EHBO Cursus vergoed door uw zorgverzekering

In geval van nood kan het van grote waarde zijn als u een EHBO- of reanimatiecursus heeft gevolgd. Met deze kennis kunt u namelijk levens redden. Vanuit uw zorgverzekering kunt u een vergoeding krijgen voor een EHBO-cursus.

Wanneer krijgt u een EHBO-cursus vergoeding en hoe werkt dit?

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
kruisje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Waarom een EHBO-cursus volgen?

In geval van medische noodzaak met acute dreiging belt u altijd 112. Ambulances zijn vaak snel ter plekke, maar een omstander kan natuurlijk nog sneller hulp verlenen. Daarom kan het van grote waarde zijn als u een EHBO- of reanimatiecursus gevolgd heeft. Als iemand stopt met ademen in verband met hartproblemen duurt het maar 6 minuten voor er permanente herenschade optreedt. Een omstander die weet wat hij/zij moet doen, kan dus het verschil maken tussen leven en dood.

EHBO-cursussen

Er zijn erg veel verschillende EHBO-cursussen die u kunt volgen. De cursussen verschillen vaak in duur en in prijs. Dit kan variëren van enkele tientallen euro’s tot 200 euro. U krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering.

Vanuit de aanvullende verzekeringen krijgt u eventueel een budget voor preventie. Hoe hoog uw budget is, hangt af van welke aanvullende verzekering u afsluit.

U kunt bij zowel zorgverleners met als zonder contract terecht. U krijgt bijna altijd vergoedingen van 100%. Soms komt het voor dat een zorgverlener veel meer rekent voor een EHBO-cursus. Dit mag uw zorgverzekeraar van de wet niet helemaal vergoeden. Zij vergoeden dan alsnog het marktconform tarief.

U krijgt voor de cursussen alleen een vergoeding wanneer:

  • EHBO-cursus: De organisatie werkt volgens de Nederlandse richtlijnen voor EHBO.
  • Reanimatiecursus: De instructeur of instelling is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatieraad (NRR)

Voldoet uw zorgverlener niet aan deze kwaliteitseisen, dan krijgt u geen vergoeding.

EHBO-cursus aanvullende verzekeringen

Wij hebben verschillende aanvullende verzekeringen met een jaarlijks budget voor preventie. De hoogte van het budget is afhankelijk van welke aanvullende verzekering u kiest.

EHBO-cursus volgen

U kunt een EHBO- of reanimatiecursus volgen bij verschillende zorgverleners. U kunt deze volgen bij de GGD, bij ziekenhuizen of bij een thuiszorgorganisatie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen om te informeren welke zorgverleners bij u in de buurt cursussen aanbieden.