Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Borstvergroting of borstverkleining vergoed

Overweegt u een borstverkleining of een borstvergroting en vraagt u zich af of de zorgverzekering dit vergoedt? Op deze pagina leggen wij uit in welke gevallen de basisverzekering een borstcorrectie vergoedt en wanneer u hiervoor een aanvullende verzekering nodig heeft.

Borstvergroting vergoed

De basisverzekering vergoedt alleen een borstvergroting als daar een medische indicatie voor is. Een reden voor zo’n indicatie kan de amputatie zijn van een borst na borstkanker. In dat geval wordt uw geamputeerde borst 'vergroot'. Bij van nature ongelijk gegroeide borsten krijgt u geen vergroting van de kleinste borst vergoed, maar wel een verkleining van de grootste borst. Maar let op: daarvoor dient het verschil tussen de twee borsten minstens twee cupmaten te zijn.

Borstverkleining vergoed

Een grote cupmaat kan ervoor zorgen dat u een verkeerde houding aanneemt en daardoor rug- of nekklachten krijgt. De basisverzekering vergoedt een borstverkleining als uw cupmaat minimaal DD/E is en aantoonbaar voor fysieke klachten zorgt. Bij vrouwen tot 1,60 meter geldt een minimale cupmaat van C voor een vergoeding voor een borstverkleining. Ook dient uw Body Mass Index (BMI) één jaar of langer onder de 30 te zijn. Ook bij een verschil tussen de borsten van minimaal twee cupmaten, wordt een borstverkleining vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij mannen biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding als zij langer dan een jaar te maken hebben met groei van klierweefsel in de borsten. De voorwaarde bij deze dekking is dat het klierweefsel tot ernstige pijnklachten of een vrouwelijke borstvorm leidt.

Eigen risico en eigen bijdrage borstcorrectie

Voor medische behandelingen die de basisverzekering dekt, geldt een eigen risico. Heeft u dat eigen risico nog niet opgebruikt, dan wordt die op de borstcorrectie toegepast. Bij een borstvergroting of borstverkleining betaalt u dus de eerste € 385,- zelf. Is uw eigen risico al op? Dan wordt de borstcorrectie volledig vergoed en hoeft u niets bij te betalen.

Voor een borstverkleining of borstvergroting die niet door de basiszorgverzekering wordt gedekt, kunt u mogelijk aanspraak maken op uw aanvullende verzekering. Wel geldt hierbij een eigen bijdrage, omdat de aanvullende verzekering slechts een gedeelte van de pakweg € 5.000,– kostende behandeling vergoedt.

Terug naar boven