UnitedConsumers
Achtergrond

Wat is ACM (Autoriteit Consument en Markt)?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en controleert of zij zich aan de regels en wetten houden. Wat is ACM en wat doet de ACM binnen de energiemarkt?

acm-banner

Wat is ACM?

ACM staat voor 'Autoriteit Consument en Markt'. De ACM handelt in opdracht van de overheid en staat voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. En of deze bedrijven zich aan de regels houden. De ACM grijpt hierbij ook in als bedrijven dit niet doen. De ACM is een onafhankelijke toezichthouder op:

  • De mededinging.
  • Het consumentenrecht.
  • Specifieke sectoren, zoals: telecom, energie en zorg.

Hierbij is het van belang dat de betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid van producten en diensten gegarandeerd worden. Zo ook in de energiemarkt. De ACM zorgt voor een transparante energiemarkt, eerlijke energieprijzen en het waarborgen van kwaliteit. Ze beschermen de consument tegen mogelijke machtsposities van energiebedrijven en oneerlijke prijzen. 


De energiemarkt

De energiemarkt begint natuurlijk bij de productie en distributie van stroom en aardgas. Dit gaat van natuurkundige procedures in de centrales tot het onderhouden van elektriciteitslijnen boven en onder de grond. Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Zodat jij geen omkijken hebt naar energie. Denk bijvoorbeeld aan de energieproducenten, de toezichthouders en de energiedistributeurs zoals Tennet voor stroom en GasUnie voor gas.


ACM als toezichthouder

Als toezichthouder zorgt ACM ervoor dat alle energieleveranciers - tegen dezelfde regels en prijzen - het regionale energienetwerk van de regionale netbeheerders kunnen gebruiken. De energieleveranciers maken gebruik van dit netwerk om jou dagelijks van energie te kunnen voorzien.

Doordat de ACM toezicht houdt op de kosten voor het gebruik van het energienetwerk, scheelt het jou een hoop geld. De kosten voor het gebruik van het energienet wordt door je energieleveranciers namelijk aan jou doorberekend. Doordat de ACM toezicht houdt, blijft er eenheid in de prijs. De Autoriteit Consument en Markt houdt controle en toezicht op de volgende partijen op de Nederlandse energiemarkt:

  • De netbeheerders: zij beheren de regionale netwerken.
  • De energieleveranciers: zij zorgen voor de inkoop en verkoop van energie.
  • De landelijke transporteurs TenneT en Gasunie: zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk.

ACM vergunningen

De energiemarkt zit ingewikkeld in elkaar. Om het voor jou als consument gemakkelijker te maken, geeft de ACM vergunningen uit aan betrouwbare energieleveranciers. De ACM garandeert met deze vergunningen dat energieleveranciers goed omgaan met jouw gegevens, een eerlijke energieprijs hanteren en altijd de juiste en goede informatie geven.


Ook interessant

duurzame-energie-thumb
Wat is duurzame energie en welke soorten zijn er?
energiebedrijven-thumb
Energiebedrijf: de grootste energieleveranciers in Nederland
energie-afgesloten-thumb
Wanneer mag ik worden afgesloten van gas en stroom?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies