UnitedConsumers
Achtergrond

Wat is de beste temperatuur in huis?

Het is moeilijk te zeggen wat de beste temperatuur in huis is. De ene persoon heeft het namelijk sneller koud dan de andere. Toch bestaat er een ideale temperatuur in huis, waarbij de meeste mensen zich prettig voelen. Die is per kamer anders. We vertellen je welke temperatuur het beste is in je woonkamer, slaapkamer en badkamer!

beste-temperatuur-in-huis-banner

Wat is de beste temperatuur in huis?

De beste temperatuur in huis ligt tussen de 17 en 21 graden. Wat voor jouw huishouden de beste temperatuur in huis is, hangt af van je eigen voorkeur. Ouderen, jonge kinderen of kwetsbare mensen voelen zich vaak prettig bij een temperatuur van 20 of 21 graden. Voor jongeren is 19 graden meestal warm genoeg. 

Beste temperatuur per kamer

De beste temperatuur in huis verschilt per kamer. In de ruimtes waar je het meeste bent, bijvoorbeeld de woonkamer, is de ideale temperatuur het hoogst. In andere kamers, zoals de keuken, gang of slaapkamer, kun je de thermostaat gerust een graadje lager instellen.


Waarom de beste temperatuur in huis?

De beste temperatuur in huis zorgt ervoor dat je je gezond en prettig voelt. Is de temperatuur in huis lager dan 15 of 16 graden? Dan kun je last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan zorgen dat je ademhaling moeizamer gaat of dat je minder goed in je vel zit. Ook kunnen astma- of reumaklachten verergeren. 

De minimale temperatuur in huis is daarom 17 graden. Heb je de thermostaat normaal op 20 of 21 graden staan? Kijk dan eens of 19 graden nog steeds aangenaam voelt. Met de verwarming een graadje lager bespaar je al snel zo'n 180 euro per jaar, volgens Milieu Centraal


gordijnenopenzetten

Ideale temperatuur woonkamer


De ideale temperatuur van je woonkamer ligt gemiddeld tussen de 19 en 21 graden. Met een aangename temperatuur in de woonkamer kun je comfortabel werken of ontspannen zonder dat je duf wordt van een te hoge temperatuur of juist bibbert van de kou.


slapen

Ideale temperatuur slaapkamer


De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen en gaat aan het einde van jouw slaapcyclus weer omhoog. Een te hoge slaapkamertemperatuur heeft een negatief effect op je slaapritme en kan er voor zorgen dat je 's nachts wakker ligt.


douche

Beste temperatuur badkamer


In de badkamer mag het best een paar graden warmer zijn: de ideale temperatuur ligt tussen de 22 en 24 graden. Zo zorg je dat het lekker warm is, wanneer je uit de douche stapt. Je kunt jouw badkamer apart van andere ruimtes verwarmen met bijvoorbeeld infraroodverwarming of elektrische vloerverwarming. Daarmee bespaar je energie!


Beste temperatuur in huis: 9 bespaartips

Met de ideale temperatuur in huis kun je gemakkelijk energie besparen! Wij helpen je een handje met onze 9 tips. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

 1. Constante temperatuur
  Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaar je energie. Je cv-ketel, gashaard of elektrische verwarming moet namelijk harder werken als je jouw huis steeds opnieuw moet verwarmen.
 2. Gebruik een slimme thermostaat
  Met een slimme thermostaat kun je flink besparen op energie. Een slimme thermostaat regelt automatisch en efficiënt de ideale temperatuur in je woonkamer of slaapkamer op basis van jouw leefritme. Hierdoor kan een slimme thermostaat je woning zuinig verwarmen!
 3. Houd je radiatoren vrij
  Heb je geen vloerverwarming, maar radiatoren? Zorg dan dat je jouw radiatoren vrij houdt, zodat ze warmte goed kunnen verspreiden. Plaats bijvoorbeeld geen meubels voor je radiatoren. Zo dragen ze optimaal bij aan de ideale temperatuur in huis.
 4. Houd je deuren dicht
  Sluit je deuren zodat de warmte niet uit je leefruimte kan ontsnappen. Zo kun je op gas of stroom besparen! Komt er tocht door je deuren heen? Dat kun je eenvoudig tegengaan met behulp van tochtstrips. Zo behoud je de beste temperatuur in huis!
 5. Weerspiegel de warmte
  Door warmte te weerspiegelen blijft warmte niet tegen de muur hangen. Dit draagt bij aan de beste temperatuur in huis. Dit is mogelijk met radiatorpanelen. Deze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren!
 6. Sluit je gordijnen
  Sluit je gordijnen in de avond. Zo houd je kou bij het raam tegen en bewaak je de minimale temperatuur in huis. Zorg hierbij wel dat je gordijnen niet voor je radiatoren hangen. Zo kan de warmte zich beter verspreiden. Wil je nog meer energie besparen? Bekijk dan onze beste bespaartips!
 7. Verwarmen bij afwezigheid
  Ben je een langere tijd niet thuis, omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan is het slim om te blijven verwarmen op een lage temperatuur (15-16 graden in huis). Hiermee voorkom je vochtproblemen. Wanneer het vriest, voorkom je met een minimale temperatuur in huis dat jouw waterleidingen bevriezen.
 8. Vervang je cv-ketel
  Is je cv-ketel meer dan 10 jaar oud? Dan is die wellicht aan vervanging toe. Door in een energiezuinige cv-ketel te investeren, kun je geld besparen! Moderne cv-ketels dragen namelijk op een zuinige manier bij aan de ideale temperatuur in je slaapkamer en woonkamer!
 9. Isoleer je woning 
  Isoleer je woning met bijvoorbeeld isolatieglas, vloerisolatie of dakisolatie. Zo voorkom je dat veel warmte in huis verloren gaat en de gemiddelde temperatuur in huis daalt. Dat is niet alleen beter voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu!

Besparen met UnitedConsumers

Door de beste temperatuur in huis aan te houden, kun je op jouw energierekening besparen. Bij ons profiteer je bovendien altijd van een scherp energietarief. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Wil je weten wat jij kunt besparen?


Ook interessant

Huis verwarmen thumb
Verwarming in huis: goedkoop je huis verwarmen
stroomverbruik-elektrisch-rijden-thumb
Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar?
stroommeter-thumbnail
Alles over je stroommeter
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies