Roamingkosten beperken: 5 handige tips

Je hebt er een jaar lang hard voor gewerkt en naartoe geleefd: jouw welverdiende vakantie. Wanneer jij met je voeten in het zand zit, wil je natuurlijk je familie en vrienden leuke foto’s sturen en op de hoogte houden van al jouw avonturen. Maar dit gaat tegen een prijs, want wanneer je dit via het mobiel internet doet, dan ben je aan het roamen en moet je vaak bijbetalen. Hoe kun je jouw roamingkosten in het buitenland beperken?

Roaming buitenland

Tip 1: Maak gebruik van wifi

We maken allemaal gebruik van wifi. Het fijne is dat wifi gratis is en daar zijn we als Nederlanders natuurlijk gek op – gebruiken, gebruiken, niet kopen. Maak op vakantie niet van elk open netwerk gebruik. Zit je bij ketens als McDonalds of Starbucks, dan kun je die ene leuke foto van jezelf echt wel naar de thuisblijvers sturen. Waar je beter wel op kunt letten wanneer je verbinding maakt met een open netwerk:

 • Voer geen persoonlijke gegevens in via wifi.
 • Log nooit in op internetbankieren via een wifi netwerk.
 • Maak geen gebruik van wifi netwerken zonder wachtwoord.

Wis in het buitenland alle open netwerken die je telefoon heeft opgeslagen. Dit doe je onder het kopje 'Instellingen > Wifi'. Zo voorkom je dat jouw telefoon automatisch verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk. Wel zo veilig.

Tip 2: Download voordat je gebruik maakt van mobiel internet

We weten allemaal dat video’s via YouTube kijken enorm veel MB’s kost. Je zult daarom twee keer nadenken voordat je dat leuke kattenfilmpje gaat kijken op vakantie. Doe er verstandig aan door alvast het een en ander te downloaden voordat je op vakantie gaat. Ben je al op vakantie? Download bestanden dan wanneer je gebruik maakt van de wifi in het hotel. Denk hierbij aan het volgende:

 • De routebeschrijving downloaden via Google Maps.
 • Download je favoriete muziek op Spotify en luister deze offline.
 • Sla reistips, restaurants en bezienswaardigheden op als notitie in je telefoon of als bestemming op een offline te gebruiken Google Maps kaart.

Tip 3: Instellingen checken

Roaming kun je op je telefoon makkelijk in- of uitschakelen. Daarnaast doe je er goed aan om ook het volgende te controleren in de instellingen:

Wifi assistentie uitschakelen

Voorkom dat jouw telefoon automatisch overschakelt op mobiel internet bij een slechte wifi verbinding en schakel wifi assistentie uit op vakantie. Zo voorkom je dat je onbewust gebruik maakt van mobiel internet (roamen).

 • Android: 'Instellingen > Verbindingen > Wifi > Geavanceerd > Slimme netwerkwissel uitschakelen'.
 • iOs: 'Instellingen > Mobiele data > Scroll naar beneden > Wifi assistentie uitschakelen'.

Automatische updates uitschakelen

Zet automatische updates uit in de instellingen, om te voorkomen dat je telefoon via het mobiele internet allerlei apps gaat updaten. Dit kan namelijk veel MB’s kosten. Je doet dit als volgt:

 • Android: 'Play Store >Menuknop instellingen > Apps automatisch updaten uitschakelen'.
 • iOs: 'Instellingen > Klik op jouw naam > iTunes en App store > Updates uitschakelen'.

Houd het dataverbruik in de gaten

Wil je weten of je niet teveel MB’s gebruikt op vakantie? Je kunt dit makkelijk bijhouden op jouw smartphone. Zo krijg je goed inzicht in wat je daadwerkelijk aan mobiele data verbruikt:

 • Android: 'Instellingen > Gegevensverbruik'.
 • iOs: 'Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datagebruik'.

Tip 4: Sluit alle apps af voordat je gaat roamen

Grote kans dat je nog allerlei apps open hebt staan voordat je het vliegtuig in stapt. Zorg echter dat je alle openstaande apps afgesloten hebt voordat je aan je reis begint. Zo voorkom je dat apps ongezien op de achtergrond blijven draaien. 

Tip 5: Koop een prepaid simkaart

Om maximale controle te hebben over je dataverbruik, schaf je een prepaid simkaart aan. Het werkt simpel, want op is op. Zo kun je nooit over je bundel heen gaan. Tegenwoordig ondersteunen steeds meer smartphones dual-sim, wat inhoudt dat er een tweede simkaart geïnstalleerd kan worden op de telefoon. Zo kun je gebruik maken van je prepaid sim in het buitenland en blijf je bereikbaar via je eigen simkaart.

Blog homepage