Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen van zorgverzekering 2023

bespaar tot € 135,00 per jaar

Bespaar tot € 135,00
per jaar 

wij regelen uw overstap

Wij regelen
uw overstap

Leuk & Gezond

Uniek extra voordeel:
Leuk & Gezond

14 dagen bedenktijd

Altijd 14 dagen
bedenktijd

overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering

Ieder jaar mag u tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Zo kunt u elk jaar bekijken of uw zorgverzekering nog bij u past.

Naar UnitedConsumers overstappen super simpel. Wij regelen namelijk alles voor u! Wilt u ook zorgeloos overstappen van zorgverzekering?

Zo houdt u meer over voor een leuker leven.

Regel mijn overstap
vink Binnen 2 minuten geregeld

Kan ik al overstappen van zorgverzekering 2024?

Vanaf 12 november 2023 kunt u uw zorgverzekering weer wijzigen en overstappen van zorgverzekering voor 2024. U heeft vervolgens tot en met 31 december 2023 de tijd. Wilt u op de hoogte blijven van onze zorgverzekeringen?

> Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wilt switchen van zorgverzekering, namelijk:

  • U vindt uw huidige premie te hoog.
  • Uw zorgverzekering past niet meer bij uw zorgwensen.
  • U bent ontevreden over de service van uw huidige zorgverzekeraar.

> Direct overstappen

Overstappen van zorgverzekering
Zo geregeld

Wij helpen u graag een handje. Zo kunt u in 3 stappen eenvoudig overstappen van zorgverzekeraar:

Stap 1: Vergelijken

Vergelijk uw zorgverzekering jaarlijks en kies de zorgverzekering die het beste bij u past.

Stap 2: Afsluiten

Sluit uw zorgverzekering af vóór 31 december en ben voordelig verzekerd voor het volgende kalenderjaar.

Stap 3: Gratis overstapservice

Stap gratis over met onze overstapservice. Stapt u voor 31 december over? Wij zeggen uw oude zorgverzekering voor u op.

aantal overstappers vorig jaar

 

Bijna 1,5 miljoen mensen stapten vorig jaar over van zorgverzekering

 

Stap nu over

Uit de cijfers van Vektis blijkt dat 8,5% van alle verzekerden eind 2022 overstapten van zorgverzekering.

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Het is door de overheid bepaald dat u jaarlijks vanaf 12 november uw zorgverzekering kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Uw nieuwe polis gaat vervolgens in op 1 januari van het volgende jaar. Het is goed om te weten dat u tot en met 31 december uw huidige verzekering kunt opzeggen en overstappen van verzekeraar.

Let op: als u niet op tijd een nieuwe zorgverzekering heeft aangevraagd, riskeert u een boete van de overheid.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Na 1 januari kunt u niet meer overstappen van zorgverzekering. Na 1 januari en tussentijds overstappen van zorgverzekering is enkel mogelijk in de volgende situaties:

Nienke Wuits

bespaartip zorgverzekering Wist u dat...

"Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Dit betekent dat zij iedereen moeten accepteren die overstapt van basis zorgverzekering. Deze acceptatieplicht geldt echter niet voor aanvullende zorgverzekeringen."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

Veelgestelde vragen over overstappen

 

Nee, u hoeft uw zorgverlener niet te laten weten als u overstapt van zorgverzekering. De meeste zorgverleners zijn namelijk aangesloten op een database en kunnen dus zien als u bent geswitcht van zorgverzekering.

Ja, in principe bent u vrij om te kiezen of en wanneer u overstapt van zorgverzekering. Stel uzelf echter wel de vraag of dit slim is en of de nieuwe zorgverzekeraar wel een contract heeft met uw zorgverlener. Zo voorkomt u hoge zorgkosten.

Goed om te weten: bent u op dit moment onder behandeling in het ziekenhuis of bij een medisch specialist? Dan gelden de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar waar u verzekerd was bij aanvang van de behandeling, de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Dit geldt niet voor losse behandelingen zoals fysiotherapie. Vanaf 1 januari vallen deze behandelingen onder uw nieuwe zorgverzekering.

> Bekijk alle gecontracteerde zorgverleners

Bij het overstappen van uw zorgverzekering komt u voor verschillende keuzes te staan. Naar welke zorgverzekeraar stapt u over, welke zorgverzekering past bij u en hoe kiest u de goedkoopste zorgverzekering? Wij geven u drie tips.

Tip 1: Vergelijk uw zorgverzekering

U mag jaarlijks tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Het is daarom verstandig om jaarlijks uw zorgverzekering te vergelijken. Uw zorgwensen kunnen namelijk veranderen. Bovendien geeft het vergelijken van zorgverzekeringen meteen een goed beeld of uw premie goedkoper kan. Wel zo fijn!

Tip 2: Wacht tot alle premies bekend zijn

Zorgverzekeraars maken uiterlijk 12 november hun premies bekend. Er zijn zorgverzekeraars die al voor 12 november hun premie bekend hebben gemaakt. Het is verleidelijk om direct bij een van deze zorgverzekeraars een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. U doet er verstandig aan om pas na 12 november zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet u welke premies gelden voor alle zorgverzekeraars en kunt u de goedkoopste zorgverzekering voor uw situatie kiezen.

Tip 3: Check of uw zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar

U doet er goed aan om vooraf te controleren of de zorgverlener van uw keuze een contract met uw nieuwe zorgverzekeraar heeft. Bij een zorgverlener met contract krijgt u namelijk 100% van de zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Bij een zorgverlener zonder contract betaalt u - afhankelijk van uw polis - vaak een deel van de zorgkosten zelf. Houd daarnaast rekening met het eigen risico of eventuele eigen bijdrage.

Overstappen zorgverzekering
 

Ik heb een andere vraag