Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Toestelkrediet: jouw telefoon afbetalen

Telefoon op afbetaling, oftewel toestelkrediet, ga je aan zodra je een abonnement afsluit waarbij je ervoor kiest om het toestel in maandelijkse termijnen te betalen. Maar wat is nou eigenlijk telefoonkrediet? En wanneer krijg je een BKR-registratie? Alles wat je moet weten over toestelkrediet lees je hier.

Toestelkrediet


 

Wat is toestelkrediet?

Krediet betekent niets anders dan een lening. Providers hebben echter onderling afgesproken het woord krediet te gebruiken. Sluit je een telefoonabonnement af en kies je ervoor het toestel maandelijks af te lossen? Dan wordt dit gezien als een toestelkrediet, dus een lening. Je tekent in dat geval twee overeenkomsten: één voor je telefoonabonnement en één kredietovereenkomst voor je toestel.


 

Telefoon op afbetaling: hoe werkt dat?

Vanaf 2017 valt het kopen van een telefoon op afbetaling onder de wet ‘overeenkomst van koop op afbetaling’. Je gaat dan een toestelkrediet - ofwel lening - aan met de telefoonprovider. Deze verscherpte wet- en regelgeving geldt voor alle telefoonproviders in Nederland en is bedoeld om jou als klant te beschermen. Het is namelijk niet altijd verantwoord om een toestel op afbetaling te kopen.

Inkomens- en Lastentoets (ILT)

Wil je een telefoon op afbetaling kopen, en is het kredietbedrag hoger dan € 250,-? Dan is de provider verplicht om middels een Inkomens- en Lastentoets te checken of je het toestelkrediet kunt aflossen. Hierbij wordt gekeken naar jouw inkomen, woonlasten en gezinssamenstelling. Daarnaast kijken zij bij Bureau Krediet Registratie (BKR) of je kredieten of betalingsachterstanden hebt. Bij een positieve uitkomst kun je zorgeloos een smartphone op toestelkrediet kopen.


 

Toestelkrediet afgewezen?

Uit de Inkomens- en Lastentoets kan blijken dat het met jouw huidige inkomen en vaste lasten niet verstandig is om een telefoon op afbetaling te kopen. De provider mag jou in dat geval geen telefoonabonnement met toestelkrediet aanbieden. Je aanvraag wordt dan afgewezen.

Dit is natuurlijk vervelend, maar deze wet- en regelgeving is bedoeld als bescherming voor jou als consument. Als je ook andere kredieten en/of leningen hebt lopen, is het soms lastig deze allemaal te kunnen blijven betalen. Het zou vervelend zijn als je in de financiële problemen komt, wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft. Bij een nieuw telefoonabonnement met toestel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om direct de telefoon volledig af te betalen.


 

Toestelkrediet BKR

Blijkt uit de Inkomens- en Lastentoets dat jouw inkomen voldoende is voor een toestelkrediet? Dan ga je een kredietovereenkomst aan. Hierbij krijg je een BKR-registratie. Dit geldt niet voor iedereen; pas vanaf een toestelkrediet van € 250,- krijg je een BKR-registratie. Het gaat hier om een positieve BKR-registratie. Deze blijft positief, zolang je netjes betaalt.

Je krijgt een BKR-registratie als:

  • Je een toestel vanaf € 250,- in delen betaalt.
  • Je een totaal toestelkrediet vanaf € 250,- aangaat.
  • Je een deel betaalt en het restant hoger is dan € 250,-.

 

Telefoon op afbetaling zonder BKR

Wil je het toestel direct betalen? Dan ga je geen toestelkrediet aan. Dit betekent dat de telefoonprovider geen Inkomens- en Lastentoets doet en je geen BKR-registratie krijgt. Kun je een telefoon in termijnen betalen zonder BKR? Ja, dat kan als het krediet lager is dan € 250,-.

Je krijgt geen BKR-registratie als:

  • Je het toestel in één keer betaalt.
  • Je kiest voor een sim only abonnement.
  • Jouw toestelkrediet minder is dan € 250,-.

Telefoon op afbetaling kopen bij UnitedConsumers
 

award

Altijd de beste deal

Wij vergelijken bij je nieuwe telefoon alle abonnementen van de beste providers.

 

duim

Gratis nummerbehoud

Jouw nummer behouden bij je nieuwe smartphone met abonnement? Geen probleem!

 

munten

Extra voordelig

Koop je telefoon op afbetaling extra voordelig in combinatie met een abonnement.

 

Bekijk de aanbiedingen


Ook interessant
 

 

Energie besparen in de zomer

Puk code: waar vind ik de puk code van mijn simkaart?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Simkaart: wat is een simkaart en wat is dualsim?

> Lees meer

Energie besparen

Waar vind ik het IMEI nummer van mijn telefoon?

> Lees meer

 

Blog homepage