Contact
Mijn UnitedConsumers

Wachttijd zorgverzekering: hoe zit dat?

Wachttijd kan van toepassing zijn voor een bepaalde vergoeding uit uw zorgverzekering. Indien er wachttijd voor een behandeling geldt, dan is het wel zo fijn om hier van op de hoogte te zijn. Wij vertellen u hoe het zit met de wachttijd van onze tandartsverzekering TandZeker 500. 

Wat is een wachttijd zorgverzekering?

Wachttijd van de verzekering houdt in dat u vanaf de startdatum van de zorgverzekering pas na een bepaalde periode recht heeft op een vergoeding. U betaalt dus wel premie in het eerste jaar, maar bent nog niet verzekerd voor de zorgsoort. Verwacht u dat u (of uw kind) in de toekomst een behandeling nodig heeft waar een wachttijd voor geldt? Sluit dan op tijd een passende verzekering af.

Wanneer geldt een wachttijd zorgverzekering?

De zorgverzekering wachttijd is in veel gevallen enkel van toepassing op behandelingen uit een aanvullende verzekering. Over het algemeen geldt er een wachttijd van 12 maanden voordat u recht heeft op de vergoeding van een bepaalde behandeling.

Goed om te weten: wij hanteren geen wachttijd op onze aanvullende verzekeringen. Alleen op de tandartsverzekering TandZeker 500 hanteren wij een wachttijd voor grote behandelingen. Voor de basisverzekering geldt nooit een wachttijd.


 

Wachttijd tandartsverzekering TandZeker 500

Voor de tandartsverzekering TandZeker 500 hanteren wij een wachttijd van 12 maanden voor gedeeltelijke gebitsprothesen, implantaten, kronen, bruggen en orthodontie. Tijdens de wachttijd heeft u geen recht op een vergoeding van deze zorgsoorten. De wachttijd geldt voor zowel volwassenen als kinderen en bij orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.

Waarom een wachttijd voor TandZeker 500?

De wachttijd voor de tandartsverzekering wordt ingesteld, omdat een verzekering in principe afgesloten wordt voor zorg waarvan u van tevoren niet weet dat u het nodig gaat hebben. Orthodontie en gedeeltelijke gebitsprothesen vallen daarentegen vaak onder geplande zorg. Met deze wachttijd kunnen we waarborgen dat iedereen geniet van een zo laag mogelijke premie.

Goed om te weten: er geldt geen wachttijd voor orthodontie (tot 18 jaar) als uw kind de afgelopen 12 maanden al een vergoeding voor orthodontie van € 1.000,- of hoger had.


 
 

Wachttijd verzekering vs. wachtlijstbemiddeling

Naast de wachttijd voor de zorgverzekering, bestaat er ook nog een wachtlijstbemiddeling. De wachtlijstbemiddeling is niet hetzelfde als de wachttijd. Als u een behandeling in het ziekenhuis of een kliniek moet ondergaan die niet spoedeisend is, dan komt u op een wachtlijst te staan.

De wachttijden op deze lijsten mogen echter niet de vastgestelde Treeknorm overschrijden. Dreigt dat wel zo te zijn, dan biedt de wachtlijstbemiddeling een oplossing. De wachtlijstbemiddeling helpt u namelijk een plek te vinden bij een andere zorgverlener, zodat uw wachttijd acceptabel blijft.


Tandartsverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een tandartsverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Tandartsverzekering afsluiten


 

Veelgestelde vragen over de wachttijd

De wachttijd voor TandZeker 500 geldt alleen voor grote behandelingen, zoals: kronen, bruggen, gedeeltelijke gebitsprothesen, implantaten en orthodontie. Bovendien geldt de wachttijd voor zowel volwassenen als kinderen en bij orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.

Had u dezelfde soort verzekering bij uw vorige zorgverzekeraar? En stapt u over naar UnitedConsumers? Met onze gelijk oversteken regeling heeft u misschien geen of minder wachttijd voor orthodontie tot 18 jaar. Dit betekent dat wij de kosten voor orthodontie al eerder kunnen vergoeden!

Goed om te weten: als u zich bij ons aanmeldt met TandZeker 500, controleren wij automatisch bij uw huidige zorgverzekeraar of u nu een vergelijkbare verzekering heeft. U hoeft hier zelf niets voor te doen! Heeft u een vergelijkbare verzekering? Dan vermindert of vervalt de wachttijd. Heeft u geen vergelijkbare verzekering? Dan geldt de wachttijd van 12 maanden.

Als u bij ons al de tandartsverzekering TandZeker 250 heeft en wilt overstappen naar TandZeker 500, dan geldt er een wachttijd. De wachttijd geldt voor het gehele nieuwe budget dat hoort bij uw nieuwe tandartsverzekering.

Nadat u uw polisblad heeft ontvangen, kunt in Mijn VGZ zien of er voor u geen of minder wachttijd geldt. Goed om te weten: u kunt alleen de wachttijd (voor 2023) zien van die persoon die is ingelogd. Wijzigt uw zorgverzekering? Check dan opnieuw of u wachttijd heeft.

De wachttijd geldt alleen bij behandelingen die horen bij gedeeltelijke gebitsprothesen, implantaten, kronen, bruggen en orthodontie. Alle andere zorg uit uw tandartsverzekering krijgt u vergoed zoals u gewend bent.

Wij kijken naar het bedrag van de orthodontievergoeding dat uw vorige tandartsverzekering vergoedde. Het percentage dat u vergoed krijgt, is hierbij niet van belang. Vergoedde uw vorige zorgverzekeraar een vergelijkbaar bedrag of hoger? Dan zien wij dat als dezelfde soort verzekering.

Wij geven u twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Stel, u bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan ons. Uw kind (jonger dan 18 jaar) is bij u meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij uw huidige verzekeraar heeft u een aanvullende verzekering met een budget van € 500,- voor tandheelkunde en € 1500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als u per 1 januari 2023 overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, heeft u wel een wachttijd voor tandheelkundige behandelingen, maar geen wachttijd voor de orthodontie behandeling van uw minderjarig kind.

Voorbeeld 2

Stel, u bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan UnitedConsumers. Uw kind (jonger dan 18 jaar) is bij u meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij uw huidige verzekeraar heeft u een aanvullende verzekering met een budget van € 400,- voor tandheelkunde en € 500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als u per 1 januari overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, hebben u en uw kind een wachttijd.

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over wachttijd is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 3-2-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!