Overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is makkelijker dan u denkt en zo geregeld. December is de meest populaire maand om te wisselen van zorgverzekeraar. Omdat iedereen jaarlijks tussen november en januari de mogelijkheid krijgt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Denkt u er dus ook over na om uw zorgverzekering te veranderen, dan kunt u onze tips voor het overstappen van zorgverzekering goed gebruiken.

Wanneer kunt u overstappen van zorgverzekering?

Wanneer overstappen van zorgverzekeraar? Een goede vraag als u ontevreden bent met uw huidige zorgverzekering. Overstappen van zorgverzekering kan wettelijk gezien jaarlijks tot 1 februari. Daarna is overstappen niet meer mogelijk.

Enkel in uitzonderlijke gevallen mag u uw zorgverzekering aanpassen na 1 februari. Stapt u voor 1 januari over van zorgverzekering, dan wordt uw oude verzekering automatisch opgezegd, u hoeft daar niets voor te doen

Ik wil overstappen van zorgverzekering

 

Overstappen in januari

Stapt u in januari over van zorgverzekering, dan moet u de opzegging van uw oude verzekering uiterlijk 31 december zelf geregeld hebben. Heeft u op 1 januari uw oude zorgverzekering nog niet opgezegd? Dan is overstappen helaas niet meer mogelijk. U bent dan voor het nieuwe jaar nog steeds bij uw huidige zorgverzekeraar verzekerd.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari

In enkele gevallen is het mogelijk om na 1 januari over te stappen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als u of uw kind na 1 februari 18 jaar is geworden. Vanaf 18 jaar moet namelijk iedereen een eigen zorgverzekering afsluiten. Wij vertellen u graag wanneer u tussentijds kunt overstappen van zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering 2020

Misschien denkt u al na over uw zorgverzekering in 2020. Voor de nieuwe prijzen moet u echter nog eventjes geduld hebben. De nieuwe premies voor de zorgverzekering 2020 worden medio november bekendgemaakt. Wij zullen u uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte brengen als onze zorgpremie voor 2020 bekend is!

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Wilt u na 1 februari een zorgverzekering afsluiten of uw zorgverzekering aanpassen? Dat kan alleen in de volgende situaties:

 • U wordt in de komende maand of u bent in de afgelopen maand 18 geworden
  Vanaf de 18e verjaardag heeft iedereen een eigen zorgverzekering nodig. U bent dan namelijk niet meer gratis op de polis van uw ouder(s) of voogd meeverzekerd. U heeft de mogelijkheid om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven of op een andere zorgverzekering over te stappen.
   
 • U verhuist vanuit het buitenland naar Nederland
  Komt u in Nederland wonen of werken, dan bent u verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit dient binnen vier maanden nadat u bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente te gebeuren. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te regelen. Uw zorgverzekering gaat namelijk in vanaf de datum van uw inschrijving in de gemeente. Dit betekent dat u elke maandpremie met terugwerkende kracht moet terugbetalen.
   
 • Uw huidige collectieve zorgverzekering vervalt
  Wisselt u van werkgever en had u voorheen een collectieve zorgverzekering via uw werk? Dan heeft u soms het recht om over te stappen van zorgverzekering. Uw oude werkgever kan aanbieden om u via hetzelfde collectief verzekerd te houden. Uiteraard mag u er ook zelf voor kiezen om over te stappen naar een individuele zorgverzekering of u aan te melden bij het collectief van uw nieuwe werkgever als u dit wordt aangeboden. Wist u dat de zorgverzekering van UC ook een collectieve zorgverzekering is? Het voordeel is dat iedereen gebruik kan maken van onze korting, u hoeft dit dus niet via uw werkgever te regelen.

Collectieve zorgverzekering afsluiten

 • U komt uit actieve militaire dienst
  Als militair in actieve dienst bent u verzekerd bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Zodra u uit militaire dienst treedt, dient u zelf binnen een maand een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
   
 • U gaat scheiden of uw relatie is voorbij
  Bij een echtscheiding mag de verzekeringnemer de zorgverzekering van zijn/haar partner en eventuele kinderen opzeggen. Bent u de medeverzekerde en wordt uw polis na een echtscheiding beëindigd, dan bent u vrij om voor uzelf en eventueel uw kinderen een nieuwe zorgverzekering te kiezen of uw huidige zorgverzekering aan te passen. U mag uiteraard ook bij dezelfde verzekeraar blijven.

Waarom overstappen zorgverzekering?

Er zijn meerdere redenen waarom u uw zorgverzekering zou willen wijzigen. Uw huidige zorgverzekering wordt bijvoorbeeld volgend jaar een stuk duurder of de aangeboden voorwaarden passen niet meer bij uw situatie. Of misschien bent u in het afgelopen jaar ontevreden geweest over uw zorgverzekeraar en wilt u daarom overstappen.

Tips bij overstappen

Overstappen van zorgverzekering lijkt misschien lastiger dan het is. Wij maken het gemakkelijker voor u met een aantal tips. Het is namelijk altijd slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken voordat u overstapt.

 • Type basisverzekering
  Zorgverzekeraars adverteren vaak met de laagst mogelijke premie die ze kunnen aanbieden. Vaak gaat het in deze gevallen om een budgetpolis waarbij u een beperkte keuze aan zorgaanbieders heeft. Een eerlijke vergelijking is het niet als u een budgetpolis met een naturapolis vergelijkt. Beslis dus naar welke zorgverzekering u wilt overstappen en kijk dan welke zorgverzekeraar de goedkoopste aanbiedt.
   
 • Vergoedingen uit basis- en aanvullende verzekering
  Veel reguliere zorg wordt gewoon vergoed uit de basisverzekering. Dat is door de overheid bepaald. Heeft u geen extra zorg nodig, dan kunt u alleen een basisverzekering afsluiten. Toch extra zorg nodig zoals alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie? Dan kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Onderzoek goed welk pakket het beste bij uw zorgbehoefte past.
   
 • Eigen risico
  Ziet u een zorgverzekering die extreem goedkoop is? Kijk dan goed of de zorgverzekeraar waarnaar u wilt overstappen prijzen toont met een eigen risico van € 385,- of hoger. Soms wordt er geadverteerd met de laagst mogelijke premie bij een eigen risico van € 885,-. Maakt u geen of weinig gebruik van zorg uit de basisverzekering en kunt u het financieel dragen als uw eigen risico hoger uitvalt? Dan kunt u uw eigen risico ophogen en van een dergelijke premiekorting profiteren.
   
 • Gecontracteerde zorgverleners
  Een budgetpolis is goedkoop en dat vinden we fijn. Een natura- of restitutiepolis is duurder. Voor een lagere prijs van de budgetpolis levert u in op het aantal zorgaanbieders waar u een volledige vergoeding bij krijgt. Wilt u overal terecht kunnen, dan raden wij u aan toch naar een naturapolis over te stappen. 

Als u zeker weet dat uw zorgverlener niet gecontracteerd is, kunt u ook voor de restitutiepolis gaan. Dit is de duurste polis die wordt aangeboden. Bij ongecontracteerde zorgverleners krijgt u dan alsnog 100% van het marktconforme tarief vergoed, waar een budget- of naturapolis meestal 70% of 80% vergoedt.

Acceptatieplicht

Voor de basisverzekering heeft de overheid besloten dat elke zorgverzekeraar hier een wettelijke acceptatieplicht heeft. Dit betekent dat geen enkele zorgverzekeraar u een basisverzekering mag weigeren. Wilt u overstappen van basis zorgverzekering, dan kunt u dus letterlijk overal terecht.

De voorwaarden van de aanvullende verzekering mogen hier wel van afwijken. Soms hanteren verzekeraars namelijk een medische selectie op basis van uw zorgbehoeften, een wachttijd of moet u acceptatievragen beantwoorden.

Zelf uw oude zorgverzekering opzeggen

Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen? Wij hebben voor u een voorbeeldbrief klaargezet. De gegevens van uw zorgverzekeraar zijn al ingevuld. U hoeft de brief alleen nog aan te vullen met uw persoonlijke gegevens en op te sturen! Na uw opzegging ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar een schriftelijke bevestiging.

Gaat u uw zorgverzekering aanpassen?

Overstappen van zorgverzekering