Vergoeding Gebitsprothese

Een gebitsprothese krijgt u in veel gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering of een tandverzekering kan een extra vergoeding geven, waardoor u een complete gebitsprothese geheel vergoed krijgt.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende of tandverzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
kruisje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Vergoeding gebitsprothese vanuit de basisverzekering

Een gebitsprothese wordt ook wel een kunstgebit genoemd. Een gebitsprothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering wanneer het om een uitneembare volledige gebitsprothese gaat voor de boven- en/of onderkaak. Gedeeltelijke gebitsprotheses worden niet vergoed. Het repareren of het opvullen (rebasen) van de gebitsprothese wordt wel vergoed.

U krijgt iedere vijf jaar een nieuwe gebitsprothese vergoed. Heeft u eerder een nieuwe gebitsprothese nodig? Vraag dan aan VGZ of Bewuzt toestemming.

Voor een gebitsprothese worden uw tanden en kiezen getrokken. Dit valt niet onder de vergoeding van de basisverzekering, maar krijgt u mogelijk vergoed vanuit een tandartsverzekering.

Wanneer het om implantaten op een ernstig geslonken tandeloze kaak gaat, valt dit onder bijzondere tandheelkundige zorg en wordt dit ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt zelf de wettelijke eigen bijdrage van 25% van de kosten van uw gebitsprothese. Voor het repareren en/of rebasen geldt een eigen bijdrage van 10%. 

Gaat het om een gebitsprothese voor een sterk geslonken tandeloze kaak of voor een kunstgebit op implantaten, dan is de wettelijke eigen bijdrage 10% van de kosten voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak.

Het gedeelte wat u vergoed krijgt uit de basisverzekering komt ten laste van het eigen risico. Maar vanuit verschillende aanvullende- en tandverzekeringen krijgt u wel een vergoeding voor de eigen bijdrage van de gebitsprothese. De vergoeding geldt niet voor het eigen risico.

Vergoedingen eigen bijdrages vanuit aanvullende verzekeringen:

VGZ Aanvullend Goed: geen vergoeding
VGZ Aanvullend Beter: volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Aanvullend Best: volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Jong Basis: geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Basis: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid: volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Gezin Basis geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Vitaal Basis geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Tand Goed volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Tand Beter volledige vergoeding eigen bijdrage
VGZ Tand Best volledige vergoeding eigen bijdrage
Bewuzt Tand Goed 75% van de nota, maximaal € 250,00 per jaar
Bewuzt Tand Beter 75% van de nota, maximaal € 500,00 per jaar

Eigen risico van toepassing

Op de vergoeding van de gebitsprothese vanuit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Toestemming nodig in specifieke situaties

Wanneer de kosten (inclusief techniekkosten) van uw gebitsprothese hoger zijn dan € 675,- voor de boven- of onderkaak of hoger zijn dan € 1.350,- voor de boven- en onderkaak, moet u vooraf toestemming vragen aan VGZ of Bewuzt. Zijn de totale kosten lager, dan hoeft u geen toestemming te vragen. U dient ook toestemming te vragen wanneer u binnen 5 jaar na aanschaf uw gebitsprothese wenst te vervangen.

Bij Bewuzt heeft u ook toestemming nodig voor een gebitsprothese op implantaten, het opvullen (rebasen) of repareren van een gebitsprothese op implantaten en voor een steg of drukknopen.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Voor een volledige vergoeding gaat u naar een zorgaanbieder waar VGZ een contract mee heeft. Hierdoor bent u verzekerd van de beste zorg en de maximale vergoeding.

Wilt u meer weten over de vergoeding van een gebitsprothese of informatie over bij welke zorgaanbieder u terecht kunt? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand te spreken die u uitleg en advies geeft, passende bij uw situatie. Dat is wat we doen.

Goedkope zorgverzekering

Meld u aan bij het UnitedConsumers ZorgCollectief en ontvang iedere maand 10% korting op uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bent u uitstekend verzekerd, tegen de beste prijs. U bespaart simpelweg iedere maand op uw vaste lasten, waardoor u meer geld overhoudt voor bijvoorbeeld een weekend weg.

Meld u direct aan

Lees ook

Vergoeding na ongeluk