Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Toestelkrediet: uw telefoon afbetalen

Telefoon op afbetaling, oftewel toestelkrediet, gaat u aan zodra u een abonnement afsluit waarbij u ervoor kiest om het toestel in maandelijkse termijnen te betalen. Maar wat is nou eigenlijk telefoonkrediet? En wanneer krijgt u een BKR-registratie? Alles wat u moet weten over toestelkrediet leest u hier. 

Toestelkrediet

 

Wat is toestelkrediet?

Krediet betekent niets anders dan een lening. Providers hebben echter onderling afgesproken het woord krediet te gebruiken. Sluit u een telefoonabonnement af en kiest u ervoor het toestel maandelijks af te lossen? Dan wordt dit gezien als een toestelkrediet, dus een lening. U tekent in dat geval twee overeenkomsten: één voor uw telefoonabonnement en één kredietovereenkomst voor uw toestel. 


 

Toestelkrediet: waarom?

Het is natuurlijk erg vervelend als u wordt afgewezen voor een toestelkrediet, maar een telefoon kopen op afbetaling is niet altijd verstandig. Als u ook andere kredieten en/of leningen heeft lopen, is het soms lastig deze allemaal te kunnen blijven betalen. Het zou vervelend zijn als u in de financiële problemen komt wanneer u een nieuwe smartphone aanschaft. Deze wet- en regelgeving omtrent telefoon afbetalen is dus een soort bescherming voor u als consument. Bij een nieuw telefoonabonnement met toestel kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om direct de telefoon volledig af te betalen.  


 

Telefoon kopen op afbetaling: hoe werkt dat?

Vanaf 2017 valt het kopen van een telefoon op afbetaling onder de wet ‘overeenkomst van koop op afbetaling’. U gaat dan een toestelkrediet - ofwel lening - aan met de telefoonprovider. Deze verscherpte wet- en regelgeving geldt voor alle telefoonproviders in Nederland en is bedoeld om u als klant te beschermen. Het is namelijk niet altijd verantwoord om een toestel op afbetaling te kopen. 

Ook is bepaald dat providers middels een Inkomens- en Lastentoets eerst moeten checken of u het toestelkrediet kunt aflossen. Hierbij wordt gekeken naar uw inkomen, woonlasten en gezinssamenstelling. Daarnaast kijken zij bij Bureau Krediet Registratie (BKR) of u kredieten of betalingsachterstanden heeft. Bij een positieve uitkomst kunt u zorgeloos een smartphone op toestelkrediet kopen. 


 

Toestelkrediet BKR

Voor wie liever het toestel op afbetaling koopt, loopt een risico op een BKR-registratie. Niet iedereen krijgt een BKR-registratie; pas vanaf een toestelkrediet van € 250,- krijgt u een BKR-registratie. Het gaat om een positieve BKR-registratie, dus zolang u netjes betaalt, blijft het positief.  

U krijgt een BKR-registratie als:

  • U een toestel vanaf € 250,- in delen betaalt.
  • U een totaal toestelkrediet vanaf € 250,- aangaat.
  • U een deel betaalt en het restant hoger is dan € 250,-.

 

Telefoon op afbetaling zonder BKR

Wilt u het toestel direct betalen? Dan gaat u geen toestelkrediet aan. Dit betekent dat de telefoonprovider geen Inkomens- en Lastentoets doet en u geen BKR-registratie krijgt. Kunt u een telefoon in termijnen betalen zonder BKR? Ja, dat kan als het krediet lager is dan € 250,-.

U krijgt geen BKR-registratie als:

  • U het toestel in één keer betaalt.
  • U kiest voor een Sim Only abonnement.
  • Uw toestelkrediet minder is dan € 250,-.

 

Nieuwe smartphone kopen

Bent u op zoek naar een nieuwe smartphone? Dan hebben wij precies wat u zoekt. Door ons ruime aanbod, vindt u altijd een smartphone die aansluit op uw wensen en budget.

Bekijk smartphones


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Mobiel abonnement vergelijken: vind het beste abonnement!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Puk code: waar vind ik de puk code van mijn simkaart?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Simkaart: wat is een simkaart en wat is dualsim?

> Lees meer

 

Blog homepage