Zorgverzekering vergelijken 2020

Uw zorgverzekering vergelijken is belangrijk. Uw zorgbehoeftes kunnen namelijk elk jaar veranderen. Dit geldt ook voor de premies en voorwaarden van uw zorgverzekering. Enkel de kosten van uw zorgverzekering vergelijken is vaak onvoldoende. Let bij het vergelijken van uw zorgverzekering ook goed op de voorwaarden en het aantal gecontracteerde zorgverleners.

Basisverzekering
VGZ Ruime Keuze
Klantbeoordeling
9.2
Vrije keuze ziekenhuis?
Automatische overstapservice
Gratis wachtlijstbemiddeling
Online declareren mogelijk
Korting via UnitedConsumers
Maandpremie
€ 113,95
Bijzonderheden
-
Gratis offerte

Zorgverzekering vergelijken

U krijgt elk jaar automatisch uw nieuwe zorgpolis voor het nieuwe jaar toegestuurd, maar wie zegt dat uw zorgverzekering nog net zo goed bij u past als het afgelopen jaar? Een zorgverzekering gaat namelijk om meer dan alleen de prijs. Bedenk daarom jaarlijks of uw zorgverzekering vergelijken voordelig kan zijn.

De premies worden bijna elk jaar verhoogd. Uw zorgverzekering van het afgelopen jaar hoeft dus niet per se de beste zorgverzekering voor u te blijven. Misschien heeft u voldoende aan een goedkope basisverzekering met een maximaal eigen risico. Of misschien heeft u het komende jaar juist behoefte aan extra zorg en weet u al dat u het eigen risico moet gebruiken.

Veranderende zorgbehoeften

Weet u al welke zorg u volgend jaar nodig heeft? Misschien gaat u elke maand een keer naar de fysiotherapie of naar een acupuncturist. Dan is het wel zo fijn om daar goed voor verzekerd te zijn. In dat geval kunt u kiezen voor een passende aanvullende verzekering.

Had u vorig jaar juist meer behoefte aan zorg dan het komende jaar? Dan heeft u in het komende jaar wellicht genoeg aan een basisverzekering en kunt u uw aanvullende verzekering stopzetten.

Zorgverzekering vergelijken: Hier moet u op letten

Bij uw zorgverzekering vergelijken zult u veel verschillende voorwaarden en vergoedingen tegenkomen. Wij zetten op een rijtje waar u op moet letten bij het vergelijken van uw zorgverzekering.

Budget-, natura- of restitutiepolis

Gaat u uw zorgverzekering vergelijken, dan kijkt u waarschijnlijk met name naar de prijs. U wilt immers niet te veel betalen voor uw zorgverzekering. En dat is prima. Let er echter wel op dat u dezelfde soort zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Een budgetpolis is namelijk altijd een goedkopere zorgverzekering dan een natura- of restitutiepolis. Dat komt doordat de keuze in het aantal gecontracteerde zorgaanbieders een stuk beperkter is. U levert dus in op het aantal zorgaanbieders en krijgt daar een goedkopere zorgverzekering voor terug.

De meeste zorgverzekeringen die u vergelijkt, zijn echter naturapolissen. Let er bij uw zorgverzekering vergelijken dus op dat u natura met natura vergelijkt en budget met budget.

Welke zorg heeft u nodig?

Als u de duurste basisverzekering en de meest uitgebreide aanvullende verzekering kiest, kunt u er vanuit gaan dat u op en top verzekerd bent. Maar als u weinig tot geen gebruik maakt van uw zorgverzekering, is dat ontzettend zonde van uw geld.

Probeer daarom inzichtelijk te maken welke zorg u de afgelopen tijd nodig heeft gehad. Zo kunt u makkelijker bepalen wat u het komende jaar nodig heeft. Het best passende pakket is uiteraard de zorgverzekering waarvoor u niet te veel betaalt, maar waarmee u toch goed bent verzekerd. Het kan zijn dat u genoeg heeft aan alleen de basisverzekering of dat u ook zorg nodig heeft die vergoed kan worden uit een aanvullende verzekering.

Eigen risico: Verplicht en vrijwillig eigen risico

Gaat u uw zorgverzekering vergelijken, dan moet u op de hoogte van het eigen risico letten. Het verplicht eigen risico is in 2019 vastgesteld op € 385,-. U kunt dit echter in stappen van € 100,- vrijwillig ophogen tot € 885,-. Dit gaat samen met korting op uw maandelijkse premie. Met een maximale korting van € 15,- per maand.

Let dus goed op bij het vergelijken van zorgpremies voor zorgverzekeringen die erg goedkoop zijn. Is dit op basis van het verplicht eigen risico van € 385,- of het maximale vrijwillig eigen risico van € 885,-? Vergelijk de zorgpremie van vergelijkbare zorgverzekeringen.

Gecontracteerde zorgverleners

Vergelijk de zorgverzekering daarnaast ook op het aantal gecontracteerde zorgverleners. Bij de goedkoopste zorgverzekering of budgetverzekering heeft u vaak een beperkte keuze. Echter is het ook niet zo dat u bij de duurste zorgverzekeraars altijd de meeste keuze heeft. Let dus goed op of uw huidige zorgverleners en ziekenhuizen bij u in de buurt een contract hebben met uw zorgverzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is heel gemakkelijk. Wanneer u zich uiterlijk 31 december aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekering, wordt uw oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Bent u er nog niet helemaal uit? Dan kunt u zelf uw zorgverzekering uiterlijk 31 december opzeggen. Op die manier heeft u nog tot en met 31 januari de tijd om uw nieuwe zorgverzekering te vergelijken en af te sluiten.