UnitedConsumers
Achtergrond

Wat zegt het energielabel bij elektrische apparaten?

Op het energielabel van je apparaten kun je aflezen hoe energiezuinig je apparaat is. Welke informatie vind je nog meer op het energielabel van apparaten? En wanneer zijn apparaten energiezuinig?

Energielabel apparaten banner

Wat is een energielabel?

Het energielabel is, zoals de naam al zegt, een label dat onder andere aangeeft hoe energiezuinig het elektrische apparaat is. Het energielabel van apparaten loopt van A tot en met G. Energielabel A is zuinig en G is dat niet. Door het energielabel te raadplegen, weet je zeker dat je energiezuinig apparaten in huis haalt!

Op het energielabel is, naast het energieverbruik, nog veel meer informatie te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld direct zien hoeveel het apparaat jaarlijks verbruikt in kWh. Ook zie je op het energielabel van apparaten hoe energie-efficiënt je apparaat is. 


Nieuw energielabel apparaten

Er wordt regelmatig opnieuw bepaald aan welke eisen nieuwe, elektronische apparaten dienen te voldoen. Zo werd vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel voor bepaalde elektrische apparaten gelanceerd. Het nieuwe energielabel geldt voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Het nieuwe energielabel heeft een schaal van A t/m G.

De verandering op het energielabel zorgt voor duidelijkheid en is eerlijker dan het energielabel voorheen was. Het kan zo zijn dat energiezuinige apparaten voorheen in klasse A+ of hoger vielen, en met het nieuwe energielabel in klasse C of lager vallen. Producten die volgens het nieuwe energielabel in klasse A vallen, zijn zeer energiezuinig.

Producten met een oud energielabel

Indien je op zoek gaat naar een nieuw apparaat, dan is het mogelijk dat je nog oude energielabels tegenkomt in de winkel. Hoewel de nieuwe energielabels per 1 maart 2021 verplicht op de eerdergenoemde productgroepen moesten staan, mochten winkels huidige producten met oude energielabels nog wel uitverkopen. Alle nieuwe producten zijn wel voorzien van het nieuwe energielabel.


Energielabel apparaten

Wij zetten de energielabels van de meest gebruikte apparaten in huis voor jou op rij.

Wasdroger en wasmachine energielabel

Per 1 maart 2021 werd er een nieuw energielabel voor wasdrogers en wasmachines verplicht gesteld. Het hoogste energielabel voor wasdrogers en wasmachines is energielabel A. De volgende informatie vind je op het energielabel voor wasmachines en wasdrogers:

 • Geluidsemissies.
 • Duur voor 1 cyclus.
 • Energie-efficiëntieklasse(n).
 • Waterverbruik voor 1 cyclus.
 • Energieverbruik voor 100 cycli.
 • QR code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).


Energielabel afzuigkap

Het energielabel van een afzuigkap loopt van A tot G. Op het energielabel van de afzuigkap wordt uitgegaan van een dagelijks verbruik van 60 minuten. De grote zwarte pijl geeft aan hoe energiezuinig je afzuigkap is. Onderaan het energielabel zie je nog enkele pictogrammen staan, zoals de verlichting; hoe energiezuinig zijn de lampen? Ook zie je hoe energiezuinig de afzuigkap lucht afvoert (te zien bij de ventilator), het vet tegenhoudt (de druppeltjes) én wat het geluidsniveau is (de luidspreker).

Energielabel afzuigkap


Energielabel cv ketel

Op het energielabel van een cv ketel (combiketel) vind je de energie-efficiëntieklassen van de verwarming en warm water. Het label is dus opgesplitst in twee kolommen, weergegeven met een pictogram van een kraantje en van een radiator. Op dit moment is A+++ het hoogste energielabel voor de verwarming en A+ voor warm water. 

Naast de verwarming en warm water, zie je informatie over het niveau van het geluid. Ook wordt de warmteafgifte in kilowatt aangegeven. Het klokje geeft aan of je cv ketel kan worden ingesteld dat het alleen maar aanslaat in de daluren. 

Energielabel cv ketel


Energielabel koelkast en vriezer

De meest zuinige koelkasten en vriezers hebben energielabel A. Uiteraard betekent een hoger energielabel een hoger prijskaartje. Tóch is een energiezuinige koelkast beter voor jouw portemonnee; het zal je toch wat geld schelen op je jaarafrekening. Hierdoor houd je geld over voor een leuker leven! De volgende informatie vind je op het energielabel voor koelkasten en vriezers:

 • Opslagvolume.
 • Energieverbruik.
 • Geluidsemissies.
 • Energie-efficiëntieklasse.
 • Of er een vriesvak aanwezig is.
 • Eventueel: aanwezigheid van wijnbewaarkasten en hoeveel flessen gekoeld kunnen worden.
 • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).


Energielabel ovens

De nieuwste ovens hebben tegenwoordig energielabel A. Het zuinigste energielabel voor een oven is A+++. Bij ovens wordt er gekeken naar het energieverbruik per cyclus - oftewel kWh/cycle. Je ziet op het energielabel twee verschillende pictogrammen die beide kWh/cycle weergeven; de hetelucht oven (met de ventilator) en de gewone oven (met het streepje boven en onder, zonder ventilator).

Naast het energieverbruik, zie je ook de inhoud van de oven uitgedrukt in liters. Je kunt je wel voorstellen dat kleinere ovens energiezuiniger zijn dan grotere varianten.

Energielabel oven


Energielabel televisie

Het energielabel voor televisies (en andere beeldschermen) loopt van klasse A t/m G. Energielabel A is het meest zuinig en energielabel G is het minst zuinig. De volgende informatie vind je op het energielabel voor televisies en andere displays:

 • Energie-efficiëntieklasse.
 • Energieverbruik bij HDR beeld.
 • Beeldschermresolutie in pixels.
 • Energie efficiëntie bij HDR beeld.
 • Beeldschermdiagonaal in cm en inches.
 • Stroomverbruik van de televisie in kWh.
 • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).

  Energielabel vaatwasser

  Een vaatwasser met energielabel A is het meest zuinig en een vaatwasser met energielabel G is het minst zuinig. De volgende informatie vind je op het energielabel voor vaatwassers:

  • Geluidsemissies.
  • Energie-efficiëntieklasse.
  • Waterverbruik voor 1 cyclus.
  • Capaciteit van de vaatwasser.
  • Energieverbruik per 100 cycli.
  • Duur van het eco-programma.
  • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).


  Energielabel lampen

  Het loont om te investeren in energiezuinige apparaten, dus ook lampen. Kijk daarom goed naar het energielabel! Op het energielabel van lampen zie je de energieklasse dat wordt aangegeven met een zwarte pijl. Verder zie je het energieverbruik in kWh per 1.000 uur.

  Goed om te weten: vanaf 1 september 2021 is ook het energielabel van lampen veranderd. Voor het energielabel wordt de klasse A t/m G aangehouden. Verder zal ook het energieverbruik in kWh per 1.000 uren op het energielabel komen te staan en bevat het nieuwe energielabel ook een QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).

  Energielabel licht

  Energiezuinige apparaten: het voordeel

  Je vraagt je misschien af wat nu precies het voordeel is van energiezuinige apparaten in huis? Dat is heel simpel! Het voordeel van energiezuinige apparaten in huis is dat je minder energie verbruikt, waardoor je verzekerd bent van een lagere energierekening. En een lagere energierekening betekent: meer over voor de leuke dingen in het leven!

  Wil je naast je energiezuinige apparaten ook nog eens profiteren van een voordelig tarief? Kijk dan of energie afnemen bij UnitedConsumers iets is voor jou!


  Ook interessant

  energieverbruik-droger-thumbnail
  Alles over het verbruik van wasmachine en droger
  Energie besparen tips thumb
  Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
  verbruik-keuken-thumb
  Alles over het verbruik in je keuken
  Blog homepage
  Wil je een goede service?

  Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

  Nee, ik wil alleen minimale cookies