Contact
Mijn UnitedConsumers

De energieprijzen stijgen, wat betekent dit voor u?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 29 oktober 2021

De energieprijzen stijgen tot ongekende hoogtes. We begrijpen dat dit vragen oplevert, die we graag voor u beantwoorden. Ook houden wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de stijgende energieprijzen.

Laatste ontwikkelingen
 

Welkom Energie failliet (update 29-10-2021)
De hoge energieprijzen hebben Welkom Energie de das omgedaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op dinsdag 26 oktober 2021 de vergunningen van Welkom Energie ingetrokken. Dit houdt in dat Welkom Energie geen energie meer levert per 1 november. De klanten van Welkom Energie worden ondergebracht bij Eneco.

Onze positie op de energiemarkt
Logischerwijs zorgt de situatie van Welkom Energie ook voor vragen bij onze deelnemers, want zit u als deelnemer bij UnitedConsumers wel goed? Het antwoord is: ja, u zit goed bij ons. Wij kopen samen met ENGIE Nederland energie in en hanteren een defensieve inkoopstrategie. Dit wil zeggen dat we energie direct inkopen nadat een deelnemer een energiecontract afgesloten heeft. Hierdoor lopen we financieel minder risico. Daarnaast is energieleverancier ENGIE een grote speler op de Europese energiemarkt en is het bedrijf financieel gezond. U hoeft zich dus geen zorgen te maken. 

Kabinet verlaagt energiebelasting (update 15-10-2021)
Om de stijging van de energierekening te verminderen, neemt het kabinet per 1 januari 2022 diverse maatregelen. Het gaat om een extra heffingskorting op de energierekening en daarbovenop een verlaging van het belastingtarief op stroom in 2022. De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met € 230,00 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze kortingen worden automatisch verrekend met uw volgende jaarafrekening. 

 

Stijgende energieprijzen

In de afgelopen weken zijn de wereldwijde inkoopprijzen voor gas in heel korte tijd enorm gestegen en ze stijgen nog steeds. De oorzaak is de vraag naar aardgas die wereldwijd sterk is toegenomen. Gas producerende landen zoals Rusland zetten de gaskraan echter niet verder open. In Nederland hebben we beperkte reserves vanwege het hoge gasverbruik tijdens de strenge winter vorig jaar. Ook de gaskraan in Groningen wordt steeds verder dichtgedraaid.

Wat betekent dit voor u?

UnitedConsumers biedt al vele jaren de gemiddelde prijs aan van de tien grootste energieleveranciers en geeft op deze prijs een verbruikskorting van 10%. Door de snelle en grote stijging van de inkoopprijzen kunnen wij nieuwe deelnemers de komende tijd helaas geen korting bieden op deze gemiddelde prijs. Wij doen er alles aan om op korte termijn weer korting aan te kunnen bieden, zoals u van ons gewend bent.

Deelnemers met een lopend energiecontract ontvangen de korting die contractueel is afgesproken. De hoge inkoopprijzen hebben dus voorlopig geen invloed op de energierekening. Voor nieuwe energiecontracten kunnen we vanaf 1-10-2021 tot nader order helaas geen verbruikskorting geven. 

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen

Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik* zal de korting voor een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis zorgen. In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen, dit hangt af van het energieverbruik.

* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit. Lees meer over de maatregelen van de Overheid.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u zonder energie komt te zitten. Als consument bent u altijd zeker van energielevering. We doen vooraf voorspellingen van het stroom- en gasverbruik van onze deelnemers zodat we u altijd van energie kunnen voorzien.

Bij een vast contract staan de tarieven vast tot het einde van de contractdatum. Tot die tijd betaalt u het tarief zoals in uw contract vermeld staat. Loopt uw vaste contract binnenkort af en kiest u niet voor een nieuw vast contract? Dan ontvangt u automatisch een variabel tarief. De tarieven voor een variabel contract worden twee keer per jaar gewijzigd: op 1 januari en op 1 juli.

U hoeft niks te doen. De variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari en 1 juli. Op dit moment is het gunstig om een variabel contract te hebben. De prijs die u betaalt is namelijk lager dan wanneer u nu een nieuw vast contract zou afsluiten.

Op dit moment kunt u geen nieuw variabel contract afsluiten. We verwachten dat de variabele tarieven in januari ook zullen stijgen. Daarom is ons variabel aanbod tijdelijk niet beschikbaar. Indien u nu een nieuw energiecontract zoekt, kan het beter zijn om voor een eenjarig contract met een vaste prijs te kiezen. Energieprijzen kunnen namelijk ook op termijn weer gaan dalen, bij bijvoorbeeld een milde winter.

Op dit moment kunt u tijdelijk geen driejarig contract afsluiten. Energieprijzen kunnen namelijk ook op termijn weer gaan dalen, bij bijvoorbeeld een milde winter of veranderingen in de markt. We verwachten dat het driejarig aanbod in het eerste kwartaal van volgend jaar weer beschikbaar is. Indien u nu een nieuw energiecontract zoekt, kan het beter zijn om voor een kortdurend contract te kiezen.

Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Bespaar energie met deze handige tips

Door het verlagen van uw energieverbruik, zal de energierekening minder hard stijgen. Bekijk wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

Bekijk bespaartips