot een bepaald bedrag. Dit maximumbedrag vindt u terug in de voorwaarden van uw telefoonverzekering.


 

Telefoonverzekering vs inboedelverzekering

Als in uw huis schade aan uw telefoon ontstaat, dan dekt een all risk inboedelverzekering mogelijk deze kosten. Dit is niet altijd zo, want bij veel verzekeraars zijn de voorwaarden strenger geworden. Val- of stootschade van uw telefoon is bijvoorbeeld niet altijd meeverzekerd. Ook is vaak een eigen risico en maximale vergoeding van toepassing.

Buitenshuis zijn er enkele andere verzekeringen of aanvullende dekkingen waar (mogelijk) uw smartphone onder valt: een dekking voor mobiele apparatuur, buitenshuisdekking of een reisverzekering. 

Verzekeren telefoon vs mobiele apparatuur

Heeft u meerdere kostbare mobiele apparaten, zoals een tablet, smartwatch of laptop? U kunt er ook voor kiezen om niet alleen uw telefoon, maar al uw mobiele apparaten te verzekeren. Een aantal verzekeringsmaatschappijen bieden dit aan als aanvullende dekking op uw inboedelverzekering.  

Telefoonverzekering vs buitenshuisdekking

Uw telefoon kan ook verzekerd zijn via een buitenshuisdekking. Dit is een aanvullende dekking op uw inboedelverzekering. De naam zegt het al: als er iets met uw telefoon gebeurt buiten uw huis, dan krijgt u de schade met deze dekking vergoed.  

Telefoonverzekering vs reisverzekering

Als u op reis bent, is uw telefoon meestal meeverzekerd in de bagagedekking van uw reisverzekering. Wel hanteren verzekeraars vaak een maximale dekking voor verlies of diefstal van uw toestel. Zeker als u een vrij nieuwe telefoon heeft, is het zinvol om te controleren hoeveel uw reisverzekering maximaal vergoedt. Daarnaast betaalt u vaak een eigen risico bij schade. 


 

Kosten verzekering telefoon

De kosten van een telefoonverzekering lopen uiteen van € 6,- tot € 16,- per maand. De hoogte van de premie hangt bijvoorbeeld af van de nieuwwaarde van uw telefoon, de looptijd van de telefoonverzekering en of u de smartphone ook tegen diefstal verzekert. De premie is vrij hoog in verhouding met de nieuwprijs van uw toestel.

Toch kan een telefoonverzekering u geld besparen bij een dure reparatie. En als u geen schade claimt of de kosten voor een reparatie vallen mee, dan kost de verzekering van uw smartphone geld. Dit laten we aan u zien aan de hand van de volgende rekenvoorbeelden.

Voorbeeld kosten telefoonverzekering berekenen

Voorbeeld 1: Stel, u heeft een iPhone 14 Plus met een aanschafwaarde van € 1000,-. U verzekert dit toestel gedurende 1 jaar voor € 12,- per maand, inclusief diefstaldekking. Het eigen risico bedraagt € 100,- per schadeclaim. Na één maand is het scherm van uw smartphone gebroken en deze laat u vervangen. Verder claimt u in dat jaar geen schade.

Stel dat u de reparatie van uw iPhone 14 Plus-scherm € 400,- kost. Van deze kosten betaalt u zelf € 100,- eigen risico, de rest wordt door de verzekeraar vergoed.

In dit scenario is een telefoonverzekering gunstig. U betaalt in plaats van € 400,- slechts € 100,- zelf. In een jaar bent u wel 12 x 12 = € 144,- premie kwijt. Uw besparing is in 1 jaar dan 300 - 144 = € 156,-. 

Voorbeeld 2: Stel dat u de batterij van uw iPhone 14 Plus moet vervangen. U betaalt gedurende 1 jaar € 12,- premie per maand. De reparatie kost € 130,- en hiervan betaalt u zelf € 100,- eigen risico.

In dit scenario vergoedt de verzekering slechts € 30,- en betaalt u € 144,- premie per jaar. In dat geval bent u dus meer kwijt aan premie dan dat u reparatiekosten bespaart. In totaal bent u in dat jaar 144 - 30 = € 114,- meer kwijt aan uw telefoonverzekering.

Let op: de genoemde kosten in dit voorbeeld zijn bedoeld ter indicatie en kunnen afwijken van de daadwerkelijke kosten.


 

Mobiel verzekeren: ja of nee?

Is het de moeite waard om uw mobiel te verzekeren? Een eenduidig antwoord hierop is moeilijk te geven. Om na te gaan of een telefoonverzekering interessant voor u is, kunt u de hoogte van uw premie vergelijken met de mogelijke reparatiekosten van uw toestel bij schade. Let hierbij ook op de dekking en het eigen risico: sommige reparaties betaalt u namelijk grotendeels zelf.

Heeft u besloten uw telefoon te verzekeren? U sluit eenvoudig een verzekering voor uw smartphone af bij uw telefoonprovider. Ook kunt u hiervoor bij verzekeringsmaatschappijen terecht.


Ook interessant voor u
 

telefoon beveiligen

Alles wat u wilt weten over uw telefoon beveiligen

> Lees meer

 

contacten overzetten

Nieuwe telefoon? Zet snel en eenvoudig uw contacten over

> Lees meer

 

whatsapp fraude

Zo kunt u Whatsapp fraude herkennen en voorkomen

> Lees meer

 

Blog homepage