Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen van zorgverzekering 2023

Overstappen van zorgverzekering mag jaarlijks tussen 12 november en 31 december. Stapt u vóór 1 januari 2023 over naar een zorgverzekering van ons? Dan zeggen wij uw oude zorgverzekering kosteloos voor u op.

Wij zorgen ervoor dat u vanaf het nieuwe jaar uitstekend verzekerd bent voor de meest voordelige premie. Dat is nog eens zorgeloos overstappen van zorgverzekering!

Regel mijn overstap

overstappen


Zorgverzekering overstappen halverwege het jaar

Overstappen van zorgverzekering kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


info Kan ik nog overstappen naar een andere zorgverzekering?

Op dit moment is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vanaf 12 november 2023 kunt u uw zorgverzekering weer wijzigen en wisselen van verzekeraar.

Altijd op de hoogte zijn van onze zorgverzekeringen? > Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


Zo werkt het overstappen van zorgverzekering

Hoe kan ik veranderen van zorgverzekeraar? Wij helpen u graag een handje. Zo kunt u in 3 stappen eenvoudig overstappen van zorgverzekeraar:

controleer opzegtermijn overstappen autoverzekering

Stap 1: Vergelijken en zelf samenstellen

Door uw eigen zorgverzekering samen te stellen, kiest u de zorgverzekering die het beste bij u past. Bij ons kiest u uit verschillende basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Zo is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgbehoeften. U heeft keuze uit een budgetpolis, naturapolis of combinatiepolis. Heeft u meer zorg nodig? Dan voegt u eenvoudig een aanvullende verzekering toe aan uw basispakket.

controleer opzegtermijn overstappen autoverzekering

Stap 2: Uw nieuwe zorgverzekering afsluiten

Heeft u de beste zorgverzekering gevonden? Dat is mooi, want met een van onze zorgverzekeringen bespaart u maandelijks op uw vaste lasten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Vraag uw zorgverzekering aan vóór 31 december. Alleen dan bent u voordelig verzekerd voor het volgende kalenderjaar.

controleer opzegtermijn overstappen autoverzekering

Stap 3: Profiteer van de gratis overstapservice

Overstappen naar een zorgverzekering van UnitedConsumers is niet alleen voordelig, maar ook nog eens gratis. Wij bieden een gratis overstapservice aan. Als u vóór 31 december overstapt naar een UnitedConsumers zorgverzekering, zeggen wij uw huidige zorgverzekering voor u op. Uw nieuwe zorgverzekering gaat vervolgens in op de eerste dag van het nieuwe jaar (1 januari). Makkelijk hè?

Goed om te weten: u heeft 14 dagen bedenktijd om uw overstap kosteloos te annuleren. 

Overstappen van zorgverzekering


Waarom overstappen van zorgverzekering?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wilt switchen van zorgverzekering. Misschien vindt u uw huidige premie te hoog, past uw zorgverzekering niet meer bij uw zorgwensen of bent u ontevreden over de service van uw huidige zorgverzekeraar. Wat uw reden ook is: u mag jaarlijks tussen 12 november en 31 december gratis en zonder opgaaf van reden overstappen van zorgverzekering.

> Bereken mijn voordeel

Tip: u doet er goed aan om jaarlijks uw zorgverzekering te vergelijken. Zo past uw zorgverzekering altijd bij uw huidige wensen en kunt u op tijd switchen van zorgverzekering.


Overstappen zorgverzekering via UnitedConsumers

 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,1.
 • Tot 20% korting op aanvullende verzekeringen.
 • Gratis tandongevallenverzekering bij aanvullende verzekeringen.
   

Overstappen zorgverzekering 2023


Uw geboortedatum:
   


Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Het is door de overheid bepaald dat u jaarlijks vanaf 12 november uw zorgverzekering kunt aanpassen. U kunt dan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wanneer u verandert van zorgverzekering, gaat uw nieuwe polis in op 1 januari van het volgende jaar.

Tot wanneer overstappen van zorgverzekeraar?

U kunt tot en met 31 december uw huidige zorgverzekering opzeggen. De uiterste datum om over te stappen van zorgverzekering is dus 31 december. Wel kunt u tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Let op: als u niet op tijd een nieuwe zorgverzekering heeft aangevraagd, riskeert u een boete van de overheid.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Na 1 januari kunt u niet meer overstappen van zorgverzekering. Na 1 januari en tussentijds overstappen van zorgverzekering is enkel mogelijk in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als u 18 jaar wordt of als u en uw partner gaan scheiden. Lees meer over tussentijds overstappen van zorgverzekering.


Hoeveel mensen stappen over van zorgverzekeraar?

Uit de cijfers van Vektis blijkt dat tussen 2022 en 2023 bijna 1,5 miljoen verzekerden zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Dat wil zeggen dat 8,2% van alle verzekerden eind 2022 overstapten van zorgverzekering.

Dit is hoeveel procent van de Nederlanders de afgelopen jaren zijn overgestapt van zorgverzekeraar: 


Wijzigen zorgverzekering: zorgadvies op maat

Weet u niet naar welke zorgverzekering u wilt overstappen? Geen probleem. Wij helpen u graag met UC Zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies

Nieuwe zorgverzekering aanvragen via UnitedConsumers

Een nieuwe zorgverzekering kiezen die past bij uw persoonlijke situatie is belangrijk. Welke zorgverzekering het meest geschikt is voor u, kan zelfs jaarlijks veranderen. Wilt u overstappen van zorgverzekeraar? Dan kunt u gratis gebruikmaken van onze overstapservice. Bereken de premie van uw zorgverzekering en start direct met besparen!

Nieuwe zorgverzekering aanvragen


Veelgestelde vragen over overstappen zorgverzekering

 

Of en wanneer u een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten, hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u al een zorgverzekering, maar bent u niet tevreden over de zorgverzekeraar of past de zorgverzekering niet meer bij uw zorgwensen? Dan kan het slim zijn om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en te wisselen van zorgverzekeraar.

Heeft u nog geen zorgverzekering? Een zorgverzekering afsluiten is verplicht in Nederland. Daarom moet u in sommige gevallen halverwege het jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten, namelijk als:

U kunt tot en met 31 december uw huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen van zorgverzekeraar. Wel kunt u tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

U kunt uw zorgverzekering van 12 november tot en met 31 december opzeggen. U heeft vervolgens tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.  

Opzeggen voor 1 januari

Wanneer u tussen 12 november en 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zeggen wij uw huidige zorgverzekering automatisch voor u op. De opzegging wordt automatisch geregeld dankzij uw burgerservicenummer (BSN). U hoeft enkel te wachten op de polis van uw nieuwe zorgverzekeraar.

Opzeggen na 1 januari

Wanneer u zelf uw huidige zorgverzekering voor 31 december opzegt, heeft u tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan - met terugwerkende kracht - per 1 januari in. U ontvangt daarom vaak eenmalig een factuur van een dubbele premie: van zowel januari als februari.  

Zelf oude zorgverzekering opzeggen

Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen of moet u dit omdat u na 31 december wilt overstappen? Dan kunt u ons telefonisch bereiken via 040 255 81 11. Wij kunnen u ook gratis terugbellen als u dat fijner vindt.

Bel mij terug

Jaarlijks heeft u van 12 november tot en met 31 december de mogelijkheid om te veranderen van zorgverzekeraar, oftewel: u kunt alleen dan overstappen van zorgverzekering. U kunt ervoor kiezen om enkel uw zorgverzekering te wijzigen bij uw huidige zorgverzekeraar of overstappen naar een hele nieuwe zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld omdat u bij een andere zorgverzekeraar een lagere premie krijgt of betere vergoedingen.


Tot wanneer overstappen van zorgverzekeraar?

U kunt tot en met 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan in vanaf 1 januari van het nieuwe jaar. Na 31 december is het niet meer mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. U kunt wel uw polis (bij uw verzekeraar) wijzigen tot en met 31 januari.


Overstappen zorgverzekering tussentijds

Wilt u overstappen van zorgverzekering na 1 januari, of veranderen van zorgverzekering halverwege het jaar? Tussentijds overstappen is in de volgende situaties mogelijk:

 • De polisvoorwaarden van uw huidige zorgverzekering worden tussentijds gewijzigd en u bent het hier niet mee eens.
 • U wordt in de komende maand of u bent in de afgelopen maand 18 jaar geworden.
 • U heeft een nieuwe werkgever en wil naar het nieuwe collectief overstappen.
 • U bent verzekeringsplichtig maar hebt (nog) geen zorgverzekering.
 • U verhuist vanuit het buitenland naar Nederland.
 • Uw huidige collectieve zorgverzekering vervalt.
 • U gaat scheiden en wilt de polis splitsen.
 • U komt uit actieve militaire dienst.

Wanneer kunt u niet veranderen van zorgverzekeraar?

In de volgende situaties kunt u (nog) niet overstappen van zorgverzekering:

 • In geval van detentie.
 • Als u in militaire dienst bent.
 • Als u bent aangemeld als wanbetaler.
 • Indien u een premieachterstand heeft.

Overstappen zorgverzekeraar tijdens een lopende behandeling

Wilt u overstappen van zorgverzekering tijdens een lopende behandeling in het ziekenhuis? Dat kan gewoon! De polisvoorwaarden van de zorgverzekering waarbij u uw behandeling bent gestart, blijven dan gelden.

Is uw behandeling in 2022 gestart en bent u vanaf 2023 overgestapt op een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt het eigen risico van 2022 aangesproken. Eventuele vervolgbehandelingen in of na 2023 vallen nog steeds onder de voorwaarden en het eigen risico van uw zorgverzekeraar van 2022.

Als u overstapt van basisverzekering en uw oude zorgverzekering wordt opgezegd, wordt uw aanvullende verzekering automatisch beëindigd. U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een nieuwe aanvullende verzekering af te sluiten bij uw nieuwe basisverzekering. Zo bent u wederom uitstekend verzekerd!

> Bekijk onze aanvullende verzekeringen

Nee, u hoeft uw zorgverlener niet te laten weten als u bent overgestapt van zorgverzekering. De meeste zorgverleners zijn namelijk aangesloten op een database en kunnen dus zien als u bent geswitcht van zorgverzekering.

Ja, in principe bent u vrij om te kiezen of en wanneer u overstapt van zorgverzekering. Stel uzelf echter wel de vraag of dit slim is en of de nieuwe zorgverzekeraar wel een contract heeft met uw zorgverlener. Zo voorkomt u hoge zorgkosten.

Goed om te weten: bent u op dit moment onder behandeling in het ziekenhuis of bij een medisch specialist? Dan gelden de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar waar u verzekerd was bij aanvang van de behandeling, de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Dit geldt niet voor losse behandelingen zoals fysiotherapie. Vanaf 1 januari vallen deze behandelingen onder uw nieuwe zorgverzekering.

> Bekijk alle gecontracteerde zorgverleners

Bij het overstappen van uw zorgverzekering komt u voor verschillende keuzes te staan. Naar welke zorgverzekeraar stapt u over, welke zorgverzekering past bij u en hoe kiest u de goedkoopste zorgverzekering? Wij geven u drie tips.

Tip 1: Vergelijk uw zorgverzekering

U mag jaarlijks tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Het is daarom verstandig om jaarlijks uw zorgverzekering te vergelijken. Uw zorgwensen kunnen namelijk veranderen. Bovendien geeft het vergelijken van zorgverzekeringen meteen een goed beeld of uw premie goedkoper kan. Wel zo fijn!

Tip 2: Wacht tot alle premies bekend zijn

Zorgverzekeraars maken uiterlijk 12 november hun premies bekend. Er zijn zorgverzekeraars die al voor 12 november hun premie bekend hebben gemaakt. Het is verleidelijk om direct bij een van deze zorgverzekeraars een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. U doet er verstandig aan om pas na 12 november zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet u welke premies gelden voor alle zorgverzekeraars en kunt u de goedkoopste zorgverzekering voor uw situatie kiezen.

Tip 3: Check of uw zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar

U doet er goed aan om vooraf te controleren of de zorgverlener van uw keuze een contract met uw nieuwe zorgverzekeraar heeft. Bij een zorgverlener met contract krijgt u namelijk 100% van de zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Bij een zorgverlener zonder contract betaalt u - afhankelijk van uw polis - vaak een deel van de zorgkosten zelf. Houd daarnaast rekening met het eigen risico of eventuele eigen bijdrage.

Overstappen zorgverzekering

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over het overstappen van zorgverzekering is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 3-2-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!