Contact
Mijn UnitedConsumers

Stijging Europese gasprijs door spanningen Oekraïne

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 24 februari 2022

De Europese gasprijzen zijn flink gestegen door de verdere escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. Die onzekerheid zorgde direct na de inval voor grote prijsstijgingen. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidend is voor de Europese gasprijzen, ging dinsdagochtend (22 feb.) met 10 procent omhoog richting de 80 euro. 

Laatste ontwikkelingen energieprijzen

De situatie in Oekraïne zorgt momenteel voor een instabiele en hoge energieprijs. Om deze reden bieden wij tijdelijk geen nieuwe energiecontracten aan. Heeft u dringend een nieuw energiecontract nodig? Dan is het nog wel mogelijk om bij ons een modelcontract af te sluiten. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Prijzen voor gas naar recordhoogte (update 02-03-2022)

De Europese gasprijs steeg vanochtend met 60 procent naar een nieuwe recordstand van 194 euro per megawattuur, om vervolgens weer iets terug te zakken. Het vorige record van afgelopen december was 181 euro per megawattuur. Ook gascontracten voor volgend jaar en daarna bereikten nieuwe records. Die zijn voor consumenten belangrijker, want energieleveranciers kopen gas en stroom voor langere tijd vooruit in.  Dit betekent dat leveranciers waarschijnlijk hogere prijzen moeten gaan vragen aan nieuwe klanten.

In een poging om de prijsstijging van olie af te remmen, besloten 31 landen verenigd in het Internationaal Energieagentschap gisteren een deel van hun oliereserves op de markt te brengen. Het gaat om 60 miljoen vaten, ongeveer twee derde van het dagelijkse olieverbruik  wereldwijd. Volgens analisten zijn 60 miljoen vaten te weinig om de onzekerheid op de oliemarkt weg te nemen.

Gasprijs schiet opnieuw omhoog (update 01-03-2022)

De Europese aardgasprijzen zijn maandag (28 feb.) opnieuw omhoog geschoten. De sancties die dit weekend tegen Rusland werden ingesteld zorgen voor extra bezorgdheid over energietekorten. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt steeg maandag met 36 procent tot bijna 127 euro, om daarna weer iets te dalen tot 107 euro.

Rusland is Europa's grootste gasleverancier. Elke onderbreking van de gasstromen zou problemen in Europa op kunnen leveren. Europa zou zonder Russisch gas niet in staat zijn om genoeg elektriciteit te produceren om aan de vraag te voldoen. Energie-intensieve industrieën zouden dan gedwongen kunnen worden om hun productie te vertragen of stop te zetten.

Energiecrisis

Europa heeft al langer te maken met een energiecrisis. De gasprijs bereikte de afgelopen tijd recordhoogtes. In Nederland zijn diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen en consumenten worden geconfronteerd met fors hogere energierekeningen.

De stijgende energieprijzen van de laatste maanden heeft verschillende oorzaken. In ons land speelt de toenemende energievraag omdat de economie weer op gang komt en daarnaast de afbouw van de gaswinning in Groningen.

De afhankelijkheid van Rusland speelt al veel langer. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van tal van Europese landen. Terwijl de vraag in Europa toenam, weigerde het Russische Gazprom in eerste instantie meer te leveren dan in de lopende contracten stond. Toen president Vladimir Poetin in oktober meer gas toezegde, kwam aan die hevige koersstijging een einde.

Gasleveringen in gevaar

De gasmarkt is een vrije markt die wordt beinvloed door internationale spanningen. Ongeveer een derde van het Russische gas vloeit via pijpleidingen door Oekraïne naar Europa. Harde sancties maken de situatie dus nog lastiger. Gas is voor de Russen een groot machtsmiddel, de kraan dichtdraaien heeft voor veel Europese landen grote gevolgen. Gas is daarentegen ook een belangrijke inkomstenbron, stoppen met leveren kost ook Rusland veel geld.

Toch kwamen er dinsdag direct maatregelen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz schortte het goedkeuringsproces voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 op. Met die lange gasbuis door de Oostzee kan Rusland de Oekraïense grond omzeilen bij de levering van gas aan Duitsland en andere Europese landen. Dat traject is gereed, maar moet eerst worden gecertificeerd voor het in gebruik kan worden genomen.