EHBO Cursus vergoed door uw zorgverzekering

In geval van nood kan het van grote waarde zijn als u een EHBO- of reanimatiecursus heeft gevolgd. Met deze kennis kunt u namelijk levens redden. Vanuit uw zorgverzekering kunt u een vergoeding krijgen voor een EHBO-cursus. Wanneer krijgt u een EHBO-cursus vergoeding en hoe werkt dit?

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
kruisje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Waarom een EHBO-cursus volgen?

In geval van medische noodzaak met acute dreiging belt u altijd 112. Ambulances zijn vaak snel ter plekke, maar een omstander kan natuurlijk nog sneller hulp verlenen. Daarom kan het van grote waarde zijn als u een EHBO- of reanimatiecursus gevolgd heeft. Als iemand stopt met ademen in verband met hartproblemen duurt het maar 6 minuten voor er permanente herenschade optreedt. Een omstander die weet wat hij/zij moet doen, kan dus het verschil maken tussen leven en dood.

EHBO-cursussen

Er zijn erg veel verschillende EHBO-cursussen die u kunt volgen. De cursussen verschillen vaak in duur en in prijs. Dit kan variëren van enkele tientallen euro’s tot 200 euro. U krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekeringen van VGZ krijgt u eventueel een budget voor preventie. Hoe hoog uw budget is, hangt af van welke aanvullende verzekering u afsluit.

U kunt bij zowel zorgverleners met als zonder contract terecht. VGZ geeft bijna altijd vergoedingen van 100%. Soms komt het voor dat een zorgverlener veel meer rekent voor een EHBO-cursus. Dit mag VGZ van de wet niet helemaal vergoeden. Zij vergoeden dan alsnog het marktconform tarief.

U krijgt voor de cursussen alleen een vergoeding wanneer:

  • EHBO-cursus: De organisatie werkt volgens de Nederlandse richtlijnen voor EHBO.
  • Reanimatiecursus: De instructeur of instelling is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatieraad (NRR)

Voldoet uw zorgverlener niet aan deze kwaliteitseisen, dan krijgt u geen vergoeding.

EHBO-cursus aanvullende verzekeringen

VGZ biedt verschillende aanvullende verzekeringen met een jaarlijks budget voor preventie. Bewuzt biedt hier geen aanvullende verzekering voor. De hoogte van het budget is afhankelijk van welke aanvullende verzekering u kiest:

Aanvullende verzekering Vergoeding
VGZ Aanvullend Goed € 200,-
VGZ Aanvullend Beter € 400,-
VGZ Aanvullend Best € 500,-
VGZ Jong Basis € 75,-
VGZ Jong Uitgebreid € 200,-
VGZ Single/Duo Basis € 75,-
VGZ Single/Duo Uitgebreid € 200,-
VGZ Gezin Basis € 75,-
VGZ Gezin Uitgebreid € 400,-
VGZ Vitaal Basis € 75,-
VGZ Vitaal Uitgebreid € 500,-

EHBO-cursus volgen

U kunt een EHBO- of reanimatiecursus volgen bij verschillende zorgverleners. U kunt deze volgen bij de GGD, bij ziekenhuizen of bij een thuiszorgorganisatie. U kunt ook telefonisch contact opnemen met VGZ (0900 – 84 90, gebruikelijke belkosten) om te informeren welke zorgverleners bij u in de buurt cursussen aanbieden.