Gemiddeld energieverbruik

Nederlanders verbruiken flink wat energie binnenshuis. Maar hoeveel iemand verbruikt en dus kwijt is aan energiekosten, hangt van veel factoren af. Hoe groot woont u? En hoeveel mensen wonen er in uw huis? Op deze pagina leest u wat het gemiddelde stroomverbruik en gasverbruik is in Nederland. Ook ontdekt u hoe u flink op uw energiekosten bespaart.

Ook besparen op energiekosten?

Gemiddeld stroomverbruik in Nederland

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld zo'n 3.005 kWh aan stroom per jaar. Het aantal Nederlanders blijft jaarlijks groeien, maar gelukkig betekent dit niet direct dat het gemiddelde energieverbruik stijgt. We leven steeds duurzamer en elektrische apparaten worden steeds zuiniger. In de tabel hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens. 

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Kosten per maand
2 personen 3.005 kWh per jaar € 57
4 personen 4.155 kWh per jaar € 78

Stroomkosten besparen

De cijfers in de tabel hierboven zijn gemiddelden. Dat betekent dat er genoeg huishoudens zijn die onder deze gemiddelden zitten. Hoe? Door bewust met stroom om te gaan. De onderstaande factoren zijn van invloed op uw stroomverbruik en kunnen u helpen minder te verbruiken.

Personen in uw huishouden

Wie met elektriciteit een woning verwarmt of koelt, verbruikt iets meer naarmate het aantal personen in huis stijgt. Apparaten als de koelkast en vriezer moeten harder werken om meer levensmiddelen te koelen, er staan meerdere televisies aan er moeten meer gadgets worden opgeladen wanneer het aantal personen in een huishouden groter is.

Zonnepanelen op het dak

Wekt u zelf stroom op met zonnepanelen, dan valt uw stroomrekening lager uit. Zijn er momenten dat u meer stroom opwekt dan u verbruikt, dan kunt u deze aan uw elektriciteitsmaatschappij verkopen. Daarmee kunt u een behoorlijk bedrag op de energierekening besparen!

Auto: benzine vs. elektrisch

Rijdt u een elektrische auto, dan moet die ‘s avonds aan de lader. Sterk afhankelijk van het model elektrische auto dat u heeft en de vraag of u zelf energie opwekt, kunnen al die al die oplaadsessies bij elkaar opgeteld heel wat stroom verbruiken. Het gemiddeld stroomverbruik van uw woning stijgt dus zeker met een elektrische auto voor de deur. 

Hoe zuinig zijn uw apparaten?

De apparaten in huis hebben een grote invloed op uw stroomverbruik. Grote televisies en keukenapparatuur zijn grootverbruikers, maar gelukkig verschilt het energieverbruik per apparaat. Hoe zuinig een apparaat is, wordt aangegeven met verschillende energielabels. Zo kunt u bij de aanschaf gemakkelijk zien hoe groot de impact van de nieuwe televisie of wasmachine is op uw stroomverbruik. 

Hoe zuinig bent u?

Uiteindelijk hangt de zuinigheid natuurlijk ook van de gebruiker af. Laat een televisie niet aan staan als u niet kijkt, draai alleen de was als de trommel vol is, en haal apparaten helemaal van het net af als u ze niet gebruikt. U zult zien dat op die manier het gemiddeld stroomverbruik snel daalt.

Gemiddeld gasverbruik

Nederland is een grootverbruiker van aardgas. Het begon allemaal in 1959, toen het Groningerveld, de gasbel bij Slochteren, werd gevonden. In rap tempo werd er een gasnet aangelegd en verdween de kolenkachel uit het huishouden. Nog steeds gaat ongeveer tachtig procent van het gasverbruik op aan verwarming van onze huizen. De overige twintig procent wordt opgestookt voor het koken op gas en warm water uit de kraan. Het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden ligt rond de 100 m3.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld gasverbruik per jaar Kosten per maand
2 personen 1.350 m3 per jaar € 110
4 personen 1.800 m3 per jaar € 139

Besparen op uw gasrekening

Bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. Wie slim omgaat met het gasverbruik, kan hier flink onder gaan zitten en zo heel wat geld besparen op jaarbasis. Koude winters komen van tijd tot tijd voor, maar de volgende zaken heeft u in ieder geval zelf in de hand.

Verwarming

Meer dan 90 procent van de Nederlandse huizen verwarmt het huis via een cv-ketel die op het gasnet is aangesloten. Deze manier van verwarmen zorgt voor een hoog gasverbruik, dus u kunt flink besparen door de verwarming minder vaak aan te zetten. Zet hem ‘s nachts bijvoorbeeld wat lager of bij uw afwezigheid helemaal uit. Het is overigens ‘s avonds op de bank ook goed toeven onder een lekker dekentje.

Hr-ketel

Een hr-combiketel gebruikt teruggewonnen warmte om water mee te verwarmen. Een hr-ketel (hoog rendement) bespaart ongeveer een kwart op het gasverbruik per maand ten opzichte van een traditionele cv-ketel. Een investering die in veel gevallen écht de moeite waard is. 

Type woning

Het woningtype is ook van invloed op het gasverbruik. Woont u in een flat of tussenwoning, dan hoeft u niet zo veel te stoken omdat u profiteert van de omliggende woningen, die ook stoken. Een vrijstaand huis heeft dus in veel gevallen een hoger gasverbruik. 

Personen in het huishouden

Het is een feit: hoe meer mensen er onder één dak wonen, des te hoger de gasrekening uitvalt. Meer kamers dienen verwarmd te worden, u kookt meer en u verbruikt met z’n allen meer warm water. Ga daarom met elkaar het gesprek aan over hoe jullie het gemiddeld gasverbruik kunnen verlagen. 

Isolatie

Waar de woning wél in directe aanraking met de buitenlucht staat (buitenmuur of dak) kan een goede isolatie enorm veel verschil maken. Het houdt de warmte vast, waardoor u minder hoeft te stoken. Het isoleren van daken, vloeren en muren kan al snel honderden euro's opleveren. Zo daalt uw gasverbruik per maand al snel. 

Koken: elektrisch of gas?

Nederland kookt volop op gas, maar het idee is om op 2050 van het aardgas af te zijn. Dat betekent dat steeds meer huishoudens over moeten schakelen op elektrisch koken. Dat kan op een klassieke elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.

Warmwaterverbruik

Hoeveel warm water u verbruikt, is ook van invloed op de gasrekening. Het water wordt namelijk in veel gevallen verwarmt door gas. Door korter en/of kouder te douchen en een waterkoker te gebruiken in plaats van pannen te vullen met warm water uit de kraan bespaart u al een mooi bedrag per jaar. Ook kunt u kijken of een zonneboiler iets voor u is.