Contact
Mijn UnitedConsumers

Waarom stijgt de benzineprijs zo hard?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 april 2019

De benzineprijzen breken records. In de eerste drie maanden van 2019 steeg de prijs voor een liter benzine van 1,60 euro naar 1,78 euro per liter. Dat viel ook de media op die vervolgens onze brandstofexpert Paul van Selms om een verklaring vroegen.

Waarom stijgt die benzineprijs zo hard?

Op de website van BNR en via verschillende radiostations is te horen hoe onze brandstofexpert Paul van Selms vertelt dat de forse prijsstijging aan de pomp het gevolg is van stijgende olieprijzen. Het gaat zelfs om de grootste toename in drie jaar tijd: een prijsstijging van 18 eurocent per liter benzine. 

Van Selms: “Je ziet dat o.a. de productiebeperkingen van de OPEC en de olieport boycot voor Iran de olieprijzen erg opdrijven. Ten opzichte van gisteren is die (redactie: olieprijs) alweer één dollar gestegen. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de olieprijs ongeveer 20 procent. Als je die stijging doorrekent vanuit de kale benzineprijs, dus zonder belastingen en accijnzen, dan komt diezelfde 18 cent terug.”

Er wordt dus niet direct meer verdiend aan de benzine door de pompstations. Het gaat erom dat de prijs van ruwe olie, de grondstof waarvan benzine wordt gemaakt, flink is gestegen. Benieuwd waarom de olieprijs stijgt? Luister het fragment hieronder met de uitleg van onze brandstofexpert Paul van Selms.

 

Blijven we veel betalen voor benzine in 2019?

“Het is moeilijk te voorspellen, maar als deze prijsstijging zou aanhouden dan betaal je ruim 200 euro meer aan brandstof dit jaar. We moeten blijven letten op de gemiddelde landelijke adviesprijs – de prijs waarop UnitedConsumers de korting baseert voor gebruikers van de tankkaart”, aldus Van Selms. Gelukkig beweegt de korting aan de pomp altijd mee met de actuele brandstofprijzen.

UnitedConsumers helpt consumenten – wel of geen prijsstijging – bij het besparen op hun maandelijkse brandstofkosten. Ook nieuwsgierig naar onze gratis tankkaart? Vraag een tankkaart aan en ontvang korting bij een van de 600 tankstations in Nederland.