Contact
Mijn UnitedConsumers

Wachttijd verzekering: hoe zit dat?

De wachttijd van de verzekering is een periode waarin je vanaf de startdatum van de zorgverzekering tot na een bepaalde periode recht hebt op een vergoeding. Je betaalt dus wel premie tijdens de wachttijd van je verzekering, maar bent nog niet verzekerd voor de zorgsoort.

Op deze pagina vertellen wij hoe het zit met de wachttijd van onze tandartsverzekering TandZeker 500.

wachttijd zorgverzekering

Wanneer geldt een wachttijd zorgverzekering?

De zorgverzekering wachttijd is altijd van toepassing op behandelingen uit een aanvullende verzekering. Over het algemeen geldt er een wachttijd van 12 maanden voordat je recht hebt op de vergoeding van een bepaalde behandeling. Voor de basisverzekering geldt nooit een wachttijd.

Wist je dat? Er geldt geen wachttijd voor je zorgverzekering als je eenzelfde soort verzekering hebt en naar UnitedConsumers overstapt.


goed om te weten van onze zorgverzekeringen expert Advies van onze expert

"Verwacht je dat jij (of jouw kind) in de toekomst een behandeling nodig hebt waar een wachttijd voor geldt? Dan is het slim om op tijd een passende verzekering af te sluiten."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


Wachttijd tandartsverzekering TandZeker 500

Voor de tandartsverzekering TandZeker 500 hanteren wij een wachttijd van 12 maanden. Tijdens de wachttijd heb je geen recht op een vergoeding van deze zorgsoorten:

Goed om te weten: er geldt geen wachttijd voor orthodontie (tot 18 jaar) als jouw kind de afgelopen 12 maanden al een vergoeding voor orthodontie van € 1.000,- of hoger had.


Wachttijd verzekering vs. wachtlijstbemiddeling

Naast de wachttijd voor de zorgverzekering, bestaat er ook nog een wachtlijstbemiddelingKom je voor de behandeling in het ziekenhuis of een kliniek op een wachtlijst te staan? Dan gelden maximale wachttijden. Als deze dreigt overschreden te worden, kun je met wachtlijstbemiddeling een plek te vinden bij een andere zorgverlener. Zo blijft je wachttijd acceptabel.


Veelgestelde vragen over de wachttijd zorgverzekering

Als je dezelfde soort verzekering bij je vorige zorgverzekeraar had, heb je misschien geen of minder wachttijd voor orthodontie tot 18 jaar dankzij onze gelijk oversteken regeling. Sluit je de tandartsverzekering TandZeker 500 bij ons af? Dan controleren wij automatisch bij je huidige zorgverzekeraar of je nu een vergelijkbare verzekering hebt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen!


Wat zien jullie als een vergelijkbare verzekering?

Wij kijken naar het bedrag van de orthodontievergoeding dat je vorige tandartsverzekering vergoedde. Het percentage dat je krijgt vergoed, is hierbij niet van belang. Vergoedde je vorige zorgverzekeraar een vergelijkbaar bedrag of hoger? Dan zien wij dat als dezelfde soort verzekering. Wij geven twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Stel, je bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan ons. Jouw kind (jonger dan 18 jaar) is bij je meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij je huidige verzekeraar heb je een aanvullende verzekering met een budget van € 500,- voor tandheelkunde en € 1500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als je per 1 januari overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, heb je wel een wachttijd voor tandheelkundige behandelingen, maar geen wachttijd voor de orthodontie behandeling van jouw minderjarig kind.

Voorbeeld 2

Stel, je bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan UnitedConsumers. Jouw kind (jonger dan 18 jaar) is bij je meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij je huidige verzekeraar heb je een aanvullende verzekering met een budget van € 400,- voor tandheelkunde en € 500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als je per 1 januari overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, hebben jij en jouw kind een wachttijd.

Als je bij ons al de tandartsverzekering TandZeker 250 hebt en wilt overstappen naar TandZeker 500, dan geldt er een wachttijd. De wachttijd geldt voor het gehele nieuwe budget dat hoort bij je nieuwe tandartsverzekering.

Nadat je het polisblad hebt ontvangen, kun je in de UnitedConsumers Zorg app zien of er voor jou geen of minder wachttijd geldt. Goed om te weten: je kunt alleen de wachttijd (voor 2024) zien van die persoon die is ingelogd. Wijzigt je zorgverzekering? Check dan opnieuw of je wachttijd hebt.

De wachttijd geldt alleen bij behandelingen die horen bij gedeeltelijke gebitsprothesen, implantaten, kronen, bruggen en orthodontie. Alle andere zorg uit je tandartsverzekering krijg je vergoed zoals je gewend bent.

Bekijk alle veelgestelde vragen


Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!