UnitedConsumers
Achtergrond

Stroomverbruik meten

Je stroomverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van je woning of je gebruik van elektrische apparaten. Maar hoe meet je het totale stroomverbruik? En hoe kun je het stroomverbruik per groep of apparaat bepalen? Wij helpen je graag op weg om stroomverbruik meten een stuk eenvoudiger te maken.

stroomverbruik-meten-banner

Stroomverbruik meten

Je kunt je stroomverbruik meten door een paar keer per dag je meterstanden te noteren. Dit geeft je een duidelijk beeld van je verbruik in kWh over een bepaalde periode. Stel, je wilt weten hoeveel stroom je stofzuiger in een kwartier verbruikt, dan doe je dit zo:

Stap 1: Noteer de meterstand in kWh.

Stap 2: Ga vervolgens een kwartier stofzuigen.

Stap 3: Noteer na een kwartier opnieuw de meterstand.

Stap 4: Bereken het verschil. Het verschil is het stroomverbruik van je stofzuiger.

Op deze manier kun je het energieverbruik van allerlei apparaten meten. Dit is alleen wel een tijdrovende klus. Een handige manier om je stroomverbruik te meten is gebruikmaken van stroommeters voor je stopcontact. Zo meet je gemakkelijk het stroomverbruik per apparaat.

Slimme meter: altijd inzicht in je verbuik

Met een slimme meter kun je nog eenvoudiger het stroomverbruik meten. Je energieleverancier kan de gegevens van je slimme meter uitlezen, zodat je altijd inzicht hebt in je verbruik. Door dagelijks je slimme meter uit te lezen, kun je jouw stroomverbruik nauwkeurig bijhouden.

Tip: Op je jaarnota zie je hoeveel stroom je in een jaar verbruikt. Heb je de jaarnota niet meer bij de hand? Vraag deze dan op bij je energieleverancier.


Energieverbruik apparaten meten

Wil je weten hoeveel stroom een specifiek apparaat of een groep apparaten verbruikt? Gebruik dan een stroommeter (of kWh-meter). Dit apparaat sluit je aan op het stopcontact, waarna je het apparaat dat je wilt meten erop aansluit. De stroommeter begint direct met het meten van het verbruik. Dit lees je af op het display. Er zijn ook stroommeters die via een app werken. Zo krijg je inzicht in het stroomverbruik per apparaat waardoor je stroomvreters opspoort.

Stroomverbruik per groep meten

Wil je het stroomverbruik per groep meten? Sluit dan alle apparaten van een groep op één stekkerdoos aan. Stop vervolgens de stekker hiervan in een stroommeter. De kWh-meter is in het stopcontact aangesloten en meet zo het stroomverbruik van de groep.


Energieverbruik bijhouden

Met een slimme meter kun je eenvoudig je energieverbruik bijhouden met een energieverbruiksmanager. Deze werkt samen met de slimme meter in je meterkast en geeft je een compleet inzicht in je energieverbruik. Met een energie app kun je je verbruik gemakkelijk bijhouden.

App energieverbruik bijhouden

Onze verbruiksmanager helpt je om grip te krijgen op je energieverbruik. Heb je energie met korting via UnitedConsumers? In de Mijn UnitedConsumers omgeving vind je de energieverbruiksmanager, waar je je verbruik maandelijks of jaarlijks kunt bijhouden.

Bovendien ontvang je elke maand tips om nog meer energie te besparen. Zo houd je meer over voor een leuker leven!


Stroom besparen: zo begin je

Door je stroomverbruik te meten, krijg je een goed inzicht in je verbruik. Dit helpt je om stroomvreters te identificeren en gericht te besparen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wil je een lagere stroomrekening? Bekijk dan onze bespaartips!

Meten is weten, en met de juiste hulpmiddelen wordt energie besparen een fluitje van een cent!


Ook interessant

beste-temperatuur-in-huis-thumbnail
Wat is de beste temperatuur in huis?
Huis verwarmen thumb
Verwarming in huis: goedkoop je huis verwarmen
stroomverbruik-zonder-gas-thumb
Hoeveel stroom verbruik ik zonder gas?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies