Vergoeding cursussen

Een gezond leven begint met gezonder leven met een gezonde levensstijl. Het is dan ook goed om te weten dat er cursussen zijn die vergoed worden door uw zorgverzekering, bijvoorbeeld omdat ze u helpen te stoppen met roken of een EHBO-cursus zodat u anderen kunt helpen. Als u een dergelijke cursus wilt volgen, is het dus verstandig om te kijken of uw verzekering dit vergoedt.

Welke cursussen worden vergoed?

U ontvangt van uw zorgverzekering een bepaald budget voor preventie. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het soort aanvullende verzekering dat u heeft afgesloten. U kunt zelf kiezen voor welke cursussen u het preventiebudget uit deze verzekering wilt gebruiken. dit kan onder andere voor de volgende cursussen en tests:

  • Cursus Leren omgaan met een ziekte of aandoening (zoals astma, COPD, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten)
  • Cursus Omgaan met dementie
  • Reanimatiecursus
  • Gezondheidstest
  • EHBO-cursus

Cursus stoppen met roken

Een cursus om te stoppen met roken wordt vanuit de basisverzekering vergoed. U hoeft zich hier dus niet aanvullend voor te verzekeren. Houd er wel rekening mee, dat er verschillende trajecten zijn om te stoppen met roken en dat er hierdoor ook verschil zit tussen de vergoedingen. In sommige gevallen geldt hierbij een eigen risico

Wilt u een cursus stoppen met roken volgen, lees dan hier meer over de vergoeding hiervan.

EHBO-cursus

Als u een EHBO-cursus heeft gevold, weet u hoe u moet handelen in medische noodsituaties. U kunt hier zelfs levens mee redden. Omdat dit zo belangrijk is, wordt een EHBO-cursus vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Hiervoor maakt u gebruik van het u toegekende preventiebudget. Dit geeft u de vrijheid om zelf een EHBO-cursus uit te zoeken.

Cursus omgaan met dementie

Is bij iemand in uw naaste omgeving dementie vastgesteld? Dan kan het erg waardevol zijn om een cursus omgaan met dementie te volgen. Bij een dementiecursus leert u de symptomen herkennen, kijkt u door de ogen van de patiënt en krijgt u zicht op welke invloed dementie op de omgeving heeft. 

Een volledige cursus omgaan met dementie wordt vanuit het preventiebudget van uw aanvullende verzekering vergoed. Er is ook een training omgaan met veranderend gedrag beschikbaar die u gratis kunt volgen.

Reanimatiecursus

Als iemand getroffen wordt door een hartstilstand is spoedeisende zorg van levensbelang. In een reanimatiecursus leert u wat u in een dergelijke noodsituatie moet doen. Zeker wanneer mensen in uw omgeving een verhoogde kans op hartfalen hebben, is het verstandig om een reanimatiecursus te volgen. Daarom wordt een reanimatiecursus vergoed vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.

Cursus omgaan met verschillende aandoeningen

Het preventiebudget van uw aanvullende verzekering geeft u ook de mogelijkheid om cursussen te volgen waarin u leert omgaan met een bepaalde aandoening of chronische ziekte. Te denken valt aan een cursus voor omgaan met astma, COPD, diabetes, kanker of hart- en vaatziekten. 

Gezondheidstest

Een gezondheidstest is bedoeld om aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. U kunt een gezondheidstest, ook wel een Leefstijl Check genoemd, dus laten uitvoeren zonder dat u ziek bent of specifieke klachten hebt. Bij een gezondheidstest worden er allerlei onderzoeken uitgevoerd om uit te sluiten dat er medische problemen zijn.

Een gezondheidstest kan vergoed worden uit het preventiebudget van uw aanvullende verzekering. Wilt u meer weten hierover, lees dan hier meer over de vergoeding ervan.