Contact
Mijn UnitedConsumers

Wachttijd zorgverzekering: hoe zit dat?

Wachttijd kan van toepassing zijn voor een bepaalde vergoeding uit uw zorgverzekering. Indien er wachttijd voor een behandeling geldt, dan is het wel zo fijn om hier van op de hoogte te zijn.

Op deze pagina vertellen wij u hoe het zit met de wachttijd van onze tandartsverzekering TandZeker 500.

wachttijd zorgverzekering

Wat is een wachttijd zorgverzekering?

De wachttijd van de verzekering is een periode waarin u vanaf de startdatum van de zorgverzekering tot na een bepaalde periode recht heeft op een vergoeding. U betaalt dus wel premie tijdens de wachttijd verzekering, maar bent nog niet verzekerd voor de zorgsoort.

Wanneer geldt een wachttijd zorgverzekering?

De zorgverzekering wachttijd is in veel gevallen enkel van toepassing op behandelingen uit een aanvullende verzekering. Over het algemeen geldt er een wachttijd van 12 maanden voordat u recht heeft op de vergoeding van een bepaalde behandeling. Voor de basisverzekering geldt nooit een wachttijd.


nienke expert zorgverzekeringen

goed om te weten van onze zorgverzekeringen expert Advies van onze expert

"Verwacht u dat u (of uw kind) in de toekomst een behandeling nodig heeft waar een wachttijd voor geldt? Dan is het slim om op tijd een passende verzekering af te sluiten."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen


Wachttijd tandartsverzekering TandZeker 500

Voor de tandartsverzekering TandZeker 500 hanteren wij een wachttijd van 12 maanden. Tijdens de wachttijd heeft u geen recht op een vergoeding van deze zorgsoorten:

Goed om te weten: er geldt geen wachttijd voor orthodontie (tot 18 jaar) als uw kind de afgelopen 12 maanden al een vergoeding voor orthodontie van € 1.000,- of hoger had.


Wachttijd verzekering vs. wachtlijstbemiddeling

Naast de wachttijd voor de zorgverzekering, bestaat er ook nog een wachtlijstbemiddelingKomt u voor uw behandeling in het ziekenhuis of een kliniek op een wachtlijst te staan? Dan gelden maximale wachttijden. Als deze dreigt overschreden te worden, kunt u met wachtlijstbemiddeling een plek te vinden bij een andere zorgverlener. Zo blijft uw wachttijd acceptabel.


Veelgestelde vragen over de wachttijd zorgverzekering

Als u dezelfde soort verzekering bij uw vorige zorgverzekeraar had, heeft u misschien geen of minder wachttijd voor orthodontie tot 18 jaar dankzij onze gelijk oversteken regeling. Sluit u de tandartsverzekering TandZeker 500 bij ons af? Dan controleren wij automatisch bij uw huidige zorgverzekeraar of u nu een vergelijkbare verzekering heeft. U hoeft hier zelf niets voor te doen!


Wat zien jullie als een vergelijkbare verzekering?

Wij kijken naar het bedrag van de orthodontievergoeding dat uw vorige tandartsverzekering vergoedde. Het percentage dat u krijgt vergoed, is hierbij niet van belang. Vergoedde uw vorige zorgverzekeraar een vergelijkbaar bedrag of hoger? Dan zien wij dat als dezelfde soort verzekering. Wij geven u twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Stel, u bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan ons. Uw kind (jonger dan 18 jaar) is bij u meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij uw huidige verzekeraar heeft u een aanvullende verzekering met een budget van € 500,- voor tandheelkunde en € 1500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als u per 1 januari 2023 overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, heeft u wel een wachttijd voor tandheelkundige behandelingen, maar geen wachttijd voor de orthodontie behandeling van uw minderjarig kind.

Voorbeeld 2

Stel, u bent nu verzekerd met een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar dan UnitedConsumers. Uw kind (jonger dan 18 jaar) is bij u meeverzekerd met dezelfde aanvullende verzekering. Bij uw huidige verzekeraar heeft u een aanvullende verzekering met een budget van € 400,- voor tandheelkunde en € 500,- voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Als u per 1 januari overstapt naar UnitedConsumers en kiest voor TandZeker 500, hebben u en uw kind een wachttijd.

Als u bij ons al de tandartsverzekering TandZeker 250 heeft en wilt overstappen naar TandZeker 500, dan geldt er een wachttijd. De wachttijd geldt voor het gehele nieuwe budget dat hoort bij uw nieuwe tandartsverzekering.

Nadat u uw polisblad heeft ontvangen, kunt in Mijn VGZ zien of er voor u geen of minder wachttijd geldt. Goed om te weten: u kunt alleen de wachttijd (voor 2023) zien van die persoon die is ingelogd. Wijzigt uw zorgverzekering? Check dan opnieuw of u wachttijd heeft.

De wachttijd geldt alleen bij behandelingen die horen bij gedeeltelijke gebitsprothesen, implantaten, kronen, bruggen en orthodontie. Alle andere zorg uit uw tandartsverzekering krijgt u vergoed zoals u gewend bent.

Bekijk alle veelgestelde vragen


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!