Contact
Mijn UnitedConsumers

Dit verandert er aan uw energierekening in 2023

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 17 januari 2023

Er is op 1 januari veel veranderd voor uw energierekening. Wij zetten alle punten voor u op een rij.

1. Prijsplafond
Er geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat u een plafondtarief betaalt voor stroom en gas tot een maximum verbruik, het verbruiksplafond. Verbruikt u meer dan het verbruiksplafond, dan betaalt u de tarieven uit uw energiecontract.

  • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
  • Warmte: € 47,29 per GJ tot 37 GJ


Alles over het prijsplafond

2. Btw terug naar 21%
Vorig jaar was de btw op energie tijdelijk 9%. In 2023 gaat de btw op energie weer terug naar 21%. U betaalt btw op de volgende energiekosten:

3. Stijging energiebelasting
De energiebelasting voor stroom en gas stijgt dit jaar. Voor stroom is dit een verdubbeling en voor gas betaalt u € 0,10 extra per m3.

Energiebelasting inclusief btw       2022            2023           
Per kWh stroom 7,3 cent 15 cent
Per m3 gas 49 cent 59 cent

4. Minder heffingskorting
De korting op energiebelasting (heffingskorting) gaat omlaag. In 2022 was de heffingskorting gemiddeld € 784,- inclusief btw. Dit jaar daalt de heffingskorting naar € 597,- inclusief btw. U betaalt daarom € 15,58 per maand extra voor uw energie. Het prijsplafond heeft hier geen invloed op, omdat de heffingskorting los staat van uw energieverbruik.

5. Stijging netbeheerkosten
De netheerkosten van een gemiddeld huishouden zijn tot wel € 10,- per maand gestegen. De netbeheerkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Daarnaast gaan de tarieven omhoog vanwege de hogere inkoopkosten van de landelijke netbeheerder TenneT, die op zijn beurt ook te maken heeft met hogere kosten als gevolg van de inflatie.

6. Verhoging vaste leveringskosten
U betaalt komend jaar tussen de een en twee euro per maand meer voor uw vaste leveringskosten (vastrecht). Dit verschilt per energiecontract. U vindt uw vaste leveringskosten in Mijn UnitedConsumers.

De vaste leveringskosten hebben betrekking op alles rondom de levering van uw stroom en gas, zoals bedrijfs- en administratiekosten. U betaalt deze ongeacht hoeveel stroom en gas u verbruikt. Het prijsplafond heeft hier geen effect op.


Heeft u een energiecontract bij UnitedConsumers?
In januari berekenen wij uw termijnbedrag op basis van alle wijzigingen en uw verbruik van de afgelopen maanden. U ontvangt een e-mail met uw aangepaste termijnbedrag.


Veelgestelde vragen over de veranderingen vanaf 1 januari 2023

Voor de berekening van uw nieuwe termijnbedrag hebben wij een schatting gemaakt van uw jaarverbruik o.bv. van uw verbruik in de afgelopen maanden. Heeft u onlangs zonnepanelen laten installeren, dan kunnen wij het effect hiervan nog niet (goed) zien. Wekt u voldoende energie op voor uw eigen verbruik, dan kan uw termijnbedrag voor elektriciteit (vaak) omlaag. We hanteren een minimaal termijnbedrag van € 5,- per product.

U kunt uw termijnbedrag eenvoudig zelf aanpassen in Mijn UnitedConsumers tot een verlaging van maximaal 25%. Of neem contact op met onze klantenservice via app, e-mail of telefonisch.

Per 1 januari 2023 heeft de overheid de overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten gewijzigd. Ook geldt er een prijsplafond voor energie. Is uw huidige, vaste tarief lager dan het prijsplafondtarief, dan betaalt u natuurlijk dat tarief.

Wijzigingen per 1 januari 2023:
  • De netbeheerkosten zijn omhooggegaan
  • Daling vermindering op energiebelasting
  • De btw op energie is van 9% terug naar 21%
Lees alles over de wijzigingen voor uw energierekening in 2023.

Als u bewust bezig bent met besparen op uw gasverbruik, is het toekomstig effect vaak lastig in te schatten. Wij hebben voor de berekening van uw nieuwe termijnbedrag in januari een schatting gemaakt op basis van uw verbruik van de afgelopen (winter)maanden. Doordat de winter laat gestart is dit jaar, is het concrete effect nog maar kort meetbaar. Uw werkelijke verbruik wordt afgerekend op de jaarnota. Uiteraard kunt u in de tussentijd uw termijnbedrag zelf aanpassen in Mijn UnitedConsumers.


Uw verbruik verlagen loont

Energie is een stuk duurder geworden. Met deze hoge energieprijzen loont energie besparen daarom des te meer. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. Wij helpen u graag met eenvoudige bespaartips om uw energieverbruik te verlagen.


Direct zelf regelen in Mijn Energie

In Mijn Energie kunt u uw energiegegevens inzien en zelf gemakkelijk wijzigen.

Inloggen Mijn Energie