Stroomprijs: wat betaalt u voor stroom?

Een deel van de kosten op uw energierekening wordt bepaald door uw energieverbruik. De energieprijzen worden opgedeeld in de stroomprijs voor het aantal kWh dat u heeft gebruikt en de gasprijs voor m3 gas. Hoeveel u betaalt voor stroom is mede afhankelijk van de vaste leveringskosten voor uw aansluiting en de energiebelasting.

Variabele leveringskosten stroom

De hoogte van de stroomprijzen is afhankelijk van de prijs voor steenkool, de wereldolieprijs, maar ook van vraag en aanbod van stroom op de internationale energiemarkt. Uw energieleverancier koopt stroom in bij elektriciteitscentrales en stelt twee maal per jaar de stroomprijzen vast. Als energieleverancier proberen we de stroom altijd voor een zo gunstig mogelijke prijs in te kopen.

Ontwikkeling van stroomprijzen

Op Europees niveau blijven de stroomprijzen al een aantal jaren vrij constant, net onder de 15 cent per kWh. Nederland kent sinds 2000 een flinke stijging tot de huidige gemiddelde stroomprijs van 23 cent per kWh. Dit zijn de stroomprijzen inclusief heffingen en vaste kosten voor de energie aansluiting. Van de 23 cent per kWh is slechts 7 cent voor de stroom zelf, de overige kosten zijn voor energiebelasting en netbeheerkosten. Omdat de stroomprijzen afhankelijk zijn veel verschillende factoren is het lastig te voorspellen hoe de stroomprijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Ontwikkeling stroomprijs

Goedkope stroom

Bij UnitedConsumers Energie kunt u kiezen uit een vast of variabel stroomtarief. Wat u ook kiest, u ontvangt altijd 100% windenergie, 10% korting en een welkomstbonus van € 20,00. Zo bent u altijd voordelig uit. Kies voor lage stroomprijzen en de beste service bij UnitedConsumers. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op stroom? Voer dan uw postcode in en bereken uw energieprijzen. U verdient meer.

Bereken uw korting

Stroom vergelijken

Energieleveranciers stellen zelf de prijzen vast voor stroom. Wat voor u het meest voordelig is, hangt af van uw verbruik en uw persoonlijke situatie. Door stroom te vergelijken en te kiezen voor een goedkope energieleverancier kunt u veel besparen op uw kosten voor energie. Gebruik de handige energievergelijker van UnitedConsumers Energie en ontdek hoe u eenvoudig tientallen euro’s per jaar kunt besparen.

Besparen op stroom

Als u wilt besparen op stroom, hoeft u natuurlijk niet zomaar alle apparaten de deur uit te doen. Stroom besparen is eenvoudig, als u weet waar u op moet letten. Met een bespaarstekker voorkomt u dat apparaten onnodig op de standby-stand blijven staan en let goed op de energielabels op de nieuwe elektrische apparaten die u aanschaft.

Alles over energie