Overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is makkelijker dan u denkt en zo geregeld. December is jaarlijks de meest populaire maand om de overstap van zorgverzekering te maken. Dit komt doordat iedereen jaarlijks vanaf half november tot januari de mogelijkheid krijgt om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Stapt u voor 31 december over? Dan wordt alles voor u geregeld.

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd

Overstappen zorgverzekering 2020

De premie van de VGZ zorgverzekering door UnitedConsumers daalt in 2020. Dit komt door de goede prijsafspraken die VGZ met zorgverleners heeft gemaakt. Zo heeft u met de zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ een uitstekende en goedkope zorgverzekering. Via UnitedConsumers betaalt u in 2020 slechts € 113,95 per maand voor de basisverzekering van VGZ.

Kiest u ook voor een aanvullende verzekering? Bij UnitedConsumers bent u al aanvullend verzekerd vanaf € 5,72. Bovendien profiteert u van de volgende voordelen: 


5% korting
tandongevallenverzekering
15% korting

Overstappen zorgverzekering 2020: onze tips

Overstappen van zorgverzekering lijkt misschien lastiger en tijdrovender dan het is. Wij maken het gemakkelijker voor u met een aantal tips. Overstappen van zorgverzekering was nog nooit zo makkelijk.

 • Type basisverzekering
  Zorgverzekeraars adverteren vaak met de laagst mogelijke premie die ze kunnen aanbieden. Meestal gaat het in deze gevallen om een budgetpolis waarbij u een beperkte keuze aan zorgaanbieders heeft. Een eerlijke vergelijking is het niet als u een budgetpolis met een naturapolis of restitutiepolis vergelijkt. Beslis dus naar welk type zorgverzekering u wilt overstappen en kijk dan welke zorgverzekeraar dit type zorgverzekering aanbiedt met de beste voorwaarden voor de beste prijs.

Verschil natura- en restitutiepolis

 • Vergoedingen uit basis- en aanvullende verzekering
  Veel reguliere zorg wordt gewoon vergoed uit de basisverzekering. Dat is door de overheid bepaald. Heeft u geen extra zorg nodig, dan is een basisverzekering vaak voldoende. Weet u nu al dat u extra zorg nodig heeft zoals alternatieve zorg of fysiotherapie? Dan kunt u eventueel kiezen voor een aanvullende verzekering. Onderzoek goed welk aanvullend pakket het beste bij uw zorgbehoeften past.

Aanvullende verzekering kiezen

 • Eigen risico
  Ziet u een zorgverzekering die extreem goedkoop is? Kijk dan goed of de zorgverzekeraar prijzen toont met een eigen risico van € 385,- of hoger. Soms wordt er geadverteerd met de laagst mogelijke premie met een maximaal vrijwillig eigen risico van € 885,-. Maakt u geen of weinig gebruik van zorg uit de basisverzekering en kunt u het financieel dragen als uw eigen risico hoger uitvalt? Dan kunt u uw eigen risico ophogen in ruil voor korting op uw maandelijkse premie.

Eigen risico verhogen of niet?

 • Gecontracteerde zorgverleners
  Een budgetpolis is goedkoop en dat vinden we fijn. Een natura- of restitutiepolis is duurder. Voor de lagere prijs van een budgetpolis levert u in op het aantal zorgaanbieders waar u een volledige vergoeding krijgt. Wilt u overal terecht kunnen, dan raden wij u aan toch naar een naturapolis over te stappen.

Check het met de zorgzoeker

 • Acceptatie
  Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat een zorgverzekeraar u niet mag weigeren. Sluit u ook een aanvullende verzekering af, dan gelden er andere regels. In dat geval mag een zorgverzekeraar u namelijk wel weigeren op basis van uw gezondheid of zorgverbruik. Let hierop bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.
   
 • Bedenktijd
  Wettelijk gezien heeft u na het overstappen van zorgverzekering een bedenktijd van 14 dagen. Mocht u binnen deze 14 dagen dus twijfelen over uw nieuwe zorgverzekeraar? Dan mag u kosteloos uw nieuwe zorgverzekering annuleren. Maar overstappen kost tijd, probeer dus in één keer voor de juiste nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Als u zeker weet dat uw zorgverlener niet gecontracteerd is, kunt u ook voor de restitutiepolis kiezen. Dit is de duurste polis die wordt aangeboden. Bij ongecontracteerde zorgverleners krijgt u dan alsnog 100% van het marktconforme tarief vergoed, waar een budget- of naturapolis meestal 70% of 80% vergoedt. Uiteindelijk kunt u zo dus toch goedkoper uit zijn, afhankelijk van uw behoeften

Wanneer overstappen zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan wettelijk gezien jaarlijks tot en met 31 januari. Daarna is overstappen niet meer mogelijk. Enkel in uitzonderlijke gevallen mag u overstappen na 31 januari. Over deze situaties leest u verderop meer.

Stapt u voor 1 januari over van zorgverzekering, dan wordt uw huidige zorgverzekering automatisch opgezegd, u hoeft daar niets voor te doen. Dat is onze overstapservice, alles om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

In uitzonderlijke gevallen is overstappen van zorgverzekering niet mogelijk. U kunt bijvoorbeeld niet overstappen als u een premieachterstand heeft bij uw huidige zorgverzekeraar.

Overstappen in januari

Stapt u in januari over van zorgverzekering, dan moet u uw oude zorgverzekering uiterlijk 31 december zelf opgezegd hebben. Heeft u op 1 januari uw oude zorgverzekering nog niet opgezegd? Dan is overstappen helaas niet meer mogelijk. U bent dan voor het nieuwe jaar nog steeds bij uw huidige zorgverzekeraar verzekerd.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari

Wilt u overstappen van zorgverzekering na 1 januari? In enkele gevallen is het mogelijk om na 1 januari over te stappen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als u of uw kind na 31 januari 18 jaar is geworden. Vanaf 18 jaar bent u namelijk verplicht een eigen zorgverzekering te hebben. Wij vertellen u graag wanneer u tussentijds kunt overstappen van zorgverzekering.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Wilt u na 31 januari een zorgverzekering afsluiten of overstappen van zorgverzekering? Dat kan alleen in de volgende situaties:

 • U wordt in de komende maand of u bent in de afgelopen maand 18 geworden
  Vanaf uw 18e verjaardag heeft u een eigen zorgverzekering nodig. U bent dan namelijk niet meer gratis op de polis van uw ouder(s) of voogd meeverzekerd. U heeft de mogelijkheid om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven of op een andere zorgverzekering over te stappen.

Wat te doen als ik 18 word?

 • U verhuist vanuit het buitenland naar Nederland
  Komt u in Nederland wonen of werken, dan bent u verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit moet u binnen vier maanden doen nadat u bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te regelen. Uw zorgverzekering gaat namelijk in vanaf de datum van uw inschrijving in de gemeente. Dit betekent dat u elke maandpremie met terugwerkende kracht moet terugbetalen als u pas later uw zorgverzekering afsluit.
   
 • Uw huidige collectieve zorgverzekering vervalt
  Wisselt u van werkgever en had u voorheen een collectieve zorgverzekering via uw werk? Dan heeft u soms het recht om over te stappen van zorgverzekering. Uw oude werkgever kan aanbieden om u via hetzelfde collectief verzekerd te houden. Uiteraard mag u er ook zelf voor kiezen om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering of u aan te melden bij het collectief van uw nieuwe werkgever als u dit wordt aangeboden. Wist u dat de zorgverzekering van UC ook een collectieve zorgverzekering is? Daarom is onze zorgverzekering zo goedkoop! En nog een voordeel: iedereen kan onze zorgverzekering afsluiten.

Zorgverzekering afsluiten

 • U komt uit actieve militaire dienst
  Als militair in actieve dienst bent u verzekerd bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Zodra u uit militaire dienst treedt, dient u zelf binnen een maand een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
   
 • U gaat scheiden of uw relatie is voorbij
  Bij een echtscheiding mag de verzekeringnemer de zorgverzekering van zijn/haar partner en eventuele kinderen opzeggen. Bent u de medeverzekerde en wordt uw polis na een echtscheiding beëindigd, dan bent u vrij om voor uzelf en eventueel uw kinderen een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen of uw huidige zorgverzekering aan te passen. U mag uiteraard ook bij dezelfde verzekeraar blijven.

Zelf uw oude zorgverzekering opzeggen

Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen of moet u dit omdat u na 31 december wilt overstappen? Wij hebben voor u een voorbeeldbrief klaargezet. De gegevens van uw zorgverzekeraar zijn al ingevuld. U hoeft de brief alleen nog aan te vullen met uw persoonlijke gegevens en op te sturen naar uw huidige verzekeraar! Na uw opzegging ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar een schriftelijke bevestiging.

Gaat u overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering