UnitedConsumers
Achtergrond

Transgenderzorg vergoedingen

Je vindt hier algemene vergoedingen voor transgender zorg. Deze zorg kan in beide situaties nodig zijn. Bij transformatie van man naar vrouw, of van vrouw naar man. Voorbeelden van deze zorg zijn: diagnostisch onderzoek en psychologische zorg.

Transgender zorg

Zoek je informatie over vergoeding voor transgender zorg? Bijvoorbeeld een gezichtsoperatie of hormoontherapie? Dat vind je hier. Want de juiste zorg vinden is heel belangrijk. Zeker bij geslachtsverandering. En natuurlijk wil je weten wat je vergoed krijgt. Wij helpen je graag bij dit persoonlijke proces. 

ico-zorg

Transgender zorg krijg je meestal vergoed uit de basisverzekering

ico-munt-stapel

Bij de basisverzekering heb je een (verplicht) eigen risico van € 385,-

ico-papier-vinkjes

Voor sommige transgender zorg heb je vooraf een machtiging nodig

Transgenderzorg vergoeding

Psychologisch diagnostisch onderzoek

Je hebt recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Bekende zorgaanbieders zijn UMC Amsterdam, UMC Groningen, Stepwork, Mutsaersstichting en De Vaart.

Psychologische zorg of begeleiding

Je hebt recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Bekende zorgaanbieders zijn UMC Amsterdam, UMC Groningen, Stepwork, Mutsaersstichting en De Vaart.

Behandeling met (geslachts)hormonen

Als de diagnose genderdysforie is gesteld door een bevoegd en bekwaam klinisch psycholoog en/of psychiater, dan kan behandeling met hormonen plaatsvinden bij endocrinologen. Van de volgende ziekenhuizen is bekend dat ze endocrinologische zorg bij transgenders leveren: UMC Amsterdam, UMC Groningen, LUMC, MCL, MST, HagaZiekenhuis. Je krijgt de zorg vergoed uit de basisverzekering.

Logopedie

Je hebt recht op vergoeding van logopedie als onderdeel van medisch-specialistische zorg. Dit is een vergoeding uit de basisverzekering.

Puberteitsremming

Als de diagnose genderdysforie is gesteld door een bevoegd en bekwaam klinisch psycholoog en/of kinderpsychiater, kun je voor behandeling terecht bij ziekenhuizen die wij hebben gecontracteerd voor deze zorg. Dit is bij de kinder-endocrinologen in het UMC Amsterdam en UMC Radboud Nijmegen. Je krijgt deze zorg vergoed uit de basisverzekering.

Fertiliteitszorg

Je hebt vanuit de basisverzekering recht op vergoeding voor fertiliteitszorg. Je kunt terecht bij het UMC Amsterdam.

Seksuologische zorg of begeleiding

Je hebt vanuit de basisverzekering recht op vergoeding voor deze zorg als onderdeel van het DBC zorgproduct seksuologische zorg of begeleiding. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan er ook nog vergoeding mogelijk zijn. DBC is de afkorting van Diagnose Behandel Combinatie.

Aangezichtschirurgie

Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel vooraf een machtiging nodig voor deze zorg. Bij het krijgen van de machtiging wordt getoetst of er sprake is van een passabiliteitsprobleem. Dit probleem houdt in dat een transseksueel niet als vrouw of man wordt herkend, waardoor mensen in het voorbijgaan een schrikreactie vertonen of bevreemd of niet respectvol reageren.

Vergoeding man naar vrouw

man-naar-vrouw

Bekijk de vergoedingen voor bijvoorbeeld ontharen of een borstvergroting.

Vergoeding vrouw naar man

vrouw-naar-man

Bekijk de vergoedingen voor bijvoorbeeld borstverwijdering of gynaecologische chirurgie.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

Vind een zorgverlener

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

Bekijk zorgverzekeringen
Terug naar alle vergoedingen
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies