Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

ACM (Autoriteit Consument en Markt)

Op de Nederlandse energiemarkt zijn verschillende partijen actief. Samen zorgen zij voor de levering van gas en stroom bij u thuis. Toezichthouder ACM zorgt ervoor dat alle partijen zich aan de regels en wetten houden. Meer informatie over ACM - ofwel de Autoriteit Consument en Markt - leest u op deze pagina. 

Autoriteit Consument en Markt

De ACM is een onafhankelijke organisatie en handelt in opdracht van de overheid. De ACM zorgt voor een transparante energiemarkt, eerlijke energieprijzen en het waarborgen van kwaliteit. Ze beschermen de consument tegen mogelijk machtsposities van energiebedrijven en oneerlijke prijzen. 

De ACM houdt controle en toezicht op de volgende partijen op de Nederlandse energiemarkt:

  • De netbeheerders: zij beheren de regionale netwerken.
  • De energieleveranciers: zij zorgen voor de inkoop en verkoop van energie.
  • De landelijke transporteurs TenneT en Gasunie: zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk.

Toezichthouder ACM

Als toezichthouder, zorgt ACM ervoor dat alle energieleveranciers - tegen dezelfde regels en prijzen - het regionale energienetwerk van de regionale netbeheerders kunnen gebruiken. De energieleveranciers maken gebruik van dit netwerk om u dagelijks van energie te kunnen voorzien.

Doordat de ACM toezicht houdt op de kosten voor het gebruik van het energienetwerk, scheelt het u een hoop geld! De kosten voor het gebruik van het energienet wordt door uw energieleveranciers namelijk aan u doorberekend. Doordat de ACM toezicht houdt, blijft er eenheid in de prijs, onafhankelijk van uw energieleverancier.

ACM: vergunningen

De energiemarkt zit ingewikkeld in elkaar. Om het voor u als consument gemakkelijker te maken, geeft de ACM vergunningen uit aan betrouwbare energieleveranciers. Zo kunnen zij kwalitatieve energielevering en eerlijke energieprijzen blijven garanderen. 

De ACM garandeert u met deze vergunningen dat energieleveranciers goed omgaan met uw gegevens, een eerlijke energieprijs hanteren en altijd de juiste en goede informatie geven.