Homeopathie vergoeding

Homeopathie is onderdeel van alternatieve geneeswijzen. Voor homeopathie en andere vormen van alternatieve geneeskunde kunt u vergoeding krijgen vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Hoe werkt vergoeding voor alternatieve zorg precies?

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
kruisje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is homeopathie?

Homeopathie gaat uit van het zelf herstellend vermogen. Dit wil zeggen dat u zelf kunt genezen van kleine aandoeningen, door bijvoorbeeld rust of aandacht. Wanneer uw lichaam uit balans is, kunt u met homeopathische middelen een zetje geven aan uw zelf herstellend vermogen.

Een homeopaat kijkt meer naar de gelijkenissen van ziekteverschijnselen en het dagelijks leven. Bij verkoudheid horen traanogen en een loopneus, wat bijvoorbeeld ook bij het snijden van een ui voorkomt. De homeopaat dient dan verdunde ui toe. Tevens worden normale doseringen vaak verdund en geschud voor een genezende werking. Een homeopaat richt zich ook op het hele lichaam en niet alleen op één klacht, om de achterliggende oorzaak te vinden.

Ook natuurgeneeskunde gaat uit van het zelf herstellend vermogen van het menselijk lichaam. Hierbij wordt veel aandacht geschonken aan wat wel en wat niet goed is voor de gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld reinigen zoals detoxen zijn, of vasten, ademtherapie, een aangepast dieet of beweging, vaak in combinatie met homeopathische middelen en supplementen.

Vergoeding homeopathie en natuurgeneeskunde

Alternatieve zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar wel vanuit de aanvullende zorgverzekering. In alle VGZ aanvullende verzekeringen heeft u een budget voor alternatieve zorg. Bewuzt heeft tevens twee aanvullende opties met een budget voor alternatieve zorg. U beslist zelf waar u dit budget aan besteed. Dit budget kunt u besteden aan meerdere behandelingen, maar er is wel een maximum bedrag per dag van € 45,-. U kunt het budget bijvoorbeeld besteden aan homeopathie, natuurgeneeskunde of alternatieve geneesmiddelen.

Budget voor alternatieve zorg per aanvullende verzekering:

VGZ Aanvullend Goed: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Beter:   € 500,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Best: € 800,- per kalenderjaar
VGZ Jong Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid Pakket: € 200,- per kalenderjaar
VGZ Single/Duo Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Gezin Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Basis Pakket: € 150,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar
Bewuzt Alternatief Goed € 250,- per kalenderjaar
Bewuzt Alternatief Beter € 500,- per kalenderjaar

Homeopathische geneesmiddelen moeten voorgeschreven worden door een arts met een BIG-registratie en geleverd worden door een apotheker. Wilt u zeker zijn van een vergoeding voor het alternatieve geneesmiddel dat u gebruikt, vraag dan uw apotheker of neem contact op met VGZ/Bewuzt.

Wilt u advies over welke aanvullende verzekering het beste bij u past? Dan helpen wij u graag verder. We bespreken met u uw zorgbehoeftes en aan de hand van het gesprek geven wij u een passend advies. Neem contact op via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand te spreken. Vanzelfsprekend is dit advies gratis. Dat is wat we doen.

Eigen risico

De aanvullende verzekering vergoedt homeopathie, natuurgeneeskunde en andere vormen van alternatieve zorg. Dit wil zeggen dat hier geen eigen risico op van toepassing is.

Verwijsbrief nodig?

U kiest zelf of u behandeld wilt worden door een homeopaat. Hierdoor heeft u geen verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Naar welke homeopaat?

Het is belangrijk dat u naar een homeopaat gaat waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. VGZ heeft met veel homeopaten en andere alternatieve therapeuten contracten, waardoor er altijd één bij u in de buurt is. Zeker weten of Bewuzt een contract heeft met uw homeopaat? Neem dan contact op met Bewuzt of kijk in Vergelijk en Kies op de website van Bewuzt.

Wat wordt niet vergoed?

Wanneer u geen aanvullende verzekering hebt, betaalt u de kosten voor alternatieve zorg zelf. Heeft u wel een aanvullende verzekering, maar gaat u over het maximale dagbudget heen? Dan worden alleen de kosten tot het maximale dagbudget vergoed. Gaat u naar een homeopaat zonder contract met VGZ of Bewuzt? Dan krijgt u de kosten niet vergoed. Onder de vergoeding van alternatieve zorg zijn de volgende behandelingen en soorten zorg uitgesloten:

  • Voedingsadvies in verband met gewichtsproblemen
  • Behandelingen ter bevordering van de schoonheid
  • Problemen omtrent werk, opvoeding en school
  • Sociale dienstverlening en coaching
  • Preventieve alternatieve zorg
  • Diagnostisch onderzoek
  • Chelatietherapie
  • Relatietherapie
  • Welbevinden
  • Celtherapie

Vergoeding alternatieve geneeskunde bij kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar wordt natuurgeneeskunde ook alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Uw kind krijgt bij VGZ dezelfde aanvullende verzekering als de hoogst verzekerde op de polis en dus ook dezelfde vergoeding. Bij Bewuzt krijgt uw kind hetzelfde pakket als de hoofdverzekerde van de polis.

Goedkope zorgverzekering

Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kunt u 10% korting krijgen op uw zorgverzekering van VGZ of een scherpe premie op de zorgverzekering van Bewuzt. Dit betekent dat u elke maand minder kwijt bent aan uw zorgverzekering en dus simpelweg geld bespaart om aan leuke dingen te besteden. Meld u eenvoudig aan en profiteer van de korting.

Bereken uw premiekorting