Contact
Mijn UnitedConsumers

Smartphonegebruik ouderen stijgt

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 20 februari 2020

Social media is niet alleen voor de jeugd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer ouderen maken namelijk gebruik van social media in 2019. Naast het socialmediagebruik, nam ook het percentage smartphonebezitters toe.

In 2014 had 36% van de personen van 65 tot 75 jaar een smartphone in zijn of haar bezit. Vijf jaar later is dit percentage uitgegroeid tot 85,7%. Ook bij ouderen van 75 jaar of ouder nam het percentage smartphonebezitters toe van 11,6% naar 51,9%. Daarnaast is het aantal ouderen dat actief is op social media, aanzienlijk gestegen.

Toename in socialmediagebruik

Social media is voor de jeugd meer dan normaal, maar voor ouderen is het 'nieuw' en misschien zelfs 'eng' of moeilijk te begrijpen. Toch nam het aantal gebruikers op social media van 65 tot 75 jaar flink toe de afgelopen 5 jaar! In 2014 was 39,8% van de personen in deze leeftijdscategorie actief op social media. In 2019 is socialmediagebruik binnen deze leeftijdsgroep gestegen naar 76%! 

WhatsAppen en bellen via internet

Ook via WhatsApp waren ouderen in 2019 zeer actief. In 2019 verstuurde 70% van de 65 tot 75 jarigen WhatsApp berichten, terwijl in 2014 nog maar 25% van deze leeftijdsgroep berichten verstuurde via WhatsApp.

Ook het bellen via het internet is de afgelopen jaren populairder geworden onder ouderen. Waar in 2014 nog maar 18,7% van de ouderen van 65 tot 75 jaar via internet telefoneerde, is dit percentage in 2019 gestegen naar 41,1%.

Een online wereld

In de moderne tijd leven we steeds meer in een online wereld. Waar kinderen met gemak meegaan met deze verschuiving, is dit voor ouderen wellicht wat lastiger. Toen zij jong waren, was er namelijk geen internet. 

Ouderen zien wellicht hun kinderen en/of kleinkinderen actief zijn op social media en vinden het leuk om in contact te staan met familie en vrienden via de smartphone. Aangezien smartphones overal om ons heen zijn en bijna iedereen er gebruik van maakt, is het bijna onmogelijk geworden om er niet mee in aanraking te komen. 

Smartphones voor ouderen