Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Toestelkrediet: uw telefoon afbetalen

Telefoon op afbetaling, oftewel toestelkrediet, gaat u aan zodra u een abonnement afsluit waarbij u ervoor kiest om het toestel in maandelijkse termijnen te betalen. Maar wat is nou eigenlijk telefoonkrediet? En wanneer krijgt u een BKR-registratie? Alles wat u moet weten over toestelkrediet leest u hier.

Toestelkrediet

 

Wat is toestelkrediet?

Krediet betekent niets anders dan een lening. Providers hebben echter onderling afgesproken het woord krediet te gebruiken. Sluit u een telefoonabonnement af en kiest u ervoor het toestel maandelijks af te lossen? Dan wordt dit gezien als een toestelkrediet, dus een lening. U tekent in dat geval twee overeenkomsten: één voor uw telefoonabonnement en één kredietovereenkomst voor uw toestel. 


 

Telefoon kopen op afbetaling: hoe werkt dat?

Vanaf 2017 valt het kopen van een telefoon op afbetaling onder de wet ‘overeenkomst van koop op afbetaling’. U gaat dan een toestelkrediet - ofwel lening - aan met de telefoonprovider. Deze verscherpte wet- en regelgeving geldt voor alle telefoonproviders in Nederland en is bedoeld om u als klant te beschermen. Het is namelijk niet altijd verantwoord om een toestel op afbetaling te kopen.

Inkomens- en Lastentoets (ILT)

Wilt u een telefoon op afbetaling kopen, en is het kredietbedrag hoger dan € 250,-? Dan is de provider verplicht om middels een Inkomens- en Lastentoets te checken of u het toestelkrediet kunt aflossen. Hierbij wordt gekeken naar uw inkomen, woonlasten en gezinssamenstelling. Daarnaast kijken zij bij Bureau Krediet Registratie (BKR) of u kredieten of betalingsachterstanden heeft. Bij een positieve uitkomst kunt u zorgeloos een smartphone op toestelkrediet kopen.


 

Toestelkrediet afgewezen?

Uit de Inkomens- en Lastentoets kan blijken dat het met uw huidige inkomen en vaste lasten niet verstandig is om een telefoon op afbetaling te kopen. De provider mag u in dat geval geen telefoonabonnement met toestelkrediet aanbieden. Uw aanvraag wordt dan afgewezen.

Dit is natuurlijk vervelend, maar deze wet- en regelgeving is bedoeld als bescherming voor u als consument. Als u ook andere kredieten en/of leningen heeft lopen, is het soms lastig deze allemaal te kunnen blijven betalen. Het zou vervelend zijn als u in de financiële problemen komt wanneer u een nieuwe smartphone aanschaft. Bij een nieuw telefoonabonnement met toestel kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om direct de telefoon volledig af te betalen.


 

Toestelkrediet BKR

Blijkt uit de Inkomens- en Lastentoets dat uw inkomen voldoende is voor een toestelkrediet? Dan gaat u een kredietovereenkomst aan. Hierbij krijgt u een BKR-registratie. Dit geldt niet voor iedereen; pas vanaf een toestelkrediet van € 250,- krijgt u een BKR-registratie. Het gaat hier om een positieve BKR-registratie. Deze blijft positief, zolang u netjes betaalt.

U krijgt een BKR-registratie als:

  • U een toestel vanaf € 250,- in delen betaalt.
  • U een totaal toestelkrediet vanaf € 250,- aangaat.
  • U een deel betaalt en het restant hoger is dan € 250,-.

 

Telefoon op afbetaling zonder BKR

Wilt u het toestel direct betalen? Dan gaat u geen toestelkrediet aan. Dit betekent dat de telefoonprovider geen Inkomens- en Lastentoets doet en u geen BKR-registratie krijgt. Kunt u een telefoon in termijnen betalen zonder BKR? Ja, dat kan als het krediet lager is dan € 250,-.

U krijgt geen BKR-registratie als:

  • U het toestel in één keer betaalt.
  • U kiest voor een sim only abonnement.
  • Uw toestelkrediet minder is dan € 250,-.

 

Nieuwe smartphone kopen

Bent u op zoek naar een nieuwe smartphone? Dan hebben wij precies wat u zoekt. Door ons ruime aanbod, vindt u altijd een smartphone die aansluit op uw wensen en budget.

Bekijk smartphones


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Mobiel abonnement vergelijken: vind het beste abonnement!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Puk code: waar vind ik de puk code van mijn simkaart?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Simkaart: wat is een simkaart en wat is dualsim?

> Lees meer

 

Blog homepage