Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gemiddeld energieverbruik per jaar

Uw gemiddeld energieverbruik hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van uw huishouden en het type woning waarin u woont. Wat is uw gemiddeld energieverbruik en hoe kunt u uw energieverbruik verlagen? Wij leggen het u graag uit op deze pagina.

 

Energieverbruik Nederland: gemiddeld energieverbruik per jaar

Vraagt u zichzelf weleens af: "Hoeveel energie verbruik ik gemiddeld?" Niet onterecht, want de mate van uw energieverbruik heeft invloed op uw energierekening en dus op uw vaste lasten. Het gemiddeld energieverbruik per jaar ligt voor een Nederlands huishouden op 2.990 kWh aan stroom en 1.470 m³ aan gas. Wilt u weten wat het gemiddeld stroom- of gasverbruik van uw huishouden is? Klik hieronder dan op het stroom- of gasicoon en kom erachter wat het gemiddeld energieverbruik van uw huishouden is: 

Gemiddeld stroomverbruik

stroom ico

 

Gemiddeld gasverbruik

gas ico

 

Energieverbruik: wat kost het eigenlijk?

Een deel van de kosten van uw stroom en gas is verbruiksafhankelijk en een deel van de kosten is onafhankelijk van uw verbruik. Beide soorten kosten staan op uw energierekening. Wij leggen graag het verschil tussen de twee soorten energiekosten aan u uit:

  • Wel verbruiksafhankelijk: het leveringstarief per gebruikte kWh stroom en m³ gas. Hierover worden ook nog extra kosten, zoals belasting en BTW gerekend.
  • Niet verbruiksafhankelijk: het maandelijkse tarief dat u betaalt voor de levering, het transport, de aansluiting en de meterhuur. 

 

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Wilt u uw stroomverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van uw gemiddeld stroomverbruik, kunt u uw huishouden als uitgangspunt nemen. In onderstaande tabel vindt u het gemiddeld stroomverbruik op basis van het aantal personen in uw huishouden:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand
1 persoon 1.825 kWh € 15,-
2 personen 2.860 kWh € 34,-
3 personen 3.400 kWh € 45,-
4 personen 3.930 kWh € 55,-
5 personen 4.180 kWh € 59,-
Gemiddeld per huishouden
Bron: Nibud, 2020
2.832 kWh € 34,-

 

Gemiddeld stroomverbruik verlagen

U kunt uw stroomverbruik verlagen door bewust met stroom om te gaan. Uw gemiddeld stroomverbruik verlagen is makkelijker dan u denkt en helpt u besparen op uw energierekening. Denk aan de volgende zaken:

Stroomverbruik meten

Bekijk uw gemiddeld stroomverbruik per dag en bepaal hoe u minder had kunnen verbruiken. Heeft u bijvoorbeeld de hele avond een lamp in de gang aan laten staan? Dan heeft dit invloed op het aantal kWh dat u verbruikt en dus het gemiddeld stroomverbruik. U kunt uw stroomverbruik meten door deze af te lezen op uw meter in de meterkast. 

Zonnepanelen

Wekt u zelf stroom op met zonnepanelen? Eén zonnepaneel wekt op jaarbasis ongeveer 200 kWh stroom op. Met voldoende zonnepanelen zou u dus uw volledige stroomverbruik kunnen opwekken. En dat heeft natuurlijk een positief effect op uw energierekening!

Stroomverbruik apparaten

Hoe zuinig een apparaat is, wordt aangegeven met verschillende energielabels. Naast energiezuinige apparaten, heeft ook de mate van gebruik invloed op uw gemiddeld stroomverbruik. Apparaten die u niet gebruikt, of verlichting die u niet nodig heeft, kunt u daarom beter uitzetten.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar berekenen


 

 

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Wilt u uw gemiddeld gasverbruik berekenen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Om een inschatting te maken van uw gemiddeld gasverbruik, kunt u uw woningtype als uitgangspunt nemen. Maar, wat is normaal gasverbruik? In onderstaande tabel vindt u het gemiddeld gasverbruik per jaar en per type woning:

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddelde kosten per maand
Appartement 990 m3 € 87,-
Tussenwoning 1.290 m3 € 108,-
Hoekwoning 1.510 m3 € 123,-
Twee-onder-een-kap woning 1.710 m3 € 136,-
Vrijstaande woning 2.200 m3 € 169,-
Gemiddeld voor alle woningtypen
Bron: Nibud, 2020
1.340 m3 € 111,-

 

Gemiddeld gasverbruik per jaar verlagen

Gas is duurder dan stroom en vaak de grootste kostenpost op de energierekening waar u invloed op heeft. Natuurlijk wilt u zo veel mogelijk besparen op uw energierekening en dat kunt u doen door uw gemiddeld gasverbruik per jaar te verlagen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

Gasverbruik en verwarming

Zet de verwarming minder vaak aan, zet hem een graad lager wanneer u naar bed gaat en inversteer in een zuinige verwarming. Dit scheelt enorm op uw energierekening en het gasverbruik per maand wordt op deze manier lager.

Een goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder gas, wat resulteert in een lager gemiddeld gasverbruik. Met het isoleren van daken, vloeren en muren, kunt u al snel honderden euro's per jaar besparen.

Gasverbruik en warm water

Verbruikt u veel warm water? Dan heeft dit invloed op de hoogte van uw gemiddeld gasverbruik. U kunt uw gasverbruik verlagen door bijvoorbeeld korter of minder warm te douchen en uw kleding op een minder heet programma wassen.

Gemiddeld gasverbruik per jaar berekenen


 

Energierekening zo laag mogelijk houden

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook, dat u dit voor een groot deel zelf in de hand heeft. U kunt zelf uw energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt immers tot een lagere energierekening. 

Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een goedkope energieleverancier, want zo bespaart u op uw vaste lasten. Kies daarom voor een voordelig energiecontract bij UnitedConsumers. Bij ons ontvangt u namelijk altijd 10% korting op de gemiddelde energieprijs van de concurrenten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn energiebesparing