Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

GLI vergoeding: Gecombineerde Leefstijl Interventie

We willen allemaal graag gezond zijn. Ondanks dat het onderhouden van een gezonde leefstijl simpel lijkt, lukt dat niet iedereen. Zo'n 15 procent van de Nederlanders leidt dan ook een ongezond leven. Een belangrijk gevolg daarvan is dat deze mensen door hun gezonde leven te zwaar zijn. Daarom wordt sinds 2019 GLI (Gecombineerde Leefstijlinteventie) vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)?

GLI is een programma voor mensen vanaf 18 jaar met overgewicht of obesitas. Hierbij wordt alle aandacht gericht op het aanleren van een gezonde leefstijl. U krijgt advies over gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Gecombineerde leefstijlinterventie duurt 2 jaar. Na die 2 jaar heeft u uzelf als het goed is een gezondere leefstijl aangeleerd.

Tijdens de GLI volgt u groepsbijeenkomsten en heeft u één-op-één afspraken met uw zorgverlener. Het doel van de GLI is dat u een gezondere leefstijl aanleert en deze op de lange termijn volhoudt. Daarvoor stelt u specifieke doelen voor uzelf. U kunt een GLI programma volgen wanneer u:

  • Een BMI heeft van minimaal 25 met een grote buikomvang (vrouwen: 88 cm / mannen: 102 cm)
  • Een BMI heeft van minimaal 25 en een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten of diabetes 2
  • Een BMI van 30 of hoger heeft

GLI vergoeding uit de basisverzekering

Om een GLI vergoeding te krijgen uit de basisverzekering zijn er een aantal programma’s waar u aan kunt deelnemen. Zo bestaan er verschillende erkende programma’s als ‘Beweegkuur’, ‘Cool’ of ‘SLIMMER’. Om in aanmerking te komen voor de GLI vergoeding gaat u eerst naar uw huisarts. Uw huisarts bepaalt dan of u de GLI vergoeding uit de basisverzekering kunt krijgen.

Bekijk ook:

Leefstijlcheck
Overgewicht
Diëtist