UnitedConsumers
Achtergrond

Verhuizen energiecontract: wat te regelen bij een verhuizing?

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Ook in jouw nieuwe woning wil je natuurlijk gebruik kunnen maken van de lampen en de verwarming. Wat moet je regelen bij verhuizen? Kun je jouw bestaande energiecontract gewoon meenemen of moet je jouw energiecontract opzeggen bij een verhuizing? Wij vertellen het je!

verhuizen-banner

Verhuizen: wat moet ik regelen met mijn energiecontract?

Als je gaat verhuizen, dan kun je gewoon bij je huidige energieleverancier blijven. Het enige wat je hoeft te doen, is het doorgeven van je nieuwe adres. Uiteraard kun je ook tot de conclusie komen dat je goedkoper uit bent bij een andere leverancier. In dat geval is het interessant om over te stappen van energieleverancier. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je voor het eerst een eigen woning hebt en dus ook voor het eerst een energiecontract af gaat sluiten.


Energiecontract verhuizing doorgeven

Geef minimaal twee weken van tevoren jouw verhuizing en verhuisdatum door aan je energieleverancier. Zo heeft de energieleverancier de tijd om jouw verhuizing door te geven aan andere betrokken partijen, zoals de regionale netbeheerder. Heb je energie van UnitedConsumers? Geef dan jouw verhuizing online aan ons door of neem contact met ons op.


Energiecontract opzeggen bij verhuizing

Als je wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier bij verhuizing, kun je binnen 6 tot 8 weken vóór het einde van je huidige contract een nieuw energiecontract afsluiten bij een nieuwe energieleverancier. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn. Dit is vaak één maand.

Zeg je jouw contract te vroeg op? Dan bestaat de kans dat je een opzegboete moet betalen. Indien je naar UnitedConsumers overstapt, wordt een eventuele opzegboete niet door ons vergoed.


Energiecontract op twee adressen tijdens verhuizen

Het kan voorkomen dat je graag tijdelijk op twee adressen gas en stroom wilt ontvangen. Wil je graag jouw energiecontract meeverhuizen? Neem dan contact op met je energieleverancier. Meestal is het mogelijk om energie te leveren op twee adressen tegelijk. 

Als je graag wilt overstappen na jouw verhuizing, kun je voor jouw nieuwe adres een energiecontract met een andere leverancier afsluiten. Je hebt dan tijdens de verhuizing tijdelijk twee energiecontracten. Vergeet het energiecontract op je oude adres niet op te zeggen na je verhuizing.

Tip: staat jouw oude woning tijdelijk leeg tijdens de verhuizing? Dan kun je het termijnbedrag naar beneden bijstellen.


Verhuizen energiecontract en meterstanden doorgeven

Als je gaat verhuizen, dan dien je de meterstanden op te nemen van je oude woning. De nieuwe bewoner geeft de meterstanden namelijk door aan de nieuwe energieleverancier, die vervolgens in het landelijk systeem is geplaatst. Hiermee kan je energieleverancier de eindnota opmaken van het oude adres. Komen de meterstanden niet overeen? Dan kun je bij jouw energieleverancier een correctie aanvragen met jouw opgenomen meterstanden.

Het is ook verstandig de beginstanden van de nieuwe woning te noteren. Deze worden door je energieleverancier in het landelijk systeem geplaatst, waardoor jouw beginstanden overeen zouden komen met de eindstanden van de vorige bewoners. Je hoeft niet altijd handmatig de meterstanden door te geven, bijvoorbeeld als jouw woning is voorzien van een slimme meter. 

Slimme meter

De meeste huishoudens zijn tegenwoordig voorzien van slimme meters. Deze meters worden automatisch uitgelezen door je netbeheerder en in het landelijk systeem geplaatst Heb je slimme meters in huis, en heb je jouw netbeheerder toestemming gegeven om ze uit te lezen? Dan hoef je zelf niets te doen.

Zelf meterstanden doorgeven

Heb je geen slimme meters, of heb je jouw netbeheerder geen toestemming gegeven om je meters uit te lezen? Dan zul je bij een verhuizing zelf de meterstanden moeten doorgeven aan je energieleverancier. 

Meterstanden onjuist

Normaliter ontvang je jouw eindafrekening binnen ongeveer zes weken na je verhuisdatum. Controleer goed of de meterstanden kloppen. Zo niet? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan jouw energieleverancier. Tot uiterlijk 5 werkdagen vóór het einde van de derde maand na je overstapdatum, kun je een correctie indienen bij de nieuwe energieleverancier van je oude adres.


Nieuw energiecontract afsluiten bij verhuizing

Wil je 100% Nederlandse groene stroom én besparen op jouw vaste lasten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Benieuwd naar de herkomst van onze groene stroom? Bekijk dan ons stroometiket.

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken jouw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom

  • Ontvang € 50,00 extra korting

  • 1 jaar lang zekerheid

Energiecontract verhuizen

Ook interessant

Kosten-gas-water-licht
Hoeveel kost gas, water en licht?
energiebedrijven-thumb
Energiebedrijf: de grootste energieleveranciers in Nederland
energie-afgesloten-thumb
Wanneer mag ik worden afgesloten van gas en stroom?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies