ACM houdt toezicht op de energiemarkt

Op de Nederlandse energiemarkt zijn verschillende partijen actief. Samen zorgen zij voor een betrouwbare levering van energie. Zo zijn er de landelijke transporteurs: TenneT en Gasunie. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk.

De netbeheerder beheert de regionale netwerken en de energieleverancier zorgt voor de verkoop- en inkoop van energie. Toezichthouder ACM controleert de partijen op de energiemarkt en ziet erop toe dat alle partijen kwalitatief en eerlijk handelen.

Korte geschiedenis van de ACM

ACM staat voor Autoriteit Consument en Markt en is in 2013 ontstaan uit een fusie van de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Vanaf de liberalisering van de energiemarkt in 1998 was het NMa-onderdeel De Energiekamer verantwoordelijk voor het toezicht op energiebedrijven en energieprijzen. De Energiekamer zorgde voor een juiste uitvoering van de Elektriciteitswet en de Gaswet.

Eerlijke energiemarkt

De belangrijkste taken van De Energiekamer waren erop gericht dat de consument beschermd werd tegen mogelijk machtsposities van energiebedrijven en oneerlijke prijzen. Sinds 2013 neemt de Autoriteit Consument en Markt deze taken waar. Zij zorgen voor een transparante energiemarkt, eerlijke energieprijzen en het waarborgen van kwaliteit. Het ACM is een onafhankelijke organisatie en handelt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Wat doet de ACM?

De regionale netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk. De energieleveranciers maken gebruik van dit netwerk om u dagelijks van energie te kunnen voorzien. De ACM zorgt ervoor dat alle energieleveranciers het regionale energienetwerk kunnen gebruiken om stroom en gas te kunnen leveren aan alle consumenten en zakelijke klanten: tegen dezelfde regels en dezelfde prijzen. Want de kosten voor het gebruik van het energienet worden door de energieleveranciers aan u doorberekend.

Energieleveranciers en vergunningen

De energiemarkt zit ingewikkeld in elkaar. En omdat u als consument natuurlijk niet altijd zicht heeft op alle regels en wetten, voert de ACM ook controles uit op alle energieleveranciers. Om kwalitatieve energielevering en eerlijke energieprijzen te kunnen garanderen, geeft de ACM vergunningen uit aan betrouwbare energieleveranciers.

Wat heeft u aan de ACM?

Energieleveranciers met een vergunning kunt u vertrouwen. De ACM garandeert u met deze vergunningen dat energieleveranciers:

  • goed omgaan met uw gegevens
  • een eerlijke energieprijs hanteren
  • altijd juiste en goede informatie geven

Energieleverancier en de vrije markt

Met de meeste partijen op de energiemarkt heeft u niet zoveel te maken. U heeft daarom niet dagelijks te maken met uw energieleverancier of netbeheerder. Sinds 2006 bent u niet meer afhankelijk van een regionaal energiebedrijf, of regioleverancier. Tegenwoordig kiest u zelf voor een energieleverancier die bij u past.

Bij UnitedConsumers kunt u eenvoudig energie vergelijken en vindt u altijd lage energieprijzen en de beste service. U hoeft zich geen zorgen te maken over de overstap.

Meld u aan en wij regelen de rest.

> Alles over energie