Contact
Mijn UnitedConsumers

Brandstofprijs aan de pomp ongekend hoog

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 mei 2021

De adviesprijs voor een liter Euro95 staat momenteel op een recordhoogte van 1,902 euro per liter. Ook is er een enorme stijging in de LPG- en dieselprijs te zien. De verwachting is dat de brandstofprijzen aan de pomp de komende dagen zullen blijven stijgen. 

Een record is verbroken

Het is jaren geleden dat een liter benzine zoveel geld kostte. Op 2 oktober 2012 bereikte de benzineprijs nog een record van 1,895 euro per liter. Met de huidige adviesprijs van 1,902 euro per liter is dat oude record dus verbroken.

De adviesprijzen voor LPG en diesel zitten net tegen hun recordhoogte aan. Op 16 oktober 2012 kostte een liter diesel zo'n 1,558 euro. Nu ligt de prijs op zo'n 1,532 euro per liter. Een liter LPG kostte op 1 januari 2014 0,946 euro per liter, en nu zo'n 0,940 euro.

Waarom stijgen de brandstofprijzen?

Dat de brandstofprijzen toenemen, heeft voornamelijk te maken met de stijgende olieprijzen. Zo kost een vat Brentolie momenteel zo'n 70 dollar. In april 2020 kostte een vat Brentolie nog zo'n 26 dollar.

Hoewel er weinig vraag is naar olie-eindproducten zoals bijvoorbeeld kerosine, stijgt volgens brandstofexpert Paul van Selms de vraag naar benzine enorm. Dit komt omdat de economie op veel plekken langzaam weer opengaat. Ook zou de euro-dollarkoers veel invloed hebben op de brandstofprijs.

De prijs van brandstof aan de pomp zou tevens worden bepaald door btw en accijns. Volgens Paul van Selms gaat tenminste 1 euro van iedere getankte liter naar de schatkist van de overheid. Hij stelt dat dit alleen maar meer wordt naarmate de prijzen oplopen, omdat de btw een percentage is van de prijs.

Actuele brandstofprijzen UnitedConsumers

Dagelijks berekent UnitedConsumers de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs) aan de hand van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. De olieprijs verandert bijna iedere dag, en de prijzen aan de pomp wijzigen daarom regelmatig mee. 

Wilt u ondanks de hoge benzineprijs toch besparen op uw tankbeurt? Vraag dan een UnitedConsumers tankkaart aan! Met een tankkaart krijgt u namelijk altijd korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. Uw korting kan oplopen tot meer dan 50 euro per jaar.

Tankkaart aanvragen