Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vergoeding cursussen

Een gezond leven begint met een gezonde levensstijl. Het is dan ook goed om te weten dat u bijvoorbeeld een EHBO-cursus vergoed kunt krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Wilt u een reanimatie cursus vergoeding? Ook daar is mogelijk een vergoeding voor. Wij vertellen u hoe dit zit.

Wordt een EHBO-cursus vergoed?

Niet alleen een EHBO-cursus wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Vanuit uw aanvullende verzekering krijgt u een bepaald budget voor preventie. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het soort aanvullende verzekering dat u heeft afgesloten.

Dit preventie budget kunt u onder andere inzetten om cursussen te volgen. U kunt zelf kiezen voor welke cursussen u het preventiebudget wilt gebruiken. Dit kan onder andere voor de volgende cursussen en tests:

  • Cursus Leren omgaan met een ziekte of aandoening (zoals astma, COPD, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten).
  • Cursus Omgaan met dementie.
  • Reanimatiecursus.
  • Leefstijlcheck.
  • EHBO-cursus.

Vergoeding reanimatiecursus

Als iemand getroffen wordt door een hartstilstand is spoedeisende zorg van levensbelang. In een reanimatiecursus leert u wat u in een dergelijke noodsituatie moet doen. Zeker wanneer mensen in uw omgeving een verhoogde kans op hartfalen hebben, is het verstandig om een reanimatiecursus te volgen. Een reanimatiecursus wordt daarom uit de meeste aanvullende verzekeringen vergoed.

Cursus stoppen met roken

Een cursus om te stoppen met roken wordt vanuit de basisverzekering vergoed. U hoeft zich hier dus niet aanvullend voor te verzekeren. Houd er wel rekening mee, dat er verschillende trajecten zijn om te stoppen met roken en dat er hierdoor ook verschil zit tussen de vergoedingen. In sommige gevallen geldt bij een stoppen met roken cursus een eigen risico. Wilt u een cursus stoppen met roken volgen, lees dan hier meer over de vergoeding die u hiervoor kunt krijgen.

Cursus omgaan met dementie

Is bij iemand in uw naaste omgeving dementie vastgesteld? Dan kan het erg waardevol zijn om een cursus omgaan met dementie te volgen. Bij een dementiecursus leert u de symptomen van dementie herkennen, kijkt u door de ogen van de patiënt en krijgt u zicht op welke invloed dementie op de omgeving van de patiënt heeft.

Een volledige cursus omgaan met dementie wordt vanuit het preventiebudget van uw aanvullende verzekering vergoed. Er is ook een training omgaan met veranderend gedrag beschikbaar die u gratis kunt volgen.

Cursus omgaan met verschillende aandoeningen

Het preventiebudget van uw aanvullende verzekering geeft u ook de mogelijkheid om cursussen te volgen waarin u leert omgaan met een bepaalde aandoening of chronische ziekte. Te denken valt aan een cursus voor omgaan met astma, COPD, diabetes, kanker of hart- en vaatziekten.

Leefstijlcheck

Een leefstijlcheck is bedoeld om inzicht te krijgen in, zoals de naam al zegt, uw leefstijl. U kunt een leefstijlcheck uitvoeren zonder dat u ziek bent of specifieke klachten hebt. In dat geval komt de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Een leefstijlcheck geeft u de mogelijkheid om thuis een cholesterol- en glucosetest én een buikomvangmeting te doen. Vervolgens heeft u een gesprek met een online leefstijlcoach. Onderzoekt uw huisarts uw gezondheid? Dan komt de vergoeding uit de basisverzekering.

Terug naar boven