Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Roaming buitenland: 5 handige tips

Roaming in het buitenland is ideaal, want zo kunt u uw familie en vrienden leuke foto’s sturen en op de hoogte houden van al uw avonturen. Toch kan het onverwachts hoge kosten met zich meebrengen. Hoe kunt u roaming - en dus uw kosten - in het buitenland beperken?

Roaming buitenland

Tip 1: Maak gebruik van wifi

We maken allemaal gebruik van wifi. Het fijne is dat wifi gratis is en daar zijn we als Nederlanders natuurlijk gek op – gebruiken, gebruiken, niet kopen. Maak op vakantie niet van elk open netwerk gebruik. Zit u bij ketens als McDonalds of Starbucks, dan kunt u die ene leuke foto van uzelf echt wel naar de thuisblijvers sturen. Waar u beter wel op kunt letten wanneer u verbinding maakt met een open netwerk:

 • Voer geen persoonlijke gegevens in via wifi.
 • Log nooit in op internetbankieren via een wifi netwerk.
 • Maak geen gebruik van wifi netwerken zonder wachtwoord.

Wis in het buitenland alle open netwerken die uw telefoon heeft opgeslagen. Dit doet u onder het kopje 'Instellingen > Wifi'. Zo voorkomt u dat uw telefoon automatisch verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk. Wel zo veilig.

Tip 2: Download muziek en routebeschrijvingen

We weten allemaal dat video’s via YouTube kijken enorm veel MB’s kost. U zult daarom twee keer nadenken voordat u dat leuke kattenfilmpje gaat kijken op vakantie. Doe er verstandig aan door alvast het een en ander te downloaden voordat u op vakantie gaat. Bent u al op vakantie? Download bestanden dan wanneer u gebruik maakt van de wifi in het hotel. Denk hierbij aan het volgende:

 • De routebeschrijving downloaden via Google Maps.
 • Download uw favoriete muziek op Spotify en luister deze offline.
 • Sla reistips, restaurants en bezienswaardigheden op als notitie in uw telefoon of als bestemming op een offline te gebruiken Google Maps kaart.

Tip 3: Instellingen checken

Roaming kunt u op uw telefoon makkelijk in- of uitschakelen. Daarnaast doet u er goed aan om ook het volgende te controleren in de instellingen:

Wifi assistentie uitschakelen

Voorkom dat uw telefoon automatisch overschakelt op mobiel internet in het buitenland bij een slechte wifi verbinding en schakel wifi assistentie uit. Zo voorkomt u dat u onbewust gebruik maakt van mobiel internet (roamen).

 • Android: 'Instellingen > Verbindingen > Wifi > Geavanceerd > Slimme netwerkwissel uitschakelen'.
 • iOs: 'Instellingen > Mobiele data > Scroll naar beneden > Wifi assistentie uitschakelen'.

Automatische updates uitschakelen

Zet automatische updates uit in de instellingen, om te voorkomen dat uw telefoon via het mobiele internet allerlei apps gaat updaten. Dit kan namelijk veel MB’s kosten. U doet dit als volgt:

 • Android: 'Play Store >Menuknop instellingen > Apps automatisch updaten uitschakelen'.
 • iOs: 'Instellingen > Klik op uw naam > iTunes en App store > Updates uitschakelen'.

Houd het dataverbruik in de gaten

Wilt u weten of u niet teveel MB’s gebruikt op vakantie? U kunt uw dataverbruik makkelijk bijhouden op uw smartphone. Zo krijgt u goed inzicht wat voor invloed roaming in het buitenland op uw verbruik heeft:

 • Android: 'Instellingen > Gegevensverbruik'.
 • iOs: 'Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datagebruik'.

Tip 4: Sluit alle apps af voordat u gaat roamen

Grote kans dat u nog allerlei apps open heeft staan voordat u het vliegtuig in stapt. Zorg echter dat u alle openstaande apps afgesloten hebt voordat u aan uw reis begint. Zo voorkomt u dat apps ongezien op de achtergrond blijven draaien. 

Tip 5: Koop een prepaid simkaart

Om maximale controle te hebben over uw dataverbruik, schaft u een prepaid simkaart aan. Het werkt simpel, want op is op. Zo kunt u nooit over uw bundel heen gaan. Tegenwoordig ondersteunen steeds meer smartphones dual-sim, wat inhoudt dat er een tweede simkaart geïnstalleerd kan worden op de telefoon. Zo kunt u gebruikmaken van uw prepaid sim in het buitenland en blijft u met uw eigen nummer bereikbaar via uw eigen simkaart.


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Reis apps: dit zijn onmisbare vakantie apps

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internet?

> Lees meer

 

NL alert instellen

NL-alert instellen met iPhone of Android: zo werkt het

> Lees meer

 

Blog homepage