Overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is makkelijker dan u misschien denkt en vaak ook zo geregeld. U heeft jaarlijks een vaste periode waarin u kunt overstappen van zorgverekering. Jaarlijks heeft u vanaf half november tot januari de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Stapt u voor 31 december van het jaar over? Dan wordt alles voor u geregeld. Slechts in enkele gevallen kunt u buiten deze periode overstappen van zorgverzekering. Daarover leest u meer op deze pagina.

Bewuzt

stersterster

Overstappen naar de Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

Overstappen naar VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

Overstappen naar VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd


5% korting
tandongevallenverzekering
15% korting

Overstappen van zorgverzekering

VGZ UC logo

Overstappen zorgverzekering: onze tips

Overstappen van zorgverzekering lijkt waarschijnlijk lastiger en tijdrovender dan het is. Wij maken het gemakkelijk voor u met een aantal tips en zaken waar u rekening mee moet houden bij het overstappen van zorgverzekering. Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering was nog nooit zo makkelijk!

1. Type basisverzekering
Zorgverzekeraars adverteren vaak met de laagst mogelijke premie die ze kunnen aanbieden. Meestal gaat het in deze gevallen om een budgetpolis waarbij u een beperkte keuze aan zorgaanbieders heeft. Een eerlijke vergelijking is het niet als u een budgetpolis met een naturapolis of restitutiepolis vergelijkt. Beslis dus vooraf naar welk type zorgverzekering u wilt overstappen en kijk dan welke zorgverzekeraar dit type zorgverzekering aanbiedt met de beste voorwaarden voor de beste prijs.

Verschil natura- en restitutiepolis

Als u zeker weet dat uw zorgverlener niet gecontracteerd is, kunt u ook voor de restitutiepolis kiezen. Dit is de duurste soort zorgverzekering die wordt aangeboden. Bij ongecontracteerde zorgverleners krijgt u dan alsnog 100% van het marktconforme tarief vergoed, waar een budget- of naturapolis meestal 80% vergoedt. Uiteindelijk kunt u zo dus toch goedkoper uit zijn, afhankelijk van uw behoeften

2. Vergoedingen uit basis- en aanvullende verzekering
Veel reguliere zorg wordt gewoon vergoed uit de basisverzekering. Dat is door de overheid bepaald. Heeft u geen extra zorg nodig, dan is een basisverzekering vaak voldoende. Weet u nu al dat u extra zorg nodig heeft zoals alternatieve zorg of fysiotherapie? Dan kunt u eventueel kiezen voor een aanvullende verzekering. Onderzoek goed welk aanvullend pakket het beste bij uw zorgbehoeften past.

Aanvullende verzekering kiezen

3. Eigen risico
Ziet u een zorgverzekering die extreem goedkoop is? Kijk dan goed of de zorgverzekeraar prijzen toont met een eigen risico van € 385,- of hoger. Soms wordt er geadverteerd met de laagst mogelijke premie met een maximaal vrijwillig eigen risico van € 885,-. Maakt u geen of weinig gebruik van zorg uit de basisverzekering en kunt u het financieel dragen als uw eigen risico hoger uitvalt? Dan kunt u uw eigen risico ophogen in ruil voor korting op uw maandelijkse premie.

Eigen risico verhogen of niet?

4. Gecontracteerde zorgverleners
Een budgetpolis is goedkoop en dat vinden we fijn. Een natura- of restitutiepolis is duurder. Voor de lagere prijs van een budgetpolis levert u in op het aantal zorgaanbieders waar u een volledige vergoeding krijgt. Wilt u overal terecht kunnen, dan raden wij u aan toch naar een naturapolis over te stappen.

Check het met de zorgzoeker

5. Acceptatie
Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat een zorgverzekeraar u niet mag weigeren. Sluit u ook een aanvullende verzekering af, dan gelden er andere regels. In dat geval mag een zorgverzekeraar u namelijk wel weigeren op basis van uw gezondheid of zorgverbruik. Let hierop bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, als u interesse heeft in een aanvullende verzekering.

6. Bedenktijd
Wettelijk gezien heeft u na het overstappen van zorgverzekering een bedenktijd van 14 dagen. Mocht u binnen deze 14 dagen dus twijfelen over uw nieuwe zorgverzekeraar? Dan mag u kosteloos uw nieuwe zorgverzekering annuleren. Maar overstappen kost tijd, probeer dus in één keer voor de juiste nieuwe zorgverzekering te kiezen.

7. Zorgverzekeringskaart
Met de wettelijk verplichte zorgverzekeringskaart kunt u gemakkelijk alle verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Op deze kaart staan de belangrijkste gegevens duidelijk aangegeven. Zo vindt u gemakkelijk terug:

 • Hoe hoog de vergoeding is bij (niet-)gecontracteerde zorgverleners
 • Om wat voor soort polis het gaat (Budget, Natura of Restitutie)
 • Welke zorgverleners gecontracteerd zijn
 • Hoe groot uw keuzevrijheid is

Wanneer overstappen zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan wettelijk gezien jaarlijks tot en met 31 januari. Daarna is overstappen niet meer mogelijk. Enkel in uitzonderlijke gevallen mag u overstappen na 31 januari. Over deze situaties leest u verderop meer.

Stapt u voor 1 januari over van zorgverzekering, dan wordt uw huidige zorgverzekering automatisch opgezegd, u hoeft daar niets voor te doen. Dat is onze overstapservice, alles om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

In uitzonderlijke gevallen is overstappen van zorgverzekering niet mogelijk. U kunt bijvoorbeeld niet overstappen als u een premieachterstand heeft bij uw huidige zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering in januari

Stapt u in januari over van zorgverzekering, dan moet u uw oude zorgverzekering uiterlijk 31 december zelf opgezegd hebben. Heeft u op 1 januari uw oude zorgverzekering nog niet opgezegd? Dan is overstappen helaas niet meer mogelijk. U bent dan voor het nieuwe jaar nog steeds bij uw huidige zorgverzekeraar verzekerd.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari

Wilt u overstappen van zorgverzekering ná 1 januari? In enkele gevallen is het mogelijk om na 1 januari over te stappen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als u of uw kind na 31 januari 18 jaar is geworden. Vanaf 18 jaar bent u namelijk verplicht een eigen zorgverzekering te hebben.

Overstappen zorgverzekering tussentijds

Wilt u na 31 januari een zorgverzekering afsluiten of overstappen van zorgverzekering? Dat kan alleen in de volgende situaties:

 • De polisvoorwaarden van uw huidige zorgverzekering worden tussentijds gewijzigd en u bent het hier niet mee eens
 • U wordt in de komende maand of u bent in de afgelopen maand 18 geworden
 • U heeft een nieuwe werkgever en wil naar het nieuwe collectief overstappen
 • U bent verzekeringsplichtig maar hebt (nog) geen zorgverzekering
 • U verhuist vanuit het buitenland naar Nederland
 • Uw huidige collectieve zorgverzekering vervalt
 • U gaat scheiden of uw relatie is voorbij
 • U komt uit actieve militaire dienst

Overstappen zorgverzekering tijdens een lopende behandeling

Wilt u overstappen van zorgverzekering tijdens een lopende behandeling in het ziekenhuis? Dat kan gewoon! De polisvoorwaarden van de zorgverzekering waarbij u uw behandeling bent gestart, blijven dan gelden. Is uw behandeling in 2019 gestart en bent u in 2020 overgestapt op een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt het eigen risico van 2019 aangesproken. Eventuele vervolgbehandelingen in of na 2020 vallen nog steeds onder de voorwaarden en het eigen risico van uw zorgverzekeraar van 2019.

Zelf uw oude zorgverzekering opzeggen

Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen of moet u dit omdat u na 31 december wilt overstappen? Wij hebben voor u een voorbeeldbrief klaargezet. De gegevens van uw zorgverzekeraar zijn al ingevuld. U hoeft de brief alleen nog aan te vullen met uw persoonlijke gegevens en op te sturen naar uw huidige verzekeraar! Na uw opzegging ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar een schriftelijke bevestiging.

Overstappen zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november kunt u weer overstappen naar de nieuwe zorgverzekering voor 2021. Op 12 november zijn alle nieuwe premies van de verschillende zorgverzekeringen bekend. Vervolgens kunt u tot 31 december 2020 overstappen naar een nieuwe zorgverzekering voor 2021.

Gaat u dit jaar overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering

VGZ UC logo