Vergoeding alternatieve beweegzorg

We weten allemaal dat we voldoende moeten bewegen om fit te blijven. Maar als medische belemmeringen dat moeilijk maken, kan complementaire of alternatieve beweegzorg uitkomst bieden. De osteopaat en de chiropractor zijn twee bekende voorbeelden van alternatieve beweegzorgverleners.

De basiszorgverzekering vergoedt alternatieve en reguliere beweegzorg (bijvoorbeeld door de fysiotherapeut) niet. Wel bestaat er een budget voor alle typen beweegzorg in de aanvullende zorgverzekeringen. Als u dus in één jaar zowel fysiotherapie als osteopathie nodig heeft, worden de rekeningen uit hetzelfde budget voor beweegzorg betaald.

Osteopaat vergoeding

De osteopaat onderzoekt en behandelt bewegingsbeperkingen door middel van manipulaties, mobilisaties en spiertechnieken. Medicijnen of apparatuur worden niet gebruikt; de osteopaat moedigt het lichaam aan om zichzelf te genezen.

Osteopathie wordt tot de alternatieve beweegzorg gerekend. Hier bestaat geen vergoeding voor in de basiszorgverzekering. Wel is er een budget voor in de meeste aanvullende verzekeringen. Bekijk op de vergoedingen-pagina hoeveel dat is bij elke aanvullende verzekering.

Chiropractor vergoeding

De chiropractor werkt net als de osteopaat met zijn of haar handen, maar focust zich op de wervelkolom. Door middel van gedoseerde impulsen heft de chiropractor communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten in de wervelkolom op.

Chiropractie wordt door verzekeraars ook tot de alternatieve fysiotherapie gerekend. Samen met reguliere fysiotherapie, vallen deze behandelingen onder het budget voor beweegzorg. Bekijk het overzicht met vergoedingen om te zien hoe hoog dat budget is bij elk type aanvullende verzekering.