Alles over de combinatiepolis zorgverzekering

De combinatiepolis is een samensmelting van de naturapolis en de restitutiepolis. Bij de naturapolis heeft u een beperkte keuzevrijheid in zorgaanbieders en een lagere basispremie. Bij de restitutiepolis heeft u juist volledige vrije keuze in zorgaanbieders maar is de premie is vaak hoger.

De combinatiepolis probeert het beste van deze twee werelden samen te brengen. Of dat werkelijk lukt is de vraag: het is de minst voorkomende vorm van de basisverzekering. Welke zorgverzekering u ook afsluit, bij UnitedConsumers heeft u altijd een goedkope zorgverzekering.

Waarom de combinatiepolis?

In de Zorgverzekeringswet (Zvw) staat dat iedere verzekerde recht heeft op zorg of de vergoeding van zorg. Voor een naturapolis heeft de zorgverzekeraar zorg groot ingekocht bij geselecteerde zorgaanbieders. Dat beperkt de keuzevrijheid van de verzekerde. Bij een restitutiepolis kunt u naar iedere zorgaanbieder gaan. De verzekeraar vergoedt dan de rekening.

Voor de combinatiepolis heeft de verzekeraar sommige zorg ingekocht. Als u naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat heeft u de voordelen van een naturapolis: u betaalt niets en hoeft niet voor te schieten. Gaat u naar een andere zorgaanbieder terwijl de verzekeraar contracten voor dezelfde zorg heeft bij andere aanbieders, dan krijgt u vaak een deel niet vergoed. Voor de zorg waar de verzekeraar geen contracten heeft afgesloten geldt dan restitutie: u krijgt voor deze zorg alle kosten vergoed.

Let bij vergelijken van zorgverzekeringen op:

  • Voor welke zorg heeft de verzekeraar de zorg al ingekocht? Misschien wilde u juist voor deze zorg keuzevrijheid hebben?
  • Hoe hoog is de vergoeding nog als u toch naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat?
  • Heeft de zorgverzekeraar al heel veel zorgverleners gecontracteerd voor zijn naturapolis? Geeft dit u al de keuzevrijheid waar u naar op zoek was?

Zorgverzekeringen vergelijken

Lees ook

Alles over zorgverzekeringen